رادیو مجازی اتاق ایران - 2 بهمن 1403

جهان اقتصاد و کسب‌وکار به روایت آمار

اعداد و ارقام اقتصادی در هفته سوم آبان ۱۴۰۳

آثار پیروزی ترامپ بر شاخص‌های اقتصادی جهانی، افزایش قیمت جهانی نفت، جهش قیمت رمز ارزها در آستانه انتخابات آمریکا و افزایش قیمت جهانی مواد غذایی از مهم‌ترین خبرهای اقتصادی هفته سوم آبان سال ۱۴۰۳ بوده است.

20 آبان 1403 - 08:29
کد خبر : 71507
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

در هفته‌ گذشته اعداد و ارقام متعددی درباره اقتصاد، تجارت و کسب‌وکار از سوی رسانه‌ها، نهادهای اقتصادی بین‌المللی و مراکز تحقیقاتی منتشر شد که مهم‌ترین آن‌ها ازاین‌قرار است:

۷۴٫۴۹ دلار

در پی تصمیم اعضای اوپک پلاس برای تأخیر ۱ ماهه برای افزایش تولید نفت، بهای معاملات آتی برنت با ۱٫۳۹ دلار در هر بشکه یا ۱٫۹ درصد افزایش به ۷۴٫۴۹ دلار در هر بشکه رسید. نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا هم با ۱٫۴۱ دلار در هر بشکه یا ۲ درصد افزایش به ۷۰٫۹ دلار رسید. روز یکشنبه، اوپک پلاس که شامل سازمان کشورهای صادرکننده نفت به‌اضافه روسیه و سایر متحدانش می‌شود، اعلام کرد کاهش تولید ۲٫۲ میلیون بشکه‌ای خود را در ماه دسامبر برای یک ماه دیگر تمدید می‌کند. تصمیم برای افزایش تولید اوپک پیش‌ازاین هم در ماه اکتبر به دلیل کاهش قیمت و تقاضای ضعیف به تعویق افتاده بود. این گروه قرار بود از ماه دسامبر میزان تولید خود را روزانه ۱۸۰ هزار بشکه در روز افزایش دهند. این گروه قرار است به‌تدریج از کاهش تولید ۲٫۲ میلیون بشکه‌ای در ماه‌های آینده به وضعیت عادی بازگردد، درحالی‌که ۳٫۶۶ میلیون بشکه کاهش تولید دیگر تا پایان سال ۲۰۲۵ باقی خواهد ماند.

۲۱ درصد

الویرا نابیولینا، رئیس بانک مرکزی روسیه هفته گذشته در مجلس دومای روسیه اعلام کرد که بانک مرکزی روسیه مجبور به تغییر سیاست پولی سختگیرانه شده که وضعیت جدیدی برای اقتصاد این کشور به شمار می‌رود. اشاره او به تصمیم بانک مرکزی این کشور برای افزایش ۲ واحد درصدی نرخ بهره بوده است که با این افزایش نرخ بهره در روسیه به رکورد ۲۱ درصد در سال رسید، در شرایطی که احتمال افزایش بیشتر آن در جلسه بعدی جلسه هیئت‌مدیره افزایش‌یافته است. وزارت توسعه اقتصادی روسیه در بررسی وضعیت فعلی اقتصاد روسیه اعلام کرد که رشد تولید ناخالص داخلی روسیه در ژانویه تا سپتامبر ۲۰۲۴ به‌طور سالانه به ۴ درصد رسیده است. براساس برآورد وزارت توسعه اقتصادی روسیه، رشد تولید ناخالص داخلی در ماه سپتامبر ۲۰۲۴ از ۲.۴ درصد ماه آگوست به ۲.۹ درصد افزایش‌یافته است. پیش‌ازاین، این وزارتخانه چشم‌انداز رشد تولید ناخالص داخلی خود را از ۲.۸ درصد برای سال ۲۰۲۴ به ۳.۹ درصد و از ۲.۳ درصد برای سال ۲۰۲۵ به ۲.۵ درصد ارتقا داده بود.

