عضو هیات نمایندگان اتاق ایران با اشاره به سفر رئیسجمهور و هیات تجاری اتاق ایران به کشور تاجیکستان و بررسی که درباره زمینههای همکاری بین دو کشور صورت گرفت، تأکید کرد: صنعت احداث در تاجیکستان، علیرغم حجم پایین اعتبارات، به دلیل عدم تعریف پروژههای متعدد و نبود پروژههای نیمهتمام و دوم به دلیل بهرهبرداری از منابع بانکهای توسعهای و صندوقهای بینالمللی زمینه توسعه دارد و بنابراین سرمایهگذاری در این بخش از طرف ایرانیان، مهیاست.
سهیل آلرسول در گفتوگو با اتاق ایران آنلاین تصریح کرد: پیرو سفر هیات تجاری اتاق ایران به تاجیکستان ضمن بررسی شرایط اقتصادی و نیازهای بازار تاجیکستان که امکان تأمین آنها از ایران وجود دارد، دستاوردهایی حاصل شد. همانطور که در اخبار شاهد بودیم، برای کمیسیون احداث و خدمات فنیومهندسی اتاق ایران این موفقیت فراهم شد با همکاری زیرمجموعههای وزارت حملونقل تاجیکستان، موافقتنامه همکاری جامعی را تنظیم کند که محور اصلی آن تمرکز روی فعالیتهای لجستیک و توسعه ارائه خدمات فنیومهندسی بین دو کشور است.
این فعال اقتصادی ادامه داد: باید به این نکته توجه داشت که در حوزه صنعت احداث، تاجیکستان با محدودیتهای جغرافیایی، عدم دسترسی به آبهای آزاد و اقلیم سخت (93 درصد فضای کوهستانی) مواجه هستیم. پس شرایط این بازار را باید ویژه در نظر گرفت. از طرفی تاجیکستان سهم قابل توجهی از آب شیرین درون سرزمینی را دارد و پروژههای بزرگی در بخش صنایع آب، اجرا کرده است؛ مانند سد راغون که یکی از پیمانکاران اصلی این پروژه، یک شرکت ایرانی است.
آلرسول حجم اقتصاد تاجیکستان را کوچک ارزیابی کرد و افزود: متناسب با حجم کوچک اقتصاد تاجیکستان، این کشور برنامه توسعهای با بودجه وسیع ندارد؛ اما نوع ارتباط آزد و تعاملات بینالمللی که برقرار کرده است، موجب شده در حوزههای مختلف از بودجههای بانک جهانی، بانک توسعه اروپایی، بانک توسعه آسیایی و اگزیم بانک کرهجنوبی برای اجرای پروژههای حملونقل، انرژی و صنایع آب بهرهبرداری کند.
او به صورت خاص در مقام مقایسه با بحرانهای حاکم بر صنعت احداث ایران، تأکید کرد: تاجیکستان علیرغم حجم پایین اعتبارات صنعت احداث به دلیل عدم تعریف پروژههای متعدد و نبود پروژههای نیمهتمام و دوم به دلیل بهرهبرداری از منابع بانکهای توسعهای و صندوقهای بینالمللی توانسته در عرصه صنعت احداث مسیر توسعه را طی کند.
عضو هیات نمایندگان اتاق ایران ادامه داد: با شرایط موجود در بازار تاجیکستان و فرصتهای گستردهای که در صنعت احداث ایران وجود دارد با حل چالشهای تحریم و FATF این امکان وجود دارد تا از محل صندوقهای توسعهای و بانکهای جهانی، تسهیلات دریافت کرده و در روند اجرای پروژههای این کشور ورود کنیم.
آلرسول جلوگیری از تعریف پروژههای غیرضرور و خارج کردن طرحهای فاقد توجیه فنی در ایران را برای امکان حضور موفق در صنعت احداث تاجیکستان ضروری خواند و گفت: باید برای توفیق در این مسیر، محدودیتها و تعداد طرحهای نیمهتمام را در یک دهه پیشرو کم کنیم.