رادیو مجازی اتاق ایران ۲ دی 1403

سرپرست سازمان خصوصی‌سازی در نشست شورای راهبری بهبود محیط کسب‌وکار

دولت به دنبال احیای اعتماد بخش خصوصی در واگذاری‌هاست

سرپرست سازمان خصوصی‌سازی در نشست شورای راهبری بهبود محیط کسب‌وکار بر تلاش دولت برای احیای اعتماد از دست رفته بخش خصوصی در واگذاری‌های صورت گرفته، تاکید کرد.

26 آبان 1403 - 14:41
کد خبر : 71609
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

صد و چهارمین نشست شورای راهبری بهبود محیط کسب‌وکار با حضور زهره عالی‌پور، سرپرست سازمان خصوصی‌سازی با بررسی رقابت‌پذیری در اقتصاد با توجه به قوانین اصل 44 قانون اساسی (ماده 6) و قانون برنامه پنج‌ساله هفتم پیشرفت (ماده 5) برگزار شد.

در این جلسه نمایندگان بخش‌های مختلف دولتی و خصوصی درباره رقابت‌پذیری در اقتصاد با توجه ماده 6 اصل 44 قانون اساسی (تسهیل حضور بخش‌های غیردولتی، خصوصی و تعاونی در فعالیت‌های اقتصادی و برقراری رقابت سالم و ایجاد امنیت برای سرمایه این بخش‌ها) و ماده 5 برنامه هفتم توسعه (مردمی‌سازی اقتصاد، جلب مشارکت بخش خصوصی و کاهش تصدی‌های دولت و مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی) به بیان نظرات‌ پرداختند.

شاهد عدم شفافیت در رقابت‌پذیری هستیم

حمیدرضا فولادگر، رئیس شورای راهبری بهبود محیط کسب‌وکار در این نشست با اشاره به نقش پررنگ دولت در انتصابات شرکت‌های خصولتی، به مولدسازی پرداخت و گفت: تاکنون 2 درصد اهداف مولدسازی محقق شده و دستگاه‌های دولتی همکاری نمی‌کنند و اجرای آن 2 سال دیگر تمدید شده است.

فولادگر همچنین با بیان اینکه اصلاح قانون اصل 44 در مجلس مراحل پایانی را پشت سر می‌گذارد، اظهار داشت: با توجه به اینکه این لایحه پس از بررسی و تصویب در دولت در اختیار کمیسیون اصل 44 مجلس قرار گرفته است، با مجلس هماهنگ کردیم که اصلاحات موردنظر بخش خصوصی را با مجلس انجام بدهیم.

او همچنین با اشاره به نقطه نظرات اتاق ایران در درباره تعارضات و هم‌پوشانی که بین ماده قانون 5 پنج‌ساله پیشرفت با ماده 6 اصل 44 وجود دارد، گفت: در این بخش ما شاهد عدم شفافیت در رقابت‌پذیری هستیم که با سیاست‌های حمایتی از بخش خصوصی تعارض دارد.

دولت به دنبال تعامل با بخش خصوصی است

زهره عالی‌پور، رئیس سازمان خصوصی‌سازی نیز در این نشست با بیان اینکه هدف دولت کاهش تصدی‌گری دولت در اقتصاد و تعامل با بخش خصوصی است، گفت: سازمان خصوصی‌سازی در این راستا با واگذاری‌هایی که صورت می‌گیرد به دنبال اجرای قانون اصل 44 است و در این شرایط با توجه به تجربیاتی که در گذشته وجود داشته است، دولت وفاق را دنبال می‌کند.

او با بیان اینکه هدف دولت بازگشت اعتماد به بخش خصوصی واقعی در بحث واگذاری‌ها است، افزود: در این بین رئیس‌جمهور هم ورود کرده است تا اعتماد از دست رفته برگردد. از هر گونه پیشنهادی به سازمان خصوصی‌سازی که در جهت توانمندسازی بخش خصوصی باشد، استقبال می‌کنیم.

انتقاد از حذف حق رأی اتاق ایران در مجامع

محمد زائری، رئیس مرکز بهبود کسب‌وکار اتاق ایران نیز با بیان اینکه مشکل را باید فراتر از تعارضات ماده 6 اصل 44 قانون اساسی و ماده 5 برنامه پنج‌ساله هفتم دید، گفت: معتقدم که کلیت واگذاری‌ها هم محل بحث نیست و این احتیاج به دستور مقام بالادستی دارد، باید پیشنهادها را در این رابطه مطرح کنیم و به نتیجه برسانیم.

