رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران گفت: در سال گذشته در COP۲۸ از کشور ایران تنها ۸ نفر حضور داشتند در حالی که مثلاً از کشور برزیل بیش از ۲۰۰۰ نفر در این گردهمایی بزرگ حضور داشتند. متاسفانه سال گذشته ایران پاویون نداشت و ما از این گردهمایی بزرگ نتوانستیم استفاده کامل را ببریم، اما برای COP۲۹ اتاق بازرگانی ایران متولی هماهنگی و حضور شرکتها و فعالان حوزه اقتصادی و بازرگانی در این کنفرانس بزرگ است.
آرش نجفی در نشست شورای سیاست گذاری ششمین همایش نیروگاههای تجدیدپذیر ایران، افزود: در این همایش روی موضوع کاپ COP۲۹ کار خواهد شد تا بتوانیم حضور فعالتری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر ایران در این عرصه بینالمللی داشته باشیم.
نجفی در ادامه از تفاهمنامه میان اتاق ایران و همایش نیروگاههای تجدیدپذیر برای اعطای نشان عالی انرژی در چند سطح مختلف خبر داد و اعلام کرد از سال آینده متولی داوری و اعطای بالاترین نشان عالی انرژیهای تجدیدپذیر در کشور به عهده انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران و همایش نیروگاههای تجدیدپذیر خواهد بود که افراد و شرکتهای فعال مورد بررسی قرار گرفته و تقدیر خواهند شد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران در ادامه با تاکید بر اهمیت توسعه تجدیدپذیرها در بازرگانی خارجی و صادرات محصولات کشور اعلام کرد: تا دو سال آینده باید اجباراً روی تمام محصولات صادراتی برچسب کربن که نشانی از رد پای کربن در آن محصول است نصب شود که مشخص میکند این محصول تا چه حد موجب آلایندگی و تولید کربن شده و در صورت عدم درج این برچسب امکان صادرات آن فراهم نخواهد شد مگر اینکه هزینهها و جریمههای ناشی از عدم درج برچسب پرداخت شود.
او با اشاره هزینههای بالای جریمههای بین المللی در این حوزه گفت: توصیه میشود که شرکتهایی که در این بخشهای مختلف اقتصادی فعال هستند از هم اکنون به فکر احداث تجدیدپذیرها بوده و فرایند ثبت نام خود جهت استفاده از این برچسب را شروع کنند، تا درگیر جریمههای ناشی از آن نشوند.
حمید چیت چیان، وزیر اسبق نیرو گفت: بحران بی برقی کشور را فرا گرفته و حدوداً ۲۰ هزار مگاوات کسری داریم که در دو سال آینده جهت رفع خاموشیها باید احداث گردد. پیام این همایش این باشد که ما تا دو سال آینده با توسعه تجدیدپذیرها کمک خواهیم کرد که بخش عمدهای از این ناترازی برق و خاموشیها در کشور برطرف شده و برای آن راهکار و برنامه ارائه شود.
چیت چیان اظهار کرد: با احداث نیروگاههای تجدیدپذیر صنایع مهمی مثل صنایع سیم وکابل؛ فولاد، پنل سازها، اینورترسازها و بقیه تجهیزات داخلی نقش مؤثر و پرباری در تأمین کسری ۲۰ هزار مگاوات برق خواهند داشت و موجب رشد اقتصادی و جریان سازی در صنایع خواهد شد.
او با تاکید بر لزوم برگزاری گردهماییهای تخصصی در حوزه تجدید پذیرها بیان داشت باید فاینانس خارجی پروژهها مورد توجه جدیدتری قرار گیرد چرا که ما در داخل ایران امکان تأمین مالی تمام پروژهها را نخواهیم داشت و لذا باید حتماً از کمکهای مالی و صندوقهای بینالمللی خارجی جهت توسعه تجدید پذیرها بهره ببریم.
وزیر اسبق نیرو گفت: ۴۳.۵ درصد کل نیروگاههای موجود دنیا تجدیدپذیر هستند و تنها در سال ۲۰۲۳ حدوداً ۸۵.۵ درصد از کل نیروگاههای جدید احداث شده در دنیا نیروگاههای تجدیدپذیر بوده که نشان از اهمیت تجدیدپذیرها در دنیا دارد.
