رادیو مجازی اتاق ایران - 16 دی 1403

جهان اقتصاد و کسب‌وکار به روایت آمار

اعداد و ارقام اقتصادی در هفته دوم آذرماه ۱۴۰۳

اوج‌گیری صادرات در چین،‌ جهش بدهی آمریکا، کند شدن رشد اقتصادی ترکیه و هند، افزایش تورم آلمان و جهش دوباره نرخ بیت کوین از مهم‌ترین خبرهای اقتصادی هفته دوم آذرماه بوده است.

11 آذر 1403 - 12:19
کد خبر : 71953
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

در هفته‌ گذشته اعداد و ارقام متعددی درباره اقتصاد، تجارت و کسب‌وکار از سوی رسانه‌ها، نهادهای اقتصادی بین‌المللی و مراکز تحقیقاتی منتشر شد که مهم‌ترین آن‌ها ازاین‌قرار است:

۷ درصد

صادرات چین در سال جاری قبل از دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ رکوردی جدید به ثبت رسانده است. اقتصاددانان انتظار دارند که با توجه به تهدید دونالد ترامپ مبنی برافزایش تعرفه‌ها در ژانویه، صادرات چین به بالاترین حد تاریخی خود در سال جاری خواهد رسید؛ زیرا مشتریان برای ثبت سفارش‌های اولیه هجوم خواهند آورد. براساس پیش‌بینی تحلیلگران بلومبرگ در ۱۵ تا ۲۱ نوامبر، رشد صادرات در سه ماه آخر نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۷ درصد افزایش خواهد یافت. این افزایش کل صادرات را در سال جاری به ۳.۵۴۸ هزار میلیارد دلار خواهد رساند که بالاتر از رکورد قبلی در سال ۲۰۲۲ است. اقتصاددان باور دارند که در چند ماه آینده، صادرات چین ممکن است از ذخیره‌سازی وحشتناک شرکت‌های خارجی سود زیادی ببرد. شبح جنگ تجاری احتمالاً باعث می‌شود که سیاست‌گذاران چین در سال آینده بیشتر به اقدامات محرک حامی مصرف متمایل شوند. صادرات در حال حاضر این سه‌ماهه را با سریع‌ترین رشد از جولای ۲۰۲۲ آغاز کرده است و چین را در مسیر مازاد تجاری بی‌سابقه‌ای قرار می‌دهد که می‌تواند به تقریباً یک هزار میلیارد دلار در سال جاری برسد.

۱.۷۷ میلیارد دلار

بازار بدهی خصوصی عربستان سعودی تا سه‌ماهه سوم سال ۲۰۲۴ به بیش از ۱.۷۷ میلیارد دلار خواهد رسید. بازار بدهی خصوصی عربستان سعودی رشد قابل‌توجهی را تجربه می‌کند و هشت صندوق فعال آن قصد دارند تا سه‌ماهه سوم سال ۲۰۲۴ بیش از ۱.۷۷ میلیارد دلار سرمایه جذب کنند. این رشد ناشی از افزایش شدید اعتماد سرمایه‌گذاران است، به‌طوری‌که اکنون ۹۷ درصد از سرمایه‌گذاران نهادی مستقر در خاورمیانه، عربستان را به‌عنوان امیدوارکننده‌ترین بازار برای بدهی‌های خصوصی در سال آینده می‌دانند. این یافته‌ها با این واقعیت همسو هستند که عربستان سعودی ۲۷.۵ درصد از معاملات صندوق بدهی خصوصی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را بین سال‌های ۲۰۱۶ تا سه‌ماهه سوم سال ۲۰۲۴ به خود اختصاص داده است. در سال ۲۰۲۲، صندوق‌های بدهی خصوصی متمرکز بر عربستان سعودی رکورد ۳۳۵ میلیون دلاری در کل سرمایه جذب کردند که نسبت به ۳۲ میلیون دلاری که توسط یک صندوق در سال ۲۰۰۳ جمع‌آوری‌شده بود، افزایش چشمگیری داشت.

