مهمترین رویدادهای اتاق ایران در هفته‌ اول دی‌ماه

حمیدرضا واشقانی فراهانی در گفت‌وگو با «اتاق ایران آنلاین»

تجربه فیلترینگ نشان داد که نمی‌توان مانع جریان آزاد اطلاعات شد

نایب‌رئیس کمیسیون فاوای اتاق ایران، با بیان اینکه فیلترینگ فقط هزینه دسترسی مردم به اطلاعات را افزایش داده و آن را ناامن‌تر کرد، گفت: در دنیای امروز ممکن است بشود سرعت انتشار اطلاعات را کند کرد اما نمی‌توان مانع آن شد.

06 دی 1403 - 09:47
کد خبر : 72543
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

نایب‌رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، رفع فیلتر گوگل پلی و واتساپ را اقدام مثبتی دانست و گفت: نباید فراموش کنیم که این حق شهروندان بود که از آن‌ها گرفته شد و حالا برگرداندن آن امکان جدید یا پیشرفت عجیبی محسوب نمی‌شود.

حمیدرضا واشقانی فراهانی، در گفت‌وگو با «اتاق ایران آنلاین»، افزود: متأسفانه به جای مدیریت مسائل در کشور، صورت مسئله پاک می‌شود. اگر قرار است از فضایی استفاده نشود و به جای کنترل آن فضا، دسترسی همه را به آن فضا می‌بندیم. بسته شدن گوگل پلی صاحبان گوشی‌های اندروید را در نصب و به‌روزرسانی نرم‌افزارها با مشکل مواجه کرد.

او با اشاره به تبعات منفی بسته شدن اینستاگرام، واتساپ و تلگرام بر فعالیت شهروندان و تجار، ادامه داد: طرف‌های تجاری ما از سکوهای خارجی استفاده می‌کنند و فیلتر کامل آن‌ها مشکل‌ساز شده بود. در امارات هم تماس واتساپ بسته است. آن‌ها به خاطر درآمد شرکت‌های ارتباطی‌شان این کار را انجام دادند اما تمام دسترسی به واتساپ را نبستند.

واشقانی فراهانی با اشاره به طرح 32 بندی شورای عالی فضای مجازی که گفته می‌شود قرار است در سه مرحله اجرا شود، گفت: این طرح شفاف نیست و مثلاً مشخص نیست حمایت 500 میلیارد ریالی از سکوهای داخلی قرار است بر اساس چه ضوابطی انجام شود.

او ادامه داد: در مورد احداث زیرساخت برای سکوهای داخلی که یکی از بندهای این طرح است به نظر می‌رسد این کار نوعی اختراع کردن دوباره چرخ است و تنها چند کشور انگشت‌شمار دنیا آن را انجام داده‌اند. سرمایه‌گذاری برای آن باید هدف مشخصی داشته باشد. اینکه فقط برای استفاده داخلی خودمان این کار را انجام دهیم توجیه‌کننده نیست. اما اگر به دنبال ایجاد سکوی جهانی و درآمدزایی هستیم که مقدماتی دارد و روش آن، این نیست.

رئیس انجمن واردکنندگان کالا و تجهیزات رایانه‌ای با اشاره به موضوع تقویت سکوهای داخلی توسط نهادهای حاکمیتی و بخش خصوصی به عنوان یکی از بندهای طرح 32 ماده‌ای شورای عالی فضای مجازی، گفت: به نظر می‌رسد این اقدام نیز به سرنوشت خودروسازی کشور دچار شود. سال‌هاست از خودروسازی داخل حمایت می‌شود و در نهایت هم نتوانستیم خودرویی در سطح استانداردهای روز دنیا تولید کنیم. فقط پول و سرمایه مردم هدر رفت.

او تأکید کرد: باید نهادهای حاکمیتی گزارش دهند که با فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی خارجی چند درصد مردم از سکوهای داخلی استفاده کردند و این میزان هزینه چه نتیجه‌ای داشته است.

واشقانی فراهانی گفت: در دنیای فناوری اطلاعات زندگی می‌کنیم ممکن است بشود سرعت انتشار اطلاعات را کند کرد اما نمی‌توان جلوی انتشار آن را گرفت. با فیلترینگ فقط هزینه دسترسی به اطلاعات و سرویس‌ها برای مردم به دلیل استفاده از فیلترشکن‌ها بالاتر رفته و ناامن‌تر شد.

او با بیان اینکه تکلیف کسب‌وکارها نه در سکوی داخلی و نه سکوهای خارجی مشخص نیست، ادامه داد: باید مشخص شود کسب‌وکارها کجای کار هستند. نباید به هر دلیلی که حاکمیت تصمیم می‌گیرد، ترمز کسب‌وکار کشیده شود. کسب‌وکارها سرمایه‌گذاری می‌کنند و هزینه‌های ماهانه و سالانه خود را دارد و با ممانعت از فعالیت، متضرر خواهند شد. در همین سکوهای داخلی مثل دیوار، ناگهان تصمیم گرفته می‌شود قیمت خودرو یا ملک و ... در این پلتفرم‌ها منتشر نشود. این تصمیمات اثرات منفی بر فعالیت کسب‌وکارها دارد.

نایب‌رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، در پایان تأکید کرد: شورای عالی فضای مجازی و وزارت فناوری اطلاعات، هرچه زودتر طرح 32 بندی را منتشر کنند و تشکل‌های بخش خصوصی که گردانندگان اصلی این بازار هستند را در تدوین نهایی و اجرای آن مشارکت دهند.

در همین رابطه