رادیو مجازی اتاق ایران 24 آذر 1403

جهان اقتصاد و کسب‌وکار به روایت آمار

اعداد و ارقام اقتصادی در هفته چهارم آذرماه ۱۴۰۳

جهش ثروت ثروتمندترین مرد جهان و افزایش سهم زنان جهان از ثروت، کاهش شدید ارزش پول سوریه، رشد صادرات چین، کاهش دوباره نرخ بهره در اروپا و بهبود نرخ تورم در آلمان از مهم‌ترین خبرهای اقتصادی هفته چهارم آذرماه بوده است.

25 آذر 1403 - 09:16
کد خبر : 72258
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

در هفته‌ گذشته اعداد و ارقام متعددی درباره اقتصاد، تجارت و کسب‌وکار از سوی رسانه‌ها، نهادهای اقتصادی بین‌المللی و مراکز تحقیقاتی منتشر شد که مهم‌ترین آن‌ها ازاین‌قرار است:

۱۰ هزار

داده‌های موسسه تحقیقاتی شوکو توکیو‌ پیش از برگزاری جلسه بانک مرکزی ژاپن نشان داد که ورشکستگی ژاپن تا پایان سال ۲۰۲۴ به بالاترین حد خود در ۱۱ سال اخیر خواهد رسید. نتایج این بررسی نشان داد که پرونده‌های ورشکستگی ژاپن امسال از ۱۰ هزار مورد فراتر خواهد رفت و به بالاترین سطح از سال ۲۰۱۳ خواهد رسید. داده‌های این آژانس تحقیقات اعتباری نشان می‌دهد در نوامبر، ۸۴۱ شرکت ژاپنی ورشکست شدند و آمار ماه‌های ژانویه تا نوامبر را به ۹۱۶۴ رساند که در حال حاضر بیشتر از تمام سال گذشته است. رقم ورشکستگی در سال ۲۰۲۴ برای اولین بار از ۱۰ هزار و ۸۵۵ مورد سال ۲۰۱۳ احتمالاً فراتر خواهد رفت. بانک ژاپن در ۱۸ تا ۱۹ دسامبر نشست دوباره‌ای خواهند داشت که در آن سیاست‌گذاران شاخص‌های اقتصادی اخیر را بررسی خواهند کرد تا ببینند آیا مطابق با پیش‌بینی‌ها هستند یا خیر. انتظارات بازار برای افزایش بعدی نرخ بهره بانکی بین دسامبر و ژانویه در نوسان بوده است.

۱۷.۵- واحد

شاخص سنتیکس برای منطقه یورو در ماه دسامبر از منفی ۱۲٫۸ در ماه نوامبر به منفی ۱۷٫۵ کاهش یافت که پایین‌ترین سطح از نوامبر ۲۰۲۳ و کاهش بزرگ‌تر از پیش‌بینی منفی ۱۳٫۵ توسط تحلیلگران در نظرسنجی رویترز بوده است. نظرسنجی روز دوشنبه نشان داد روحیه سرمایه‌گذاران در منطقه یورو در ماه دسامبر به پایین‌ترین حد خود در بیش از یک سال گذشته رسیده است و آلمان همچنان در این بلوک عقب‌مانده است زیرا انتخابات زودهنگام در ماه فوریه نتوانسته در میان مردم و سرمایه‌گذاران اعتماد ایجاد کند. نظرسنجی از ۱۱۴۸ سرمایه‌گذار از ۵ دسامبر تا ۷ دسامبر نشان داد که انتظارات نیز در ماه دسامبر به منفی ۵٫۸ کاهش‌یافته است که نسبت به منفی ۳٫۸ واحد در ماه گذشته کاهش‌یافته است. امتیاز وضعیت فعلی این اتحادیه ارزی به پایین‌ترین سطح خود در بیش از دو سال گذشته و از منفی ۲۱٫۵ در نوامبر به منفی ۲۸٫۵ در ماه دسامبر رسیده است.

۳۶ هزار

لیر سوریه پس از سقوط رژیم بشار اسد به‌شدت نزول کرد. هم‌زمان با تحولات سیاسی در کشور سوریه و سقوط رژیم بشار اسد، واحد پول سوریه سقوط شدید و بی‌سابقه‌ای را تجربه کرد. به گزارش سایت‌های ردیابی ارز، ارزش لیر سوریه ۴۲ درصد در برابر دلار آمریکا کاهش یافت و به ۲۲ هزار لیر در برابر یک دلار رسید. این کاهش حتی در حلب شدیدتر بود، جایی که ارزش پول ۶۴ درصد کاهش یافت و هر دلار به بیش از ۳۶ هزار لیر سوریه رسید.

