رادیو مجازی اتاق ایران - 19 دی 1403

جهان اقتصاد و کسب‌وکار به روایت آمار

اعداد و ارقام اقتصادی در هفته اول آذرماه ۱۴۰۳

تداوم تبعات تنش‌های ژئوپلیتیک بر بازارهای جهانی، کاهش شدید تقاضا برای کالاهای لوکس در جهان، افزایش نرخ جهانی استخدام و جهش قیمت طلای جهانی از مهم‌ترین خبرهای اقتصادی هفته اول آذرماه بوده است.

04 آذر 1403 - 09:21
کد خبر : 71769
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

در هفته‌ گذشته اعداد و ارقام متعددی درباره اقتصاد، تجارت و کسب‌وکار از سوی رسانه‌ها، نهادهای اقتصادی بین‌المللی و مراکز تحقیقاتی منتشر شد که مهم‌ترین آن‌ها ازاین‌قرار است:

۱۷ میلیون مترمکعب

صادرات گاز روسیه به اتریش، به دلیل اختلاف بر سر قیمت، روز یکشنبه برای دومین روز متوقف ماند اما سایر خریداران در اروپا پا پیش گذاشته و حجم فروش نرفته گاز روسیه را خریداری کردند. روسیه که قبل از جنگ اوکراین، بزرگ‌ترین صادرکننده گاز به اروپا بود، اکثر خریداران خود را در این منطقه ازدست‌داده زیرا اتحادیه اروپا در تلاش است تا از وابستگی به انرژی روسیه رها شود. بااین‌همه هنوز حجم قابل‌توجهی از گاز روسیه به اسلواکی، مجارستان و جمهوری چک و حجم کمی هم به ایتالیا و صربستان فروخته می‌شود. شرکت گازپروم عرضه گاز به شرکت OMV را قطع کرد زیرا این شرکت اتریشی تهدید کرد بخشی از گاز این شرکت دولتی روسیه را به‌عنوان خسارت برای حکمی که بر سر یک اختلاف قراردادی برنده‌شده است، توقیف خواهد کرد. گازپروم تائید کرد جریان گاز به اتریش در روز یکشنبه متوقف ماند اما حجم روزانه به اروپا که از مسیر ترانزیت اوکراین جریان دارد، در ۴۲.۴ میلیون مترمکعب در روز باقی خواهد بود که حجم معمول است. اتریش قبل از قطع عرضه گاز روسیه، ۱۷ میلیون مترمکعب در روز گاز دریافت می‌کرد و این حجم اکنون خریداران جدیدی در اروپا یافته است.

۵۰ میلیون

شرکت مشاور «بین» می‌گوید فروش کالاهای لوکس جهانی در سال ۲۰۲۴ به میزان ۲ درصد کاهش می‌یابد که این ضعیف‌ترین رکورد در سال‌های گذشته در این بازار است. این شرکت در گزارش جدید خود می‌گوید که فروش کالاهای لوکس شخصی در سال جاری ۲ درصد کاهش خواهد یافت. این کاهش تقاضا که ناشی از افزایش قیمت و عدم اطمینان اقتصادی بوده است، کالاهای لوکس را به یکی از ضعیف‌ترین کالاهای تاریخ تبدیل خواهد کرد. «بین» در گزارش دقیق خود در مورد این بازار ۳۶۳ میلیارد یورویی برابر ۳۸۶ میلیارد دلار، کاهش فروش ۲۰ تا ۲۲ درصدی را در چین تخمین زده است که پس از یک رونق طولانی‌مدت قبل از شیوع بیماری کرونا توسط ثروتمندان و رشد طبقه متوسط، به یک رکود اساسی تبدیل‌شده است. پیش‌بینی‌ها شامل تأثیر نوسانات ارز است. براساس این گزارش، این اولین بار است که صنعت کالاهای لوکس شخصی پس از بحران سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹، البته به‌استثنای همه‌گیری، دچار رکود شده است. براساس این گزارش پایه مصرف‌کنندگان لوکس در دو سال گذشته از مجموع حدود ۴۰۰ میلیون مصرف‌کننده ۵۰ میلیون کاهش‌یافته است. گفته می‌شود که چشم‌انداز رشد بازار تا حدی به استراتژی‌هایی که برندها برای دنبال کردن انتخاب می‌کنند، ازجمله قیمت‌گذاری، بستگی دارد.

