رادیو مجازی اتاق ایران - 26 دی 1403

هادی تیزهوش در سومین نشست تخصصی یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی

تبدیل ایران به هاب غذایی منطقه نیازمند تقویت امکانات لجستیکی است

رئیس اتاق مشترک ایران و روسیه با بیان اینکه تبدیل ایران به هاب غذایی منطقه، نیازمند امکانات لجستیکی است، گفت: شمال کشور هاب غذایی داخلی در ایران است اما ما نتوانستیم در رابطه با کشورهای اوراسیا از آن استفاده کنیم.

21 آذر 1403 - 10:15
کد خبر : 72167
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه، گفت: برای تبدیل ایران به هاب غذایی منطقه، نیازمند امکانات لجستیکی قدرتمندی هستیم.

هادی تیزهوش تابان در سومین نشست تخصصی یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع الزامات تبدیل ایران به هاب غذایی منطقه، ادامه داد: در ایران منطقه هاب غذایی در شمال کشور داریم اما مشکلات لجستیکی و فراهم نبودن زیرساخت‌ها موجب شده تا نتوانیم از این فرصت در ارتباط با روسیه و کشورهای اوراسیا استفاده کنیم.

او با اشاره به بازار 290 میلیارد دلاری روسیه، افزود: با اینکه ما از مزیت نزدیکی مسافت به روسیه برخوردار هستیم اما تنها سهم کوچکی از این بازار را مال خود کرده‌ایم. این در حالی است که روس‌ها بسیار علاقه‌مند به مصرف مواد غذایی و فرآورده‌های کشاورزی ایران هستند. حال اینکه چه میزان از این فرصت استفاده کنیم به توانمندی ما بازمی‌گردد.

او با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی هم جنبه درون‌زا دارد و هم برون‌زا اظهار کرد: همه ما از اتاق مشترک ایران و روسیه گرفته تا دولت مقصر هستیم که نمی‌توانیم حجم صادراتمان به روسیه را افزایش دهیم.

تیزهوش با اشاره به آماده نبودن زیرساخت‌ها و وجود آیین‌نامه‌ها و بخشنامه‌های دست و پاگیر، گفت: در این فصل که یکی از زمان‌های مناسب صادرات محصولات کشاورزی به روسیه است، در مرز آستاراخان 8 روز ماشین در نوبت مانده و کسی این مشکل را پیگیری نمی‌کند. این باعث شده محصولات ما با کیفیت پایین به روسیه برسند. 

او تأکید کرد: باید دریامحوری در ترانزیت ایران و روسیه را مورد تأکید قرار دهیم تا بتوانیم محصولاتمان را در کوتاه‌ترین زمان به روسیه برسانیم. اخیراً خط ریلی هم از رشت به بندر کاسپین وصل شده است. ما باید از این امکانات استفاده کنیم.

رئیس اتاق مشترک ایران و روسیه خواستار ایجاد سازمان صادرات محور اجرایی و نه ستادی در سازمان توسعه تجارت شده و افزود: متأسفانه برای تنظیم بازار داخل صادرات را متوقف می‌کنند. در هیچ کجا این‌طور نیست و تنظیم بازار با قطع واردات و یا افزایشان انجام می‌شود. ساماندهی مشکلات صادرات به یک مدیریت جامع نیاز دارد. در صورتی که یک مدیر فعال در این حوزه داشته باشیم، در زمانی کوتاه می‌توانیم صادرات این بخش را تا سه برابر افزایش دهیم.

او گفت: تلاش ما تعامل بین بخش خصوصی و دولت است. این تعامل باید افزایش یابد و مدیران دولتی باید بیشتر تلاش کنند و برای بخش خصوصی مأموریت ایجاد کرده و تنظیم برنامه و هدف‌گذاری کنند. بدون داشتن نقشه راه نمی‌توانیم در مسیر تجارت خارجی موفق شویم.

رئیس اتاق مشترک ایران و روسیه، افزود: در حال حاضر ترانزیت گندم روسیه از ایران برای صادرکنندگان این کشور صرفه اقتصادی ندارد که دلیل آن مشکلات زیرساخت حمل و نقل در کشور است. صادرکنندگان روسی ترجیح می‌دهند بار خود را از مسیر ترکیه ببرند و کسی نیست این مشکلات را ریشه یابی و ساماندهی کند. این مشکلات باید رفع شود چرا که ترانزیت محصولات روسی بسیار برای ما حائز اهمیت است. اگر ما از ظرفیت موجود روسیه استفاده نکنیم، حتما مسیرهای جایگزین ایجاد می‌شود و فرصت ما از دست می‌رود، کما اینکه بخشی از این فرصت از دست رفته است.

تیزهوش تاکید کرد: ما به دنبال ایجاد انگیزه برای اینکه کشورها مشتری ایران شوند نیستیم. در غیر این‌صورت فرصت‌ها فراوان است. اگر اجازه داده شود در ترانزیت از ناوگان خارجی استفاده شود نیز اقدام مناسبی است و کامیون‌های کشورهای دیگر بار خود را از مسیر ایران به کشورهای مقصد منتقل خواهند کرد.

او گفت: بخش خصوصی همیشه دعا می‌کند که ایام تعطیلی باشد. چون در این ایام نه قانونی تصویب می‌شود و نه بخشنامه جدیدی صادر می‌شود که مشکلی برای ما ایجاد کند.

ایران و روسیه موضوع امنیت غذایی را دنبال کنند

ولادیسلاو پرپلکین نماینده وزارت کشاورزی فدراسیون روسیه در این نشست با بیان اینکه تبدیل ایران به هاب غذایی منطقه می‌تواند امنیت غذایی کشورهایی که در پیوند با ایران هستند را به دنبال داشته باشد، افزود: موضوع امنیت غذایی به موازات روابط تجاری باید میان ایران و روسیه دنبال شود. امنیت غذایی به تنهایی شکل نمی‌گیرد و فقط با همکاری میان کشورها مثلاً همکاری میان کشورهای عضو بریکس و ... ایجاد خواهد شد.

او با اشاره به اینکه بورس بریکس در حوزه کشاورزی خیلی مفید خواهد بود، گفت: امیدواریم در سال آینده بورس بریکس را با جزییات بیشتر با کشورهای عضو مطرح کرده و بتوانیم پیش ببریم.

در همین رابطه