او با انتقاد از حذف حق رأی نماینده اتاق ایران از هیات داوری، تصریح کرد: اتاق ایران و بخش خصوصی باید در مجامع حضور داشته باشد، اما شاهد حذف حق رأی نماینده اتاق هستیم. باید با اقداماتی که صورت می‌گیرد، اعتماد به بخش خصوصی برگردانده شود.

زائری همچنین از نظارت سازمان خصوصی‌سازی بر تعدیل و توسعه بنگاه‌های دولتی پس از واگذاری انتقاد کرد و خواستار چاره‌اندیشی در این رابطه شد.

تعارض بودجه و برنامه هفتم، بخش تولید را وارد چالش می‌کند

محمدرضا رمضانی، معاون امور مجلس اتاق ایران نیز به برگزاری جلسات بودجه در اتاق ایران پرداخت و گفت: منابع در نظر گرفته شده در بودجه با اسناد بالادستی مانند برنامه هفتم تفاوت دارد و این بخش تولید کشور را با چالش مواجه می‌کند.

او همچنان با اشاره به اینکه در ماده 25 قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار که باید در زمان کمبود برق، گاز یا خدمات مخابرات، واحدهای تولیدی صنعتی و کشاورزی نباید در اولویت قطع برق یا گاز یا خدمات مخابرات قرار داشته باشند، گفت: با وجود تصریحی که در این قانون شده است، فشار بر بخش تولید زیاد شده است.

اصل 44، سبب بزرگ‌ترشدن دولت شده است

آرمان خالقی، عضو هیئت‌مدیره خانه صنعت در این نشست با تاکید بر اینکه قانون اجرای اصل 44 به اهداف موردنظر نرسیده است، گفت: 20 سال از اجرایی شدن قانون اصل 44 گذشته است و قرار بود بخش خصوصی، متصدی کار اجرایی در بخش اقتصاد باشد اما دولت نه تنها کوچک‌تر نشده، بلکه بزرگ‌تر شده است و شبه دولتی‌ها و خصولتی‌ها میدان‌دار شده‌اند. اگر چه مالکیت دولت کم شده اما مدیریت را بر عهده دولت است.

او با بیان اینکه حتی درآمد حاصل از خصوصی‌سازی و مولدسازی سرنوشت مشخص ندارد، تصریح کرد: باید این درآمد با واریز به صندوق توسعه ملی، هزینه سرمایه‌داری بین نسلی و زیرساخت‌ها شود و اجازه دست‌اندازی به آن وجود نداشته باشد.

خالقی با بیان اینکه با توجه به تجربیات صورت گرفته در خصوصی‌سازی، اعتماد بخش خصوصی از دست رفته است، یادآور شد: در برخی واگذاری‌ها شاهد هستیم با وجود سرمایه‌گذاری که سرمایه‌گذار بخش خصوصی انجام داده است، بنگاه پس از چند سال توسط دولت پس گرفته می‌شود و انگیزه‌بخش خصوصی از بین می‌رود.

نماینده اتاق تعاون نیز در این نشست معتقد بود که با واگذاری‌هایی که صورت گرفته است، اعتماد بخش خصوصی سلب شده و دولت در صورتی که می‌خواهد این بخش، نقش جدی و موثری در اقتصاد داشته باشد، این اعتماد را احیا کند.

همچنین در این نشست عنوان شد که سرمایه اجتماعی متکی به سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به دلیل عدم تضمین به سرمایه‌گذاری در حال تحلیل رفتن است و این سبب خروج سرمایه از کشور شده است، واقعیت‌های موجود باعث شده تا بخش خصوصی رغبتی برای ورود و سرمایه‌گذاری پیدا نکند.

در این نشست با توجه به مباحث صورت گرفته، مقرر شد کمیته تخصصی از دستگاه‌های مختلف برای بررسی حقوقی تعارضات ماده 6 اصل 44 قانون اساسی و ماده 5 برنامه پنج‌ساله هفتم پیشرفت و احصای مشکلات آن تشکیل شود و با بررسی آن، پیشنهادات لازم را جهت اصلاحات مورد نیاز ارائه کند.

در همین رابطه