۴۶

تولیدات منطقه یورو در ماه اکتبر نشانه‌هایی از ثبات را نشان داد، زیرا درحالی‌که فعالیت تولیدی در این منطقه برای ۲۸ ماه روندی کاهشی داشت، در این ماه روند کاهش آن کندتر شد. شاخص نهایی مدیران خرید منطقه یورو که توسط S&P Global گردآوری‌شده است، در ماه اکتبر به ۴۶ رسید که از برآورد اولیه ۴۵٫۹ بالاتر است اما همچنان زیر ۵۰ که رشد را از انقباض جدا می‌کند باقی‌مانده است. شاخصی که تولید را اندازه‌گیری می‌کند، که در شاخص مدیران خرید ترکیبی که قرار است روز چهارشنبه اعلام شود گنجانده خواهد شد و معیار خوبی برای سنجش سلامت اقتصادی در نظر گرفته می‌شود، از ۴۴٫۹ در سپتامبر به ۴۵٫۸ جهش کرد که این میزان فراتر از برآورد اولیه ۴۵٫۵ بود. سایروس دلاروبیا، اقتصاددان ارشد بانک تجاری هامبورگ، گفت که خبر خوب در این اعداد این است که رکود در بخش تولید در ماه اکتبر عمیق‌تر نشده است. تولید با سرعت کمتری نسبت به ماه قبل کاهش‌یافته و سفارش‌های جدید به‌شدت کمتری کاهش‌یافته است.

۶۰ دلار

بانک جهانی پیش‌بینی کرد مازاد عرضه قابل‌توجه در سال‌های آینده، احتمالاً باعث خواهد شد قیمت نفت به زیر ۶۰ دلار در هر بشکه سقوط کند. گزارشی که هفته گذشته از سوی بانک جهانی منتشر شد، زنگ خطر درباره مازاد عرضه نفت را که پتانسیل ایجاد اختلال جدی در اقتصاد جهانی و الگوهای تجارت را دارد، به صدا درآورد. در جدیدترین گزارش چشم‌انداز بازارهای کالایی بانک جهانی آمده است که انتظار می‌رود در سال آینده، عرضه جهانی نفت به‌طور متوسط ‌۱.۲ میلیون بشکه در روز بالاتر از تقاضا باشد. چنین رقمی تنها دو بار در تاریخ، در سال‌های ۱۹۹۸ و ۲۰۲۰ دیده‌شده است. درنتیجه، قیمت هر بشکه نفت در شش سال آینده، کمتر از ۶۰ دلار خواهد بود. این مازاد عرضه به دلیل تلاقی تعدادی از عوامل جدا از هم نظیر رشد یکنواخت اقتصاد چین، افزایش فروش خودروهای برقی که از ۲۳ درصد فروش خودروهای جدید در سال جاری فراتر خواهد رفت و به ۴۰ میلیون خودرو در سال ۲۰۳۰ خواهد رسید، افزایش استفاده از کامیون‌های گازسوز، افزایش تولید پیش‌بینی‌شده از سوی کشورهای غیر اوپک پلاس و همچنین مازاد تولید مداوم از سوی اعضای اوپک پلاس که در حال حاضر ۷ میلیون بشکه در روز اضافی تولید می‌کنند، رخ خواهد داد.