۳۶ هزار میلیارد

بدهی ملی آمریکا که از ۳۶ هزار میلیارد دلار گذشت، ماه‌ها پس از رسیدن به مرز ۳۵ هزار میلیارد دلاری در جولای ۲۰۲۴ رخ می‌دهد. بدهی ملی آمریکا روز جمعه برای اولین بار در تاریخ این کشور از ۳۶ هزار میلیارد دلار گذشت، زیرا دولت فدرال به انباشت بدهی با سرعت بی‌سابقه ادامه می‌دهد. داده‌های جدید وزارت خزانه‌داری آمریکا نشان داد که بدهی ناخالص ملی در این کشور به ۳۶.۰۳۴ هزار میلیارد دلار رسیده است. نقطه عطف بدهی ۳۶ هزار میلیارد دلاری آمریکا، تنها چند ماه پس از عبور این کشور در اواخر جولای ۲۰۲۴ از مرز ۳۵ هزار میلیارد دلار رخ‌داده است. رسیدن مجموع بدهی آمریکا به بالای ۳۶ هزار میلیارد دلار در حالی رخ‌داده است که پیش‌بینی می‌شود بدهی عمومی به ۹۹ درصد حجم تولید ناخالص داخلی آمریکا برسد. دفتر بودجه غیر حزبی کنگره پیش‌بینی کرده است که بدهی مردم در سال ۲۰۲۷ به سطح رکورد بیش از ۱۰۶ درصد تولید ناخالص داخلی خواهد رسید و رکورد ۸۰ ساله‌ای را که در سال ۱۹۴۶ ثبت‌شده بود؛ زمانی که آمریکا در بحبوحه دوران خلع سلاح پس از جنگ جهانی دوم قرار داشت، شکسته خواهد شد.

۲٫۱ درصد

داده‌های رسمی اقتصادی ترکیه نشان داد که کاهش تقاضای ناشی از نرخ‌های بهره بالا، به‌ویژه در بخش خدمات، باعث شده تا اقتصاد ترکیه در ۳ ماهه سوم سال ۲٫۱ درصد، یعنی کمتر از حد انتظار رشد کند. داده‌های موسسه آمار ترکیه نشان می‌دهد که تولید ناخالص داخلی ترکیه در ۳ ماهه سوم نسبت به سه‌ماهه قبل ۰٫۲ درصد کاهش‌یافته است. اقتصاد ترکیه در مواجهه با کمپین انقباض پولی که از ژوئن ۲۰۲۳ آغاز شد، سرد شده است، به‌طوری‌که بانک مرکزی برای مهار تورم که در ماه گذشته از ۴۸ درصد فراتر رفت، نرخ‌ها را از ۸٫۵ درصد به ۵۰ درصد افزایش داده است. در نظرسنجی رویترز، پیش‌بینی رشد اقتصادی در سه‌ماهه امسال به دلیل کندی تقاضای داخلی، ۲٫۶ درصد پیش‌بینی‌شده بود. رشد کل سال براساس میانگین نظرسنجی رویترز ۳ درصد و پیش‌بینی دولت ۳٫۵ درصد اعلام‌شده است. داده‌های جدید نشان داد که فعالیت‌های مرتبط با خدمات باعث کاهش تولید ناخالص داخلی کلی در سه‌ماهه سوم شده است، درحالی‌که خدمات ساخت‌وساز و مالی به‌صورت سالانه بالا مانده است. رشد سالانه در سه‌ماهه دوم هم از ۲٫۵ درصد به ۲٫۴ درصد کاهش‌یافته بود. روند رشد تولید ناخالص داخلی ترکیه در سال‌های اخیر بین ۴ تا ۵ درصد بوده است، اگرچه این نرخ در طول سال ۲۰۲۴ کاهش‌یافته است.

۲.۸ درصد

رشد اقتصادی آمریکا در سه‌ماهه سوم ۲.۸ درصد اعلام شد. دفتر تحلیل اقتصادی آمریکا در دومین برآورد خود اعلام کرد که تولید ناخالص داخلی آمریکا در سه‌ماهه سوم به‌طور سالانه ۲.۸ درصد افزایش‌یافته است؛ این رقم با انتظارات بازار و آنچه در گزارش اول ارائه شد مطابقت داشته است. درآمد شخصی فعلی دلار در سه‌ماهه سوم سال‌به‌سال ۱۷۵.۹ میلیارد دلار افزایش‌یافته است که در مقایسه با برآورد اولیه ۴۵.۳ میلیارد دلار کاهش ثبت کرد. درآمد شخصی یک‌بارمصرف ۲.۳ درصد یا ۱۲۲.۹ میلیارد دلار در مقایسه با سه‌ماهه مشابه سال قبل افزایش‌یافته که نسبت به برآورد قبلی ۴۳.۱ میلیارد دلار کاهش ثبت کرده است. شاخص قیمت مخارج مصرف شخصی به‌طور سالانه ۱.۵ درصد افزایش یافت که نسبت به گزارش قبلی ۰.۱ درصد افزایش داشت. بدون احتساب قیمت مواد غذایی و انرژی، این رقم به میزان ۲.۱ درصد افزایش یافت که بازنگری به سمت پایین ۰.۱ درصد بود.