۱۱.۸۱ میلیون

واردات نفت به چین تحت تاثیر قیمت پایین‌تر نفت خاورمیانه و افزایش ذخیره‌سازی در ماه نوامبر، نسبت به مدت مشابه سال گذشته، جهش یافت که نخستین رشد سالانه در هفت ماه اخیر بوده است. داده‌های سازمان کل گمرک چین نشان داد بزرگ‌ترین خریدار نفت جهان، در ماه میلادی گذشته، ۴۸.۵۲ میلیون تن معادل حدود ۱۱.۸۱ میلیون بشکه در روز نفت خریداری کرده است که رشد ۱۴.۳ درصدی در مقایسه با ۴۲.۴۵ میلیون تن در نوامبر سال گذشته را نشان می‌دهد. میانگین واردات روزانه، بالاترین میزان از ماه آگوست سال ۲۰۲۳ و بالاتر از رکورد اندک ۱۰.۳۳ میلیون بشکه در روز در نوامبر سال ۲۰۲۳ بوده است. باوجود بهبود حجم واردات در ماه نوامبر، میزان واردات از ابتدای سال میلادی جاری تاکنون، ۱.۹ درصد کاهش داشته و کاهش برای کل سال ۲۰۲۴ را نشان می‌دهد. کاهش واردات نفت نسبت به سال ۲۰۲۳، سومین کاهش سالانه در پنج سال گذشته خواهد بود.

۱۱ درصد

شرکت مدیریت دارایی جولیوس بائر می‌گوید درصد زنان با ثروت فوق‌العاده بالا در سراسر جهان، که به‌عنوان افرادی که دارایی ۳۰ .میلیون دلار یا بیشتر دارند، در سال ۲۰۲۳ از ۶٫۵ درصد در سال ۲۰۱۰ به ۱۱ درصد افزایش‌یافته است. محققان دریافتند که این افزایش به دلیل ترکیبی از ارث و ثروت‌های خودساخته ایجادشده است. براساس گزارش شرکت مک کینزی، در اروپای غربی، زنان در حال حاضر حدود یک‌سوم کل دارایی‌های تحت مدیریت که در حدود ۴٫۶ هزار میلیارد یورو برابر ۴٫۸۵ هزار میلیارد دلار است را در اختیاردارند. انتظار می‌رود این میزان تا سال ۲۰۳۰ به ۴۵ درصد افزایش یابد. در این دوره، دارایی‌های زنان سالانه ۸٫۱ درصد افزایش می‌یابد، درحالی‌که این رقم برای مردان تنها ۲٫۷ درصد است. به گفته این موسسه مشاوره، با این نرخ، آن‌ها می‌توانند تا اوایل دهه ۲۰۳۰ به برابری با مردان نزدیک‌تر شوند.

۸.۵ درصد

نظرسنجی رویترز نشان داد صادرات چین در ماه نوامبر احتمالاً ۸.۵ درصد رشد داشته است زیرا کارخانه‌ها سهام خود را به خارج از کشور منتقل کرده‌اند. میانگین پیش‌بینی ۲۲ اقتصاددان در نظرسنجی رویترز نشان داد که انتظار می‌رود محموله‌های خروجی ازنظر ارزش سالانه ۸.۵ درصد در ماه نوامبر افزایش داشته باشد، درحالی‌که در اکتبر جهش ۱۲.۷ درصدی داشته است. واردات احتمالاً به میزان ۰.۳ درصد رشد کرده است و از ۲.۳ درصد کاهش در اکتبر به حالت مثبت بازگشته است. واردات به اقتصاد ۱۹ هزار میلیارد دلاری چین احتمالاً به دلیل تداوم تقاضای قوی برای تجهیزات تولید تراشه به دلیل محدودیت‌های تراشه‌های آمریکایی افزایش‌یافته است. در همین حال، کره جنوبی، چهارمین ماه متوالی کاهش رشد صادرات را در ماه نوامبر گزارش کرد و به پایین‌ترین حد در ۱۴ ماه گذشته رسید، زیرا در بحبوحه عدم قطعیت تعرفه‌ها، محموله‌ها به آمریکا و چین کاهش یافت. اقتصاددانان انتظار دارند که صادرکنندگان چینی در زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، محموله‌ها را پیش از تعرفه‌های بالاتر بارگیری کرده باشند. ترامپ پس‌ازاینکه در جریان مبارزات انتخاباتی خود قول داد تعرفه‌های بیش از ۶۰ درصد را اعمال کند، نسبت به اعمال تعرفه‌های اضافی ۱۰ درصدی بر کالاهای چینی هشدار داده است.