۰.۴ درصد

قیمت نفت در معاملات در اولین روز کاری بازار آسیا در هفته گذشته در پی تشدید جنگ میان روسیه و اوکراین، افزایش یافت اما نگرانی‌ها نسبت به ضعف تقاضای چین برای سوخت، مانع رشد بیشتر قیمت شد. بهای معاملات نفت برنت ۲۹ سنت معادل ۰.۴ درصد افزایش یافت و به ۷۱ دلار و ۳۳ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۱۸ سنت معادل ۰.۳ درصد افزایش، ۶۷ دلار و ۲۰ سنت در هر بشکه معامله شد. روسیه روز یکشنبه گذشته، بزرگ‌ترین حمله هوایی سه ماه گذشته را علیه اوکراین انجام داد که به خسارات شدید به سیستم برق اوکراین منجر شد. تونی سیکامور، تحلیلگر بازار شرکت آی جی دراین‌باره گفت: موافقت آمریکا با استفاده اوکراین از موشک‌های دوربرد  برای حمله به نیروهای روسیه در اطراف کورسک، ممکن است باعث تحریک تقاضای خرید در بازار نفت شود. به گفته کارشناسان، تشدید درگیری، تاکنون تاثیر کمی بر صادرات نفت روسیه داشته است، اما اگر اوکراین زیرساخت‌های نفتی بیشتری را هدف قرار دهد، ممکن است بازارهای نفت شاهد رشد قیمت بیشتری باشند. به گفته پنج منبع صنعتی آگاه، دستکم سه پالایشگاه نفت در روسیه، به دلیل ضررهای سنگین در بحبوحه محدودیت‌های صادراتی، افزایش قیمت‌ نفت خام و هزینه‌های بالای استقراض، مجبور شده‌اند فرآیند تولید را متوقف کرده یا حجم تولید را کاهش دهند.

۲۶۰۰ دلار

دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، تعرفه‌های بین ۶۰ تا ۱۰۰ درصد بر کالاهای چینی و مالیات بین ۱۰ تا ۲۰ درصد برای هر کالایی که از همه شرکای تجاری آمریکا وارد می‌شود، پیشنهاد کرده است. اقتصاددانان به‌طور گسترده پیش‌بینی می‌کنند که تعرفه‌های سنگین موردنظر ترامپ قیمت‌های پرداختی خریداران آمریکایی را افزایش خواهد داد، زیرا واردکنندگان معمولاً بخشی از هزینه مالیات‌های بالاتر را به مصرف‌کنندگان منتقل می‌کنند. طبق برآورد موسسه اقتصاد بین‌الملل پترسون، تعرفه‌های ترامپ برای خانواده‌های آمریکایی حدود ۲۶۰۰ دلار در سال هزینه خواهد داشت. کارشناسان با اشاره به اقلامی مانند لوازم الکترونیکی و اسباب‌بازی‌هایی که به‌شدت به واردات وابسته هستند، می‌گویند که برخی از محصولات احتمالاً نسبت به سایرین افزایش قیمت‌های بسیار چشم‌گیری خواهند داشت. به گفته اقتصاددانان این رویکرد به‌طور مستقیم بر جیب مردم تأثیر خواهد داشت. ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود، تعرفه‌هایی را علیه چین وضع کرد که باعث ایجاد شغل و سرمایه‌گذاری شد اما تورمی ایجاد نکرد. اما رویکرد اخیر او قطعاً بر قیمت محصولات مختلف،‌ به‌صورت ویژه‌بر قیمت کالاهای الکترونیکی و پوشاک تاثیر گذار خواهد بود.

