قیمت کنسرو ماهی تن که از سال گذشته سیر صعودی گرفته است در هفتههای اخیر بار دیگر گران شد و نرخ آن بسته به اینکه با چه برندی عرضه شود تا 100 هزار تومان در هر قوطی نیز پیش رفته است.
مسعود بختیاری رئیس سندیکای صنایع کنسرو ایران افزایش بیش از سه برابری قیمت ماهی تن صید داخل را تایید کرد و افزود: ماهی تن صید داخل 80 درصد قیمت تمام شده کنسرو ماهی تن را تشکیل میدهد و بنابراین گرانی آن به جهش قیمت کنسرو انجامیده است.
وی افزود: جهش قیمت ماهی تن در یک سال گذشته در حالی اتفاق افتاده که شناورهای صید ماهی سوخت یارانهای دریافت میکنند، البته به یقین جامعه صیادی هم مشکلات خود را دارد اما به هر حال اینکه قیمت ماهی تن صید داخل بیش از 150 هزار تومان شده از وجود مشکلی حکایت میکند؛ قیمت این ماهی باید زیر 100 هزار تومان باشد.
بختیاری تصریح کرد: وقتی به صیادان سوخت یارانهای داده میشود، باید بر عملکرد آنها نظارت شود. علاوه بر این جامعه صیادی از طریق محدودسازی واردات ماهی تن هم حمایت میشود.
رئیس سندیکای صنایع کنسرو ایران در ادامه بر لزوم کاهش قیمت ماهی تن تاکید کرد و گفت: باید بررسی شود قیمت واقعی هر کیلو ماهی تن صید داخل چقدر است و این کار بر عهده سازمانهایی است که وظیفه ذاتی آنها احصای قیمت تمامشده است، به طور مثال سازمان حمایت از مصرفکننده این وظیفه را بر عهده دارد.
وی همچنین اظهار کرد: سندیکای صنایع کنسرو ایران به دفعات از طریق سازمان شیلات ایران به ویژه معاونت صید این سازمان و همچنین سازمان حمایت از مصرفکنندگان پیگیر شده که قیمت تمامشده هر کیلوگرم از ماهی صید داخل تعیین و تعریف شود تا روشن شود ماهی تن صید داخل چقدر گرانتر از ارزش واقعی آن به کارخانههای تولید کنسرو ماهی عرضه میشود. در همین حال هیچ نهادی در کشور آمار دقیق و مطمئنی از میزان صید ماهی تن صید داخل اعلام نمیکند.
بختیاری تصریح کرد: در حال حاضر قیمت ماهی تن وارداتی که کیفیت بهتری هم نسبت به ماهی صید داخل دارد، ارزانتر از ماهی صید داخل برای تولیدکنندگان کنسرو ماهی تن تمام میشود.
رئیس سندیکای صنایع کنسرو ایران در پاسخ به این پرسش که افزایش چشمگیر قیمت ماهی چند کسب و کار فعال در تولید کنسرو ماهی را متضرر کرده است، اظهار کرد: بیش از 100 مجوز راهاندازی کارخانه تولید کنسرو ماهی تن در کشور اعطا شده که البته نیمی از تعداد مجوزها، واحد تولیدی در کشور فعال است. با این حال در پی گرانی قیمت ماهی این 50 واحد هم با کمتر از ظرفیت واقعی کار میکنند و حتی شماری از برندها از بازار حذف شدهاند.
وی همچنین خبر داد: صید ماهی از 20 روز گذشته با توجه به اینکه فصل صید آغاز شده رونق گرفته البته امسال فصل صید هم با یک ماه تاخیر آغاز شد و امیدواریم این اتفاق جانی دوباره به صنعت تولید کنسرو ماهی تن بدهد.
بختیاری افزود: موضوع دیگری که امید به بهبود اوضاع این صنعت را افزایش میدهد این است که وزارت بهداشت در مکاتبه با وزارت اقتصاد و امور دارایی خواهان معافیت صنعت کنسرو ماهی از پرداخت مالیات ارزش افزوده است، در صورتی که وزارت اقتصاد به این درخواست پاسخ مثبت دهد قیمت کنسرو ماهی تن 10 هزار تومان کاهش پیدا میکند.
محمد مختاریانی، نایب رئیس سندیکای صنایع کنسروسازی ایران آنچه موجب این گرانی مستمر شده است را توضیح داد و گفت: چیزی که بیش از هر عامل دیگری بر قیمت کنسرو ماهی تن تاثیر میگذارد، قیمت خود ماهی است. سال گذشته در همین فصل هر کیلو ماهی صید داخل 52 هزار تومان قیمت داشت، در حالی که الان قیمت آن به حدود 154 هزار تومان رسیده و حدود سه برابر شده است.
مختاریانی گفت: سال گذشته به واردات ماهی ارز 28500 تومانی اختصاص پیدا میکرد که این امتیاز هم در ماههای آخر سال پیش حذف شد، حتی واردات قوطی کنسرو هم مشمول دریافت ارز 28500 تومانی بود اما الان واردات قوطی با ارز تالار دوم که حدود 42000 تومان قیمت دارد صورت میگیرد. مجموع این عوامل به افزایش پلکانی قیمت کنسرو ماهی تن انجامیده و در همین حال مکاتبات سندیکا با شیلات و تعزیرات نیز در توقف این جریان صعودی تاثیر نداشته است. در این میان، بازنده اصلی این داستان تولیدکنندگان هستند.