۳ درصد

بانک مرکزی اروپا روز پنجشنبه برای چهارمین بار در سال جاری نرخ بهره را کاهش داد و نرخ سپرده را به ۳ درصد رساند. این بانک نرخ سپرده‌های بانکی را که شرایط تأمین مالی در منطقه یورو را ایجاد می‌کند، از ۳٫۲۵ درصد به ۳ درصد کاهش داد. این نرخ در ماه ژوئن به رکورد ۴ درصد رسیده بود. بانک مرکزی اروپا گفت که شرایط تأمین مالی در حال کاهش است، زیرا کاهش اخیر نرخ بهره توسط شورای حاکم به‌تدریج باعث کاهش هزینه وام جدید برای شرکت‌ها و خانوارها خواهد شد. اما همچنان محدودیت‌هایی وجود دارد زیرا سیاست پولی همچنان محدودکننده است و افزایش‌های گذشته نرخ بهره همچنان به موجودی انباشته‌شده بدهی‌های اعتباری منتقل می‌شود. به گفته منابع آگاه سیاست‌گذاران بانک مرکزی اروپا قصد دارند در ماه ژانویه و احتمالاً در ماه مارس با تثبیت تورم روی هدف ۲ درصد و تداوم کندی رشد اقتصادی، نرخ بهره را یک‌چهارم دیگر کاهش دهند.

۲.۲ درصد

تورم آلمان، بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا، در ماه نوامبر به ۲.۲ درصد رسید که مطابق با رقم اعلام‌شده پیشین بوده است. اداره آمار فدرال آلمان در گزارش نهایی خود اعلام کرد که تورم سالانه آلمان در ماه نوامبر به ۲.۲ درصد رسیده است و شاخص قیمت مصرف‌کننده نیز به‌صورت ماهانه ۰.۲ درصد کاهش داشت که هر دو رقم مطابق با ارقام اعلام‌شده اولیه بودند. در این گزارش آمده است که در سال جاری نسبت به سال گذشته، قیمت انرژی ۳.۷ درصد کاهش و قیمت مواد غذایی ۱.۸ درصد افزایش یافتند. قیمت خدمات نیز ۴ درصد صعود کرد و شاخص قیمت مصرف‌کننده اصلی، بدون احتساب غذا و انرژی، در ماه نوامبر ۲۰۲۴ نسبت به ماه نوامبر ۲۰۲۳ به میزان سه درصد افزایش یافت. تورم در ماه نوامبر ۲۰۲۴ به‌ویژه توسط افزایش قیمت‌های بالاتر از میانگین برای خدمات تقویت شد. در مقابل، قیمت انرژی بار دیگر اثر کاهنده‌ای بر نرخ تورم در نوامبر ۲۰۲۴ گذاشت.

۱۱۳.۱ میلیارد

اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد، پنج ایالت این کشور، ۷۰ درصد در تولید بی‌سابقه گاز طبیعی در سال گذشته این کشور سهم داشتند و تگزاس به‌تنهایی، بیش از یک‌چهارم تولید را به خود اختصاص داده است. آمریکا در سال ۲۰۲۳، رکورد ۱۱۳.۱ میلیارد فوت مکعب در روز گاز طبیعی تولید کرد. بنا بر گزارش ماهانه گاز طبیعی اداره اطلاعات انرژی، تگزاس ۲۸ درصد از کل تولید گاز را در سال گذشته به خود اختصاص داد و پس‌ازآن، پنسیلوانیا، لوئیزیانا، ویرجینیای غربی و نیومکزیکو قرار گرفتند. سهم پنسیلوانیا از تولید گاز طبیعی آمریکا، ۱۸ درصد، لوئیزیانا ۱۰ درصد، ویرجینیای غربی، هشت درصد و نیومکزیکو هم هشت درصد از کل تولید بود. تگزاس به لطف مناطق شیل پرمین و هاینزویل، پیشتاز تولید گاز طبیعی در آمریکا است. پنسیلوانیا و ویرجینیای غربی در حوضه آپالاچی، به مناطق گاز شیل مارسلوس و اوتیکا متکی هستند، درحالی‌که تولید در لوئیزیانا از هاینزویل و از تولید فراساحلی در آب‌های فدرال در خلیج مکزیکو حاصل می‌شود. رشد تولید گاز طبیعی آمریکا در سال ۲۰۲۴، به دلیل عرضه بیش‌ازحد در بازار کاهش‌یافته است، اما براساس برآوردهای رسمی، تولید این پنج ایالت با ۷۳ درصد سهم، همچنان بیشتر تولید گاز طبیعی آمریکا را در سال جاری تشکیل می‌دهد.