۷۵ هزار دلار

پیش‌بینی درست سرمایه‌گذاران از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا باعث شد قیمت بیت کوین در بازارهای رمز ارز اوج گرفته و به ۷۵ هزار دلار برسد. ارزش بیت کوین که در بازار رمز ارزهای جهان رمز ارز اصلی به شمار می‌رود، در ماه مارس به ۷۳ هزار دلار رسید و قیمت هفته گذشته آن، یک رکورد تمام و کمال به شمار می‌رود. از ماه مارس تاکنون بیت کوین به دلیل عدم اطمینان در مورد نتیجه رقابت ریاست جمهوری از ۷۳ هزار دلار معامله‌شده است. ترامپ و حزب جمهوری‌خواه در تابستان به‌طور کامل از رمز ارزها استقبال کردند که نتیجه آن حمایت مالی گسترده از این صنعت بود که در برابر سیاست‌های محدودکننده‌تر دولت بایدن قرار داشت. تقویت‌کننده‌های رمز ارز سه‌شنبه‌شب با خوشحالی در رسانه‌های اجتماعی از افزایش قیمت بیت کوین استقبال کردند و خروج قریب‌الوقوع گری جنسلر، رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار منصوب‌شده توسط دموکرات‌ها را که بسیاری او را به خفه کردن این صنعت متهم می‌کنند را پیش‌بینی کردند. در همین حال، تعداد زیادی از ارزهای دیجیتال دیگر با مشخص شدن نتایج انتخابات جایگاه سابق خود را به دست آوردند. اتریوم، دومین ارز دیجیتال بزرگ جهان، حدود ۷ درصد جهش کرد درحالی‌که ارز دیجیتال شماره ۳ سولانا حدود ۱۵ درصد افزایش یافت.

۲۷.۵۶ میلیارد دلار

غول نفتی دولتی در عربستان سعودی، آرامکو، در گزارش سه‌ماهه سوم عملکرد خود به دلیل قیمت پایین‌تر نفت و ضعیف شدن حاشیه سود پالایش، کاهش ۱۵.۴ درصدی سود خالص خود را گزارش کرد. آرامکو برای سه‌ماهه جولای تا سپتامبر درآمد خالص ۲۷.۵۶ میلیارد دلاری را گزارش کرد که بالاتر از برآورد خود این شرکت از درآمد ۲۶.۹ میلیارد دلاری بود اما در مقایسه با درآمد ۲۹.۱ میلیارد دلاری در سه‌ماهه قبلی، پنج درصد کاهش داشت. قیمت جهانی پایین‌تر نفت، تقاضای ضعیف‌تر و کاهش تولید طولانی اوپک پلاس که عربستان سعودی مشارکت بالایی در آن دارد، بر قیمت فروش نفت تاثیر گذاشت. طبق گزارش بانک سعودی الراجحی، میانگین قیمت فروش نفت برای سه‌ماهه دوم سال ۲۰۲۴، ۸۵ دلار در هر بشکه ثابت باقی ماند اما در سه‌ماهه سوم، به ۷۸ دلار و ۷۰ سنت کاهش یافت زیرا عرضه نفت غیر اوپک رشد کرد. سود نقدی سهامداران آرامکو، رقم پایه ۲۰.۳ میلیارد دلار بعلاوه ۱۰.۸ میلیارد دلار سود مبتنی بر عملکرد بود. دولت عربستان سعودی و صندوق سرمایه دولتی، ذی‌نفعان اصلی این سود نقدی سهام هستند و به ترتیب، ۸۱.۵ درصد و ۱۶ درصد سهم در این شرکت دارند.

