رادیو مجازی اتاق ایران 24 آذر 1403

کنفدراسیون بین‌المللی اتحادیه‌های کارگری از فیفا اعلام کرد

جان هزاران کارگر با میزبانی عربستان در جام‌جهانی به خطر می‌افتد

کنفدراسیون بین‌المللی اتحادیه‌های کارگری با انتقاد از انتخاب عربستان به عنوان میزبان جام‌جهانی، اعلام کرد: این میزبانی مانند تجربه قطر، جان انبوه کارگران مهاجر را نیز به خطر می‌اندازد.

27 آذر 1403 - 08:37
کد خبر : 72314
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

کنفدراسیون بین‌المللی اتحادیه‌های کارگری (ITUC) در بیانیه‌ای نگرانی خود از روند انتخاب میزبانان جام‌جهانی فوتبال مردان در سال‌های ۲۰۳۰ و ۲۰۳۴ را ابراز کرد.

در بیانیه این تشکل بین‌المللی کارگری آمده است: انتخاب عربستان به عنوان میزبان جام‌جهانی مانند تجربه قطر، ممکن است جان انبوه کارگران مهاجر این کشور را نیز به خطر انداخته یا حقوق بسیاری از آن‌ها را تضییع کند.

در این بیانیه با اشاره به بی‌حقوقی و فقدان امکان پیگیری قانونی و صنفی برای کارگران مهاجر در کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس از جمله قطر و عربستان، آمده است: رأی کنگره فوق‌العاده فیفا، باعث شد نمایندگان فدراسیون‌های فوتبال کشورها بدون داشتن امکان گزینه‌های جایگزین، به انتخاب دست بزنند.

ارزیابی خطرات صنفی و حقوق بشری در جریان آماده‌سازی مسابقات جام‌جهانی، باید فیفا را مجبور به انتخاب‌های دقیق‌تر کند. گزارش سال گذشته عفو بین‌الملل و سایر اتحادیه‌های جهانی صنفی، حاکی از نارسایی نهادها و قوانین قطر و چند کشور دیگر خاورمیانه از جمله عربستان در برگزاری و اجرای پروژه‌های بزرگ به ویژه از جنبه «حقوق کارگران» بوده است.

در روند انتخاب میزبان، فیفا از پادمان‌های اساسی خود عبور کرده و تعهدات حقوق بشری و انسانی خود را نادیده گرفته است.

لوک تراینگل، دبیرکل ITUC اعلام کرده است: با علم به اینکه کارگران از حق اساسی سازمان‌دهی یا عضویت در اتحادیه‌های کارگری محروم خواهند شد، این اتفاق برای کارگران ساکن عربستان که قرار است برای پنج سال آینده چندین هتل و ورزشگاه و امکانات را بسازند، رقم خورده و از سوی فیفا به آن‌ها با انتخاب عربستان ظلم خواهد شد. بسیاری از کارگران مهاجر که در شرکت‌های بزرگ ساختمان‌سازی شاغل هستند، باید بین ترک عربستان و فعالیت طاقت‌فرسا در پروژه‌های سنگین انتخاب کنند. کارگرانی بدون حقوق کافی، بدون امنیت شغلی و ایمنی و بدون حق دفاع از حقوق صنفی خود، امروز قربانی تصمیم فیفا شدند.

وی می‌افزاید: حق کارگر برای تضمین سلامت شخصی و ایمنی شغلی ضروری است. این یک مسئله مهم در عربستان سعودی است که باوجود گزارش‌هایی مبنی بر کشته شدن بیش از ۲۱۰۰۰ کارگر در ساخت بسیاری از پروژه‌های بزرگ این کشور در ده سال اخیر، از هم اکنون مشخص است که این حقوق نقض خواهد شد.

در ادامه بیانیه آمده است: دو شکایت رسمی در ILO (سازمان جهانی کار) توسط اتحادیه بین‌المللی کارگران ساختمانی (BWI) به دلیل «نقض شدید حقوق انسانی و کسر غیرقانونی و ناعادلانه دستمزد ده‌ها هزار کارگر در قطر و عربستان مطرح است و هنوز نتایج رسیدگی به آن‌ها مشخص نشده است. همچنین گزارش سازمان عفو بین‌الملل نشان داد که کارگران مهاجر در بسیاری از این کشورها بخاطر نوع قرارداد فریب خوردند.

با شکایت به سازمان ملل متحد توسط تشکل‌های کارگری آفریقا و تشکل‌های کارگری شبه قاره هند، اتحادیه کارگران سراسر کنیا، FESTU (اتحادیه سومالی)، CETU (اتحادیه اتیوپی)، NOTU (اتحادیه اوگاندا)، TUCTA (اتحادیه تانزانیا)، GTUC (اتحادیه غنا) و NLC (اتحادیه نیجریه) در رابطه با استثمار بی‌امان، دزدی دستمزد، کار اجباری بر ضد حقوق کارگران مهاجر آفریقایی، کشور قطر در جریان جام‌جهانی قبلی محکوم شد.

حال به نظر می‌رسد فیفا با تکرار اشتباه خود درباره یک کشور کاملاً مشابه دیگر (عربستان) به نظر می‌رسد، در حال ایجاد زمینه برای نقض گسترده حقوق کارگران مهاجر فراهم شده است.

ITUC با زیرمجموعه‌های خود، فدراسیون‌های اتحادیه جهانی و شرکای خود در سرتاسر جهان فشار زیادی را بر فیفا و عربستان سعودی برای انجام تعهدات حقوق بشری و حقوق کار خواهند داشت.

در پایان بیانیه اعلام شده است: ما مصمم هستیم تا اطمینان حاصل کنیم که با کارگران محترمانه رفتار می‌شود. برای دستیابی به این هدف، سازمان جهانی کار باید به‌عنوان یک بخش از آژانس سازمان ملل متحد که بر روی اصول و حقوق اساسی کار و محیط‌های کار ایمن و سالم فعالیت می‌کند، در تلاش برای صیانت از حقوق کارگران مهاجری که درعربستان کار کرده و قرار است در پروژه‌های ساخت‌وساز فوری تحت‌فشار قرار گیرند، با ما تشکل‌های کارگری جهانی همکاری داشته باشد.

در همین رابطه