۲۶۲۱ دلار

قیمت جهانی طلا سه‌شنبه گذشته تحت تاثیر کاهش ارزش دلار آمریکا به بالاترین حد یک هفته اخیر خود رسید، درحالی‌که بازار در انتظار اظهارنظر مقامات فدرال رزرو برای سرنخ‌هایی در مورد چشم‌انداز نرخ بهره آمریکا بود. ارزش طلا ۰.۴ درصد افزایش یافت و به ۲۶۲۱ دلار و ۹۵ سنت در هر اونس رسید که بالاترین رقم از ۱۲ نوامبر بوده است. هم‌زمان ارزش دلار آمریکا کاهش یافت و دلار ضعیف‌تر، شمش را برای خریدارانی که ارزهای دیگر داشتند، ارزان‌تر کرد. داده‌های اقتصادی قوی اخیر نگرانی‌هایی را در مورد اینکه آیا فدرال رزرو پس از ۷۵ واحد کاهش از سپتامبر به کاهش نرخ بهره ادامه خواهد داد یا خیر، ایجاد کرده بود. از سویی دیگر با اوج گرفتن جنگ روسیه و اوکراین، کارشناسان تأکید کردند که دارایی‌های بدون بازده مانند شمش در محیطی با نرخ بهره پایین‌تر و در میان عدم قطعیت‌های ژئوپلیتیکی رشد می‌کنند.

۲ درصد

براساس داده‌های جدید منتشرشده، انتظار می‌رود تورم قیمت مصرف‌کننده منطقه یورو در ماه اکتبر به مرز ۲ درصد برسد که این به معنی بازگشت به نرخ هدف این منطقه خواهد بود. داده‌های رسمی مرکز آمار اتحادیه اروپا، یورواستات نشان می‌دهد قیمت مصرف‌کننده منطقه یورو در ماه اکتبر نسبت به افزایش سالانه ۱٫۷ درصدی در سپتامبر افزایش‌یافته است. تورم اصلی، معیاری که عناصر ناپایدار مانند غذا و انرژی از آن حذف می‌شود، در ماه اکتبر ۲٫۷ درصد برآورد شده است. داده‌های جدید نشان می‌دهد که بخش خدمات عامل اصلی افزایش قیمت‌ها در ماه گذشته بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳٫۹ درصد رشد داشته، اما در مقایسه با ماه سپتامبر ثابت بوده است. مواد غذایی، الکل و تنباکو پس از بخش خدمات، در مقایسه با ۲٫۴ درصد در ماه سپتامبر ۲٫۹ درصد افزایش سال‌به‌سال داشته‌اند. قیمت انرژی به‌طورکلی در مقایسه با سال گذشته نزولی شده و ۴٫۶ درصد کاهش‌یافته است. قیمت انرژی در ماه سپتامبر هم ۶٫۱ درصد کاهش یافت. ماه گذشته، بانک مرکزی اروپا نرخ بهره را برای سومین بار در سال جاری کاهش داد؛ حرکتی که نرخ پرداختی بانک مرکزی اروپا به سپرده‌های بانک‌ها را از ۳٫۵ درصد به ۳٫۲۵ درصد کاهش داد. کاهش ماه اکتبر اولین کاهش متوالی نرخ بهره طی ۱۳ سال گذشته بود.