۳۰ درصد

افزایش بی‌سابقه دما، تأثیر خطر فیزیکی پیش‌بینی‌شده تغییرات آب‌وهوایی بر تولید ناخالص داخلی در برخی سناریوها تا سال ۲۰۵۰ چهار برابر شده است. شبکه سبز سازی سیستم مالی جهانی (NGFS) شبکه‌ای متشکل از ۱۱۴ بانک مرکزی و ناظر مالی است که هدف آن پشتیبانی و ارائه توصیه‌هایی برای نقش بانک‌های مرکزی در تغییرات آب‌وهوایی است. این هشدار به دنبال به‌روزرسانی ناامیدکننده‌ای از سوی برنامه محیط‌زیست سازمان ملل متحد منتشرشده است که ماه گذشته اعلام کرد براساس سیاست‌های کنونی، جهان اکنون در مسیر گرمایش ۳٫۱ درجه سانتی‌گراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن است. به گفته NGFS  افزایش در حدود ۳ درجه سانتی‌گراد دمای سیاره زمین به معنی زیان ۳۰ درصدی به تولید ناخالص داخلی جهانی خواهد بود. به گفته برنامه محیط‌زیست سازمان ملل حتی اگر دولت‌ها به تمام اصلاحاتی که تا به امروز وعده داده‌اند عمل کنند هم‌ دمای متوسط ​​ممکن است ۲٫۶ درجه سانتی‌گراد افزایش یابد که بسیار بالاتر از آستانه بحرانی ۱٫۵ درجه سانتی‌گراد است. براساس گزارش UNEP، سرمایه‌گذاری در سطح جهان باید بین ۹۰۰ میلیارد تا ۲٫۱ هزار میلیارد دلار در سال افزایش یابد، تقریباً ۱ درصد از کل تولید اقتصادی جهان، تا بتوان تا سال ۲۰۵۰ به انتشار خالص صفر دست پیدا کرد.

۱۵.۹ میلیارد دلار

انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا که روز سه‌شنبه گذشته برگزار شد، به گران‌ترین انتخابات تاریخ تبدیل شد و مجموع مشارکت‌های مالی در آن به حدود ۱۵.۹ میلیارد دلار رسید. شرکت OpenSecrets اعلام کرد که هزینه‌ها که شامل رقابت‌های کنگره هم می‌شود، از ۱۵.۱ میلیارد دلار آمریکا در سال ۲۰۲۰ و بیش از دو برابر ۶.۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ فراتر رفته است. در رقابت ریاست جمهوری، کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهور به‌عنوان رهبر جمع‌آوری کمک‌های مالی ظاهرشده است. کمپین او مستقیماً بیش از یک میلیارد دلار جمع‌آوری کرد که ۴۰ درصد آن از کمک‌های مالی کوچک به‌علاوه ۵۸۶ میلیون دلار اضافی از کمیته‌های حمایت از اقدام سیاسی تأمین شد. ستاد انتخاباتی دونالد ترامپ مستقیماً ۳۸۲ میلیون دلار جمع‌آوری کرد که ۲۸ درصد آن از کمک‌های مالی کوچک بود، درحالی‌که کمیته‌های وابسته ۶۹۴ میلیون دلار کمک کردند. بزرگ‌ترین اهداکننده، تیموتی ملون بود که ۱۹۷ میلیون دلار به ترامپ و اهداف جمهوری خواهان کمک کرد. کمپین‌های انتخاباتی هریس و ترامپ از مارس تا اول نوامبر ۲.۶ میلیارد دلار برای تبلیغات هزینه کردند. دموکرات‌ها ۱.۶ میلیارد دلار هزینه کردند، درحالی‌که جمهوری خواهان ۹۹۳ میلیون دلار آمریکا سرمایه‌گذاری کردند.

۴۴ درصد

باوجود روند کاهش قیمت مصرف‌کننده در ترکیه در ماه‌های اخیر، بانک مرکزی این کشور پیش‌بینی کرد که تورم در این کشور افزایش می‌یابد. بانک مرکزی ترکیه پیش‌بینی تورم پایان سال خود را برای سال‌های ۲۰۲۴، ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ افزایش داده است. فاتح کاراهان، رئیس‌کل بانک مرکزی ترکیه هم‌زمان با انتشار چهارمین و آخرین گزارش تورم بانک در سال ۲۰۲۴ گفت که پیش‌بینی می‌شود که تورم سالانه مصرف‌کننده در سال جاری به ۴۴ درصد برسد که از پیش‌بینی قبلی ۳۸ درصد بیشتر است. پیش‌بینی تورم پایان سال ۲۰۲۵ هم به ۲۱ درصد افزایش‌یافته است که ۷ درصد بیشتر از گزارش قبلی است. کاراهان بابیان اینکه پیش‌بینی می‌شود تورم در سال ۲۰۲۶ به ۱۲ درصد کاهش یابد، گفت که هدف‌گذاری شده است که تورم در میان‌مدت به پنج درصد برسد. پیش‌بینی قبلی برای سال ۲۰۲۶ میزان ۹ درصد بوده است. براساس آخرین داده‌های مرکز آمار ترکیه،‌ نرخ تورم مصرف‌کننده سالانه ترکیه که برای پنجمین ماه متوالی سقوط کرده است، در ماه اکتبر به کمترین میزان در ۱۵ ماه گذشته یعنی ۴۸.۵۸ درصد کاهش‌یافته است.