مالک شریعتی نیاسر، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: محورهای همایش محورهای خوبیست و تاکید رئیس جمهور کشور در اجرایی کردن برنامه هفتم توسعه بوده که این برنامه نیز مورد تاکید مجلس میباشد. ما در برنامه هفتم توسعه ۱۲ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر را هدف گذاری کرده و تاکید داریم که در چند سال آینده ۱۲ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در کشور احداث گردد. البته در مجلس اصرار داشتیم که بیش از ۲۰ هزار مگاوات از برق کشور از انرژیهای تجدیدپذیر تأمین شود، اما وزارت نیرو زیر بار نرفت و در نهایت به ۱۲ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در برنامه هفتم توسعه رسیدیم.
او گفت: ارزش بورسی ایران خودرو ۸۰ همت بوده ولی مردم بیش از ۸۰۰ هزار میلیارد تومان جهت ثبت نام خودرو به حسابهای مختلف واریز یا مسدود کردند بر این اساس بیش از ۱۰ میلیارد دلار فقط جهت لاتاری ماشین مورد استفاده قرار گرفته و نشان میدهد که دست مردم پول هست، اما ترجیح میدهند در حوزههای سرمایهگذاری کنند که جذابیت اقتصادی بالاتری دارد.
این نمانیده مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اهمیت توسعه تجدیدپذیرها در کشور بیان داشت: ماده ۴۶ برنامه هفتم به عنوان مهمترین ماده این برنامه در این همایش مورد توجه جدیتر قرار گرفته و به آن پرداخته خواهد شد. در نشستها روی مواد قانونی و ظرفیتهای قانونی توسعه تجدید پذیرها تاکید شود. بعنوان مثال تجدیدپذیرها در قانون مانع زدایی مورد بررسی قرار گرفت و تعیین شد که به میزان حداقل ۱۰ درصد از کل صادرات برقی ایران به تجدید پذیرها اختصاص یابد. ابلاغیه آن نیز صادر شده و اگر وزارت نیرو کوتاهی نماید باید معادل متوسط قیمت واردات و صادرات را پرداخت کند.
سیدزمان حسینی مجری طرح احداث نیروگاههای صنایع توانیر بیان داشت: ما مجری ماده ۴ قانون مانع زدایی صنعت برق در وزارت نیرو هستیم که بیش از ۲۰۰۰ مگاوات از ۱۶۰۰۰ مگاوات تأمین برق صنایع به احداث نیروگاههای تجدیدپذیر تکلیف شده است.
او در ادامه عنوان کرد: باید تکالیف اجرا نشده در برنامههای قبلی مورد بررسی و واکاوی قرار گیرد و در این همایش میتوان به آن پرداخت که چرا به کسری برق ۲۵ هزار مگاواتی رسیدهایم.
معاونت هماهنگی انتقال سابق توانیر در ادامه گفت: نه تنها دستگاههای اجرایی که دستگاههای نظارتی هم در این کوتاهی مقصر بوده و باید در این همایش به آسیب شناسی عدم اجرای سیاستها و قوانین توسعه تجدیدپذیرها پرداخته شود و راهکاری برای رفع مشکلاتی که پروژهها را مختل کرده پیدا کرد.
او تصریح کرد: در حوزه توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر در صنایع گامهای جدی برداشته شده و بخش عمدهای از نیروگاههایی که در سالهای آینده به احداث و بهرهبرداری خواهد رسید نیروگاههای مربوط به صنایع انرژی بر است؛ ازاینرو باید این صنایع در این خصوص توجیه شوند.
نجات امینی، رئیس هیات مدیره بانک رفاه کارگران، گفت: عمده پروژههای نیروگاهی تجدیدپذیر و دیگر پروژههای نیروگاهی دچار مشکل تأمین مالی هستند. این پروژهها صرف نظر از بانکها؛ اغلب توجیه خود را از دست دادهاند و باید دوباره شرایطی فراهم کرد تا پروژه توجیه پذیر باشند.
