رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بوشهر، گفت: بحث افزایش دستمزد، موضوعی است که از یکسو به کارگران و از سوی دیگر به کارفرمایان مرتبط میشود و در این میان بازار و نیازمندیهای هر قشر نیز نقش تعیینکنندهای دارد؛ ازاینرو قطعاً باید توسعهای متوازن بین این سه عنصر وجود داشته باشد تا بتوان به نتیجهای مطلوب دست یافت.
خورشید گزدرازی در گفتوگو با اتاق ایران آنلاین، افزود: اولین نکته در بحث افزایش حقوق، تورم مزمنی است که در کشور وجود دارد. متأسفانه در سالهای گذشته، حقوق کارگران و کارمندان هیچگاه با نرخ تورم هماهنگ نشده این مسئله باعث شده است که بسیاری از اقشار جامعه نتوانند خود را با شرایط اقتصادی تطبیق دهند؛ به همین دلیل، شاهد هستیم که بسیاری از افراد برای تأمین معیشت خود به شغل دوم و حتی سوم روی آوردهاند.
او ادامه داد: این ناترازی در دستمزدها، بهرهوری را کاهش داده و شرایطی ایجاد کرده است که اولویت نیروی کار، ترک کارگاه اول و رسیدن به محل کار دوم باشد.
به عقیده گزدرازی، این مسائل با هم رابطه تنگاتنگی دارند و نمیتوان آنها را جدا از هم بررسی کرد.
چالشهای کارفرمایان
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بوشهر، از دیگر مباحث قابلتأمل در بحث تعیین دستمزد را چالشهای کارفرمایان عنوان کرد و گفت: کارفرمایان نیز در سالهای اخیر با مشکلات زیادی مواجه شدهاند و در آخرین مورد، ایجاد زیرساختهای لازم در حوزه انرژی، یکی از این چالشهاست.
گزدرازی، افزود: در گذشته، مشکل کمبود انرژی تنها در تابستانها وجود داشت؛ اما اکنون این مسئله بهصورت مستمر و در تمام طول سال ادامه دارد و تعطیلیهای مکرر واحدهای تولیدی و صنعتی، فشار زیادی بر کارفرمایان وارد کرده است.
این فعال اقتصادی اظهار کرد: کارفرمایان حتی در شرایط تعطیلی، علاوه بر پرداخت دستمزدها، باید هزینههای دیگری مانند مالیات و بیمه نیز مواجه هستند که حتی در وضعیت تعطیلی نیز باید تمام و کمال پرداخت شوند؛ این در حالی است که درآمد آنها به دلیل تعطیلیها و ناترازیهای اقتصادی، کاهش یافته است.
او ادامه داد: متأسفانه در این شرایط نامساعد، اگر کارفرمایان بخواهند به کارگران کمک کنند، باید این بار سنگین را به دوش بکشند؛ درحالیکه خودشان نیز تحتفشار مالیات و تأمین اجتماعی هستند.
تأثیر نرخ ارز و افزایش قیمتها
رئیس اتاق بوشهر در بخش دیگری از اظهارات خود، گفت: با توجه به افزایش نرخ ارز، کل اقتصاد کشور تحت تأثیر قرار گرفته و این افزایش نهتنها بر بخش تولید، بلکه بر خدمات، خریدوفروش نیز تأثیر گذاشته است. در چنین شرایطی، حتی اگر پایه حقوق افزایش یابد، بازهم نمیتواند با افزایش روزانه قیمتها هماهنگ شود.
گزدرازی افزود: جهشهای قیمتی بهگونهای است که هر میزان افزایش حقوق در نظر گرفته شود، بازهم تأمین معیشت کارگران و خانوادههای آنها دشوار خواهد بود. حتی هزینههای خدمات نیز روزانه در حال افزایش است و این مسئله فشار بیشتری بر اقشار مختلف جامعه وارد میکند.
نیازمند برنامهریزی و ثبات اقتصادی هستیم
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بوشهر، تأکید کرد: دولتمردان باید برنامهریزی کنند تا بازار از نوسانات شدید در امان بماند. اگر ثبات در بازار ایجاد شود، بسیاری از مشکلات قابلحل خواهند بود.
او ادامه داد: در حال حاضر، با توجه به شرایط اقتصادی، حتی افزایش قابلتوجه دستمزدها نیز نمیتواند معیشت کارگران را بهطور کامل تأمین کند؛ بنابراین، مبنای تصمیمگیریها باید بر پایه ثبات باشد. ثبات اقتصادی نهتنها تصمیمگیریها را بهبود میبخشد، بلکه نتایج بهتری نیز به همراه خواهد داشت. درنهایت، هدف اصلی از تعیین دستمزد، تأمین معیشت کارگران و بهبود شرایط زندگی آنهاست.
گزدرازی تصریح کرد: در شرایط کنونی، افزایش دستمزدها بهتنهایی نمیتواند راهحل نهایی باشد؛ بلکه باید با ایجاد ثبات در بازار، کاهش نوسانات اقتصادی و حمایت هدفمند از کارفرمایان و کارگران، به سمت توسعهای متوازن حرکت کنیم. تنها در این صورت است که میتوانیم به بهبود شرایط معیشتی و اقتصادی جامعه امیدوار باشیم.