۶۰ درصد

سیاست‌های صفر خالص در آسه‌آن ممکن است باعث افزایش ۶۰ درصدی هزینه‌های تولید غذا تا سال ۲۰۵۰ شود. سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی جدید کلید تحول در سیستم تولید مواد غذایی منطقه است. براساس گزارش مشاور اقتصادی آکسفورد اکونومیکس، در صورت اجرای موفقیت‌آمیز اقدامات سیاستی برای موفقیت در به صفر رساندن انتشار کربن، هزینه‌های تولید مواد غذایی در آسیای جنوب شرقی ممکن است بین ۳۰.۸ تا ۵۸.۹ درصد تا سال ۲۰۵۰ افزایش یابد. برای اینکه کشورهای آسیای جنوب شرقی تا سال ۲۰۵۰ اقتصاد خود را به صفر خالص کربنی برسانند، باید مالیات‌ها و مقررات بیشتری را در مورداستفاده از سوخت‌های فسیلی که منطقه به‌شدت به آن متکی است، اعمال کنند. این به‌نوبه خود هزینه‌های انرژی و نیروی کار را افزایش می‌دهد که دو عامل اصلی بلندمدت هزینه‌های تولید مواد غذایی است. قیمت مواد غذایی در اندونزی بیشتر در معرض خطرات انتقال است، به‌طوری‌که پیش‌بینی می‌شود هزینه‌ها تا سال ۲۰۵۰ تا ۵۸.۹ درصد افزایش یابد. براساس این گزارش پس‌ازآن ویتنام با ۵۱.۶ درصد، مالزی  با ۳۸.۹ درصد، تایلند با ۳۱.۸ درصد و فیلیپین با ۳۰.۸ درصد افزایش در رتبه‌های بعدی قرارگرفته‌اند.

۴۲۹.۲ میلیارد دلار

براساس گزارش جدید فهرست میلیاردهای فوربس، دارایی خالص ایلان ماسک از مرز ۴۰۰ میلیارد دلار گذشته است. دارایی خالص تخمینی ایلان ماسک، مالک یا بنیان‌گذار هفت شرکت بزرگ، ازجمله غول خودروهای الکتریکی تسلا، شرکت هوافضا اسپیس ایکس و مدیر کنونی شرکت رسانه اجتماعی ایکس، در این هفته از ۴۰۰ میلیارد دلار گذشت و نقطه عطف جدیدی را برای ثروتمندترین فرد جهان رقم زد. براساس فهرست میلیاردرهای مجله فوربس، پس‌ازاینکه سهام تسلا و اسپیس ایکس به رکورد بالایی رسید، ثروت ماسک به ۴۲۹.۲ میلیارد دلار صعود کرد. پس از ماسک، جف بزوس، بنیان‌گذار آمازون، با ۲۴۴ میلیارد دلار ثروت و بنیان‌گذار اوراکل، لری الیسون، با ثروت خالص ۲۲۰ میلیارد دلار در رتبه‌های بعدی قرار دارند. سهام تسلا در روز چهارشنبه گذشته به بالاترین سطح خود رسید و قیمت سهام این شرکت با ۵.۹ درصد افزایش به حدود ۴۲۵ دلار رسید. سهام شرکت تسلا که از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از ۷۰ درصد رشد داشته، پس از انتخاب مجدد دونالد ترامپ به‌عنوان چهل و هفتمین رئیس‌جمهور آمریکا، روند صعودی طی کرده است.

موضوعات :
در همین رابطه