۵۰ میلیارد دلار

دارایی ایلان ماسک یکی از ثروتمندترین افراد جهان پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا، ۵۰ میلیارد دلار در یک روز افزایش پیدا کرد تا بهاین ترتیب برای اولین بار در سه سال اخیر از ۳۰۰ میلیارد دلار فراتر برود؛ زیرا ارزش سهام تسلا تحت تأثیر روابط نزدیک او با رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، دونالد ترامپ افزایش یافت. ماسک، از زمان پیروزی ترامپ بیش از هر فردی که توسط شاخص میلیاردرهای بلومبرگ دنبال می‌شود، به ثروت شخصی خود اضافه کرده است. سهام تسلا ۲۸ درصد جهش کرده و دارایی تسلا را با ۵۰ میلیارد دلار افزایش به ۳۱۳.۷ میلیارد دلار آمریکا رسانده است. ترامپ اقداماتی را پیشنهاد داده است که به نفع تجارت ماسک است. تجدیدنظر در برنامه‌هایش برای دوری از خودروهای برقی، و حمایت از اسپیس ایکس که ۸۲ میلیارد دلار از دارایی خالص ماسک را تشکیل می‌دهد ازجمله این اقدامات هستند. براساس شاخص ثروت بلومبرگ، ماسک ۵۳ ساله تنها فردی است که تابه‌حال بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار ثروت داشته است، این رقم آخرین بار در ژانویه ۲۰۲۲ به آن رسیده است. اما هنوز از بالاترین رکورد او یعنی ۳۴۰.۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ کمتر است. دارایی ماسک حتی قبل از انتخابات، در حال افزایش بود، به‌طوری‌که درآمد قوی تسلا در اواسط اکتبر در یک روز ۳۴ میلیارد دلار به دارایی او اضافه کرد.

۵.۵ درصد

براساس اعلام سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، قیمت مواد غذایی در یک سال گذشته در همه گروه‌های غذایی به‌غیراز گوشت، ۵.۵ درصد افزایش پیداکرده است. براساس داده‌های سازمان فائو، قیمت جهانی مواد غذایی به دلیل جهش قیمت روغن‌های گیاهی در ماه اکتبر به بالاترین حد در ۱۸ ماه گذشته رسیده است. شاخص قیمتی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در ماه گذشته به ۱۲۷.۴ واحد افزایش یافت که ۲ درصد از ۱۲۴.۹ واحد در سپتامبر افزایش‌یافته است. داده‌ها نشان می‌دهد که این شاخص نسبت به سال گذشته ۵.۵ درصد افزایش‌یافته و بالاترین میزان خود را از آوریل ۲۰۲۳ نشان می‌دهد، اگرچه ۲۰.۵ درصد کمتر از رکورد ماه مارس ۲۰۲۲ است که پس از حمله روسیه به اوکراین به آن دست‌یافت. فائو اعلام کرد که قیمت‌های همه گروه‌ها به‌غیراز گوشت افزایش‌یافته است و روغن‌های گیاهی بیش از ۷ درصد نسبت به ماه قبل جهش کردند که ناشی از نگرانی‌ها در مورد تولید روغن پالم بود. شاخص کل رشد را از سپتامبر افزایش داد، زمانی که به دلیل افزایش قیمت شکر به بالاترین حد خود از جولای ۲۰۲۳ رسیده بود.

موضوعات :
در همین رابطه