۹ درصد

نتایج یک نظرسنجی نشان داد که کارفرمایان جهانی، استخدام نیروی کار را تا پایان سال افزایش دادند. شرکت‌های بزرگ جهانی با ورود به سه‌ماهه پایانی سال ۲۰۲۴، استخدام برای مشاغل حرفه‌ای به‌ویژه در خرده‌فروشی، فناوری و مراقبت‌های بهداشتی را افزایش داده‌اند اما تقاضا برای استخدام در بخش خدمات مالی کندتر است. براساس شاخص رابرت والترز، فرصت‌های شغلی برای مشاغل حرفه‌ای در سراسر جهان در ماه اکتبر تقریباً ۹ درصد افزایش‌یافته که در مقایسه با کاهش پنج‌درصدی در ماه سپتامبر قرار دارد. براساس گزارش جدید شرکت رابرت والترز آخرین ارقام اشاره مثبت به بازگشت چرخه‌های استخدام سنتی‌تر است، به‌طوری‌که ماه اکتبر و سه‌ماهه پایانی معمولاً شلوغ است زیرا شرکت‌ها استخدام‌های فصلی را افزایش می‌دهند یا به دنبال صرف بودجه‌های باقیمانده استخدام قبل از پایان سال هستند. مشاغل خالی در آمریکا ۱۱ درصد در ماه و در انگلیس ۴ درصد افزایش یافت، اما در کانادا و مکزیک افزایش بیشتری به میزان ۱۸ درصد و ۲۲ درصد مشاهده شد.

۱۰۸ یورو

قیمت برق در آلمان تحت تاثیر پیش‌بینی کاهش دما و کاهش نرخ تولید انرژی تجدید پذیر، به بالاترین حد در بیش از یک سال گذشته صعود رسید.  بهای معاملات ماه آتی برق در بزرگ‌ترین بازار اروپا، روز دوشنبه حداکثر ۴.۴ درصد افزایش یافت و به بالاترین حد از اکتبر سال گذشته صعود کرد. بهای قرارداد مشابه در فرانسه، ۴.۳ درصد رشد داشته است. پس از یک پاییز نسبتاً ملایم، سرمای زمستان در بیشتر نقاط اروپا از راه رسید و تقاضا برای برق و گاز طبیعی را افزایش داد. برآوردها از تولید نیروی بادی در آلمان برای هفته جاری کمتر شده است اما انتظار می‌رود تولید در پایان ماه میلادی جاری، دوباره افزایش پیدا کند. هوای سردتر به معنای آن است که شرکت‌های نیرو و معامله‌گران مجبورند گاز بیشتری از ذخایر برداشت کنند که به معنای افزایش بیشتر قیمت این سوخت خواهد بود. بهای معاملات در بحبوحه ابهامات نسبت به واردات گاز روسیه، نزدیک به بالاترین رکورد در بیش از یک سال اخیر قرار دارد. بهای معاملات برق ماه آتی آلمان در بازار انرژی اروپایی، ۳.۱ درصد افزایش یافت و به ۱۰۸ یورو به ازای هر مگاوات ساعت رسید. قرارداد فرانسوی، ۱۰۱.۵ یورو معامله شد.

۶۳ درصد

آمریکا فروش گاز طبیعی مایع خود به چین را در سال جاری افزایش داده است اما اگر دولت ترامپ با پکن وارد جنگ تجاری شود، این افزایش ممکن است ادامه پیدا نکند. براساس گزارش داده‌های گمرک چین در روز چهارشنبه گذشته،‌ واردات ال‌ان‌جی از آمریکا در ۱۰ ماه نخست سال جاری، ۶۳ درصد افزایش یافت و آمریکا را در رتبه پنجم فهرست صادرکنندگان بزرگ به چین، پس از استرالیا، قطر، روسیه و مالزی قرارداد. طبق گزارش بلومبرگ، ۳.۹ میلیون تن ال‌ان‌جی که تاکنون از آمریکا به چین واردشده است، معادل حدود ۶ درصد از کل واردات چین است و خریداران چینی برای دریافت ۱۴ میلیون تن ال‌ان‌جی آمریکا از سال ۲۰۲۶، قرارداد بسته‌اند. اگر واشنگتن، تهدید تعرفه ۶۰ درصدی بر کالاهای چینی را اجرا کند، اقدام تلافی‌جویانه پکن ممکن است شامل تعرفه بر گاز آمریکا نیز باشد. این همان اتفاقی است که در آخرین جنگ تجاری در دوره قبلی ریاست جمهوری ترامپ اتفاق افتاد و باعث شد صادرات گاز آمریکا به چین در طول سال ۲۰۱۹ متوقف شود.

موضوعات :
در همین رابطه