رادیو مجازی اتاق ایران - ۲۹ دی 1403

گزارش‌های سفر هیات تجاری ایران به تاجیکستان - ۳۵

لازمه‌های افزایش روابط اقتصادی ایران و تاجیکستان کدامند؟ | اقتصاد تاجیکستان ظرفیت‌های بکری برای جذب سرمایه دارد

معاون بین‌الملل اتاق ایران برای افزایش سطح روابط تجاری بین ایران و تاجیکستان بر لزوم هماهنگ‌سازی استانداردهای فنی و کیفی، تقویت زیرساخت‌های حمل‌ونقل و تسهیل امور بانکی، اشاره کرد.

سارا ترابی

خبرنگار
29 دی 1403 - 14:56
کد خبر : 73020
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

معاون بین‌الملل اتاق ایران درباره روابط ایران و تاجیکستان در نتیجه اعزام هیات تجاری اتاق ایران به این کشور، گفت: تاجیکستان در حال گذار از اقتصاد کشاورزی به صنعتی است و فرصت‌های فراوانی برای همکاری‌های اقتصادی میان ایران و تاجیکستان وجود دارد. با توجه به علاقه‌مندی فعالان اقتصادی دو کشور برای همکاری با یکدیگر می‌توان به آینده این روابط، امیدوار بود.

سیدحامد عسگری در گفت‌وگو با اتاق ایران آنلاین با تشریح وضعیت اقتصادی و تجاری تاجیکستان بر ضرورت توسعه روابط اقتصادی و رفع موانع موجود میان دو کشور تأکید کرد.

او با توجه به سفر هیات تجاری اتاق ایران به تاجیکستان، گفت: تاجیکستان کشوری با اقتصاد در حال توسعه و ظرفیت‌های بکر برای سرمایه‌گذاری است. این کشور با جمعیتی حدود 10 میلیون نفر و تولید ناخالص داخلی 12 میلیارد دلاری، در حال گذار از اقتصاد کشاورزی به صنعتی است و فرصت‌های فراوانی برای همکاری‌های اقتصادی میان ایران و تاجیکستان وجود دارد.

معاون بین‌الملل اتاق ایران با اشاره به حجم 386 میلیون دلاری تجارت میان ایران و تاجیکستان در سال 1402، تشریح کرد: اگرچه 310 میلیون دلار از این رقم به صادرات ایران اختصاص دارد؛ اما این میزان نسبت به ظرفیت‌های موجود بسیار پایین است. کشور تاجیکستان با واردات سالانه 5.7 میلیارد دلار و صادرات 2.2 میلیارد دلاری، بازار مستعدی برای کالاها و خدمات ایرانی برآورد می‌شود.

عسگری، اقتصاد تاجیکستان را به کشاورزی و خدمات و درآمد خارجی این کشور را به صادرات پنبه و آلومینیوم وابسته دانست و گفت: در این وضعیت، اقتصاد تاجیکستان را در برابر شوک‌های خارجی آسیب‌پذیر می‌کند.

او مهم‌ترین اقلام صادراتی ایران به تاجیکستان را شامل محصولات پتروشیمی، فولادی، قیر، نفت، کف‌پوش‌های نساجی و شیر خشک صنعتی عنوان کرد و گفت: اقلام وارداتی ایران از تاجیکستان نیز شامل میوه، پنبه، ماشین‌آلات و قطعات خودرو می‌شود.

محورهای پیشنهادی برای توسعه همکاری‌ها

عسگری در ادامه به برخی محورهای کلیدی برای تقویت روابط تجاری اشاره کرد. او خاطرنشان کرد: با توجه به وجود پروازهای مستقیم از مشهد و برنامه‌ریزی برای مسیرهای دیگر و گسترش دامنه لغو روادید به تمامی شهرهای دو کشور، می‌توان به آینده مناسبات، امیدوار بود.

معاون بین‌الملل اتاق ایران ادامه داد: توافق بر سر تعرفه‌های تجاری، نکته دیگری است که در طی دیدار با مقامات تاجیکستان، مورد توجه و استقبال دو طرف قرار گرفت. امضای توافق‌نامه تجارت ترجیحی میان ایران و تاجیکستان می‌تواند هزینه‌های گمرکی را کاهش داده و رقابت‌پذیری کالاهای ایرانی را در این بازار افزایش دهد.

عسگری با بیان این مطلب که حل مشکلات بانکی یکی از لازمه‌های تقویت سطح مناسبات بین دو کشور است، تأکید کرد: درحال حاضر عدم دسترسی تجار ایرانی به تسهیلات بانکی و نظام اعتباری در تاجیکستان، یکی از موانع توسعه روابط تجاری به شمار می‌آید. از طرف دیگر هماهنگ‌سازی استانداردهای فنی و کیفی میان دو کشور در روند صادرات و واردات نیز یک ضرورت است.

او در کنار همه موضوعاتی که عنوان شد به توسعه همکاری‌های حمل‌ونقل بین ایران و تاجیکستان با وجود هزینه‌های بالا، کمبود واگن و ضعف زیرساختی در حمل‌ونقل ریلی و جاده‌ای به عنوان یک نیاز جدی، اشاره کرد.

فرصت‌های سرمایه‌گذاری مشترک بین ایران و تاجیکستان

معاون بین‌الملل اتاق ایران همچنین به فرصت‌های موجود در بخش‌هایی مانند صدور خدمات فنی و مهندسی، سرمایه‌گذاری و تولید مشترک در مناطق آزاد تاجیکستان، انتقال فناوری توسط شرکت‌های دانش‌بنیان و همکاری در انرژی‌های تجدیدپذیر اشاره کرد.

او به گردشگری به عنوان یکی از مهم‌ترین زمینه‌های همکاری بین ایران و تاجیکستان که در طول سفر و ملاقات با مسئولان دولتی تاجیکستان مورد توجه قرار گرفت، اشاره و تصریح کرد: علی‌رغم توسعه همکاری‌های گردشگری بین دو کشور در چند سال اخیر، ظرفیت‌های گردشگری در دو کشور و هم‌زبانی و قرابت‌های فرهنگی و آیین‌ها از جمله نوروز، نیاز به حمایت دارد. توسعه گردشگری دو کشور یک اولویت است و می‌تواند رونق تجارت و سرمایه‌گذاری را به همراه آورد.

دعوت از هیات‌های اقتصادی تاجیکستان برای سفر به ایران

او حضور رئیس اتاق بازرگانی تاجیکستان و فعالان اقتصادی این کشور، همزمان با برگزاری هفدهمین کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و تاجیکستان که قرار است در فوریه سال جاری در تهران برگزار شود، توسعه همکاری‌های نمایشگاهی و تبادل هیات‌های تجاری را در گسترش روابط اقتصادی، مؤثر ارزیابی کرد.

عسگری با تأکید بر قرابت‌های فرهنگی و تاریخی ایران و تاجیکستان، خواستار اقدامات عملی‌تر برای رفع موانع موجود و بهره‌برداری از فرصت‌های اقتصادی شد و گفت: دو کشور می‌توانند در بخش‌هایی همچون گردشگری، کشاورزی، ساخت‌وساز و فناوری، پروژه‌های مشترک بزرگی اجرا کنند.

در همین رابطه