۲.۲ درصد

تورم سالانه آلمان در ماه نوامبر به بالاترین میزان خود در چهار ماه گذشته رسید. براساس داده‌های اولیه منتشرشده، نرخ تورم سالانه آلمان در ماه نوامبر به بالاترین میزان در چهار ماه گذشته یعنی ۲.۲ درصد رسید. این رقم از ۲ درصد در ماه اکتبر شتاب گرفت، اما کمتر از انتظار ۲.۳ درصدی بازار بود. قیمت انرژی به کاهش سالانه خود با سرعت کمتری ادامه داد؛ این مورد در ماه نوامبر ۳.۷ درصد بود که در مقایسه با ۵.۵ درصد کاهش ماه اکتبر قرارگرفته است. از سوی دیگر، تورم مواد غذایی به ۱.۸ درصد نسبت به ۲.۳ درصد در ماه قبل کاهش یافت. تورم اصلی، بدون احتساب قیمت‌های بی‌ثبات مواد غذایی و انرژی، در ماه نوامبر به بالاترین میزان در ۶ ماه گذشته یعنی سه درصد رسید. به‌صورت ماهانه، قیمت‌های مصرف‌کننده در ماه نوامبر ۰.۲ درصد کاهش یافت که افزایش ۰.۴ درصدی ماه اکتبر را وارونه کرد و با پیش‌بینی‌های بازار همسو شد.

۵٫۴ درصد

مرکز آمار هند روز جمعه در بیانیه‌ای اعلام کرد که تولید ناخالص داخلی در ۳ ماه منتهی به سپتامبر نسبت به سال قبل تنها ۵٫۴ درصد رشد داشته است. این بدترین رقم از ۳ ماهه چهارم سال ۲۰۲۲ و پایین‌تر از پیش‌بینی ۷ درصدی بانک مرکزی هند برای این دوره است. این داده‌ها احتمالاً باعث می‌شود که اقتصاددانان پیش‌بینی‌های رشد تولید ناخالص داخلی خود را برای سال منتهی به مارس ۲۰۲۵ کاهش دهند. بانک‌های سرمایه‌گذاری مانند گلدمن ساکس در حال حاضر رشد کمتر از ۶٫۴ درصد را پیش‌بینی می‌کنند. این ارقام همچنین بر بانک مرکزی هند که رشد ۷٫۲ درصدی را برای کل سال پیش‌بینی کرده بود، برای کاهش نرخ بهره فشار وارد خواهد کرد. تصمیم بعدی سیاست پولی هند برای ۶ دسامبر برنامه‌ریزی‌شده است. بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله هند پس از انتشار آمار تولید ناخالص داخلی با ۵ واحد کاهش به ۶٫۷۶ درصد رسید. ارزش روپیه ثابت باقی ماند زیرا قبل از انتشار داده‌های جدید معاملات بسته‌شده بود.

۹۸.۳۷ هزار دلار

بیت کوین برای اولین بار از روز دوشنبه گذشته از ۹۸ هزار دلار فراتر رفت و پس از ضررهای اواسط هفته گذشته خود مسیر را به سمت نقطه عطف ۱۰۰هزار دلاری ادامه داد. ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه نیز لایحه‌ای را امضا کرد که بیت کوین را به‌عنوان دارایی برای مقاصد مالیاتی به رسمیت می‌شناسد و آن را مشمول مالیات بر ارزش‌افزوده بین ۱۳ تا ۱۵ درصد برای افراد و ۲۵ درصد برای مبادلات رمزنگاری می‌کند. بیت کوین روز شنبه ۲.۸۵ درصد جهش کرد و به ۹۸۳۷۸.۲۶۶ دلار رسید. اتریوم در همان زمان ۱.۴۷ درصد افزایش یافت و به قیمت ۳۶۳۳.۶۵۹ دلار فروخته شد. مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتال در حال حاضر ۳.۴۱ هزار میلیارد دلار برآورد می‌شود که این رقم نسبت به روز قبل ۱.۸۶ درصد بیشتر شده است. حجم کل بازار ارزهای دیجیتال در ۲۴ ساعت گذشته ۱۷۹.۱۲ میلیارد دلار است که ۲۱.۵۸ درصد افزایش داشته است. حجم کل در امور مالی غیرمتمرکز در حال حاضر ۱۰.۶۳ میلیارد دلار است که ۵.۹۳ درصد از کل حجم ۲۴ ساعته بازار ارزهای دیجیتال  بوده و حجم تمام سکه‌های پایدار اکنون ۱۶۱.۰۲ میلیارد دلار است که ۸۹.۸۹ درصد از کل حجم ۲۴ ساعته بازار ارزهای دیجیتال را تشکیل می‌دهد.

موضوعات :
در همین رابطه