وی اظهار کرد: من به عنوان مدیری که در بخشهای مختلف صنعتی و دولتی فعالیت داشتم توصیه میکنم که از بانکها جهت حضور در همایش و تبیین روشهای جدید سرمایهگذاری در حوزه تجدید پذیرها دعوت شود تا روشهای جدید تأمین مالی پروژههای تجدیدپذیر را طراحی و مورد بررسی قرار دهند. ما در تأمین مالی پروژههای تجدیدپذیر محدود بوده و باید از فاینانسهای خارجی استفاده کنیم.
امینی اعلام کرد: حدوداً ۱۰۰ میلیارد دلار ظرفیت تأمین مالی پروژهها توسط بانکهای داخلی کشور امکان پذیر است که این میزان اعتبار در حوزههای مختلف صنعتی باید مورد استفاده قرار گیرد.
او در ادامه عنوان کرد در همایش نیروگاههای تجدیدپذیر ایران معرفی تکنولوژیهای جدید و نحوه دسترسی به این تکنولوژیها مورد توجه و تاکید قرار گیرد. در COP۲۸ مردم به دلیل ارائه تکنولوژیهای جدید و در جریان قرار گرفتن آخرین تکنولوژیها از آن رویداد استقبال بالایی کردند.
رئیس هیات مدیره بانک رفاه کارگران، تاکید کرد: توجیه اقتصادی نیروگاهها به صورت جدی در این همایش مورد توجه قرار گرفته که چرا بانکها در حوزههای دیگری نظیر پتروشیمی استقبال میکنند، اما در حوزه برق و انرژیهای تجدیدپذیر استقبال کمتری وجود دارد.
امینی افزود: باید از بانکها بخواهیم قضاوت بکنند و آنها این طرحهای تجدیدپذیر را مورد بررسی قرار دهند. ما مسئله را میدانیم ولی راه حل را نمیشناسیم درحالیکه بانکها میتوانند راه حل ارائه دهند. مثلاً عرضه اوراق بینالمللی جهت تأمین مالی پروژههای داخلی یکی از راهکارهایی است که میتواند مورد بررسی قرار گیرد.
او گفت: میتوان ۱۰۰ میلیارد دلار به سمت توسعه انرژی در کشور سوق داد. ما در ایران به حداقل ۵۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در صنایع بالادستی و زیرساختی نیاز داریم که از این میزان ۱۰۰ میلیارد دلار آن باید در حوزه تأمین برق و انرژی مورد استفاده قرار گیرد و لذا شرایط سرمایه گذاری در حوزه تجدیدپذیرها بررسی خواهد شد.
امید علوی، مدیرعامل استارتاپ برقتو در این نشست گفت: ما امسال با بحران شدیدتری در حوزه برق مواجه بودیم. امسال با صنایع و افراد مختلفی درگیر شدیم که عصبیهای امیدواری بودند و همچنان به رفع چالشهای تأمین برق در کشور امیدوارند. امسال پایینترین استاندارد ولتاژ و فرکانس در شبکه را تجربه کردیم.
این فعال حوزه انرژی با اشاره به سختیهای صنایع در تابستان امسال گفت: سال بعد خاموشیها بیشتر خواهد شد و کمک به توسعه تجدیدپذیرها وظیفه همه خواهد بود. در این همایش مباحث عملیاتی و اجرایی مورد تاکید قرار گرفته و به مشکلاتی از قبیل تخصیص ارز؛ مسائل گمرکی؛ بروکراسیهای طولانی و چالشهای احداث پرداخته خواهد شد. علاقه مندیهای در حوزه تجدیدپذیرها ۳-۴ برابر بقیه بخشهاست و باید از این علاقمندی استفاده کرد.
او گفت: باید به مسئله کمبود برق در کشور نگاه اورژانسی داشته و خاموشیها را با برنامه ریزیهای مستمر مورد ارزیابی قرار داده و راهکارهای عملیاتی در حل مشکلات پیش رو ارائه کنیم. بعد از گذشت چند سال و تغییر دولتها تازه به فکر واکاوی دلایل عم موفقیت میپردازیم که دیگر فرصتی برای جبران نیست.
در ادامه نشست نمایندگانی از بورس انرژی ایران، سازمان انرژیهای تجدیدپذیر ایران (ساتبا)؛ توزیع برق تهران بزرگ و تعدادی از حامیان این رویداد حضور داشتند و به نقطه نظرات و ارائه پیشنهادات و راهکاری توسعه تجدیدپذیرها پرداختند.