در آخرین هفته از بهمنماه 1403 وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان طی سفری به ایران با رئیس اتاق ایران دیدار کرد. در این نشست بر رفع مشکلات بانکی و مسائل حملونقل میان دو کشور به عنوان پیشنیازهای اصلی دستیابی به حجم تجارت سه میلیارد دلاری میان دو کشور، تأکید شد.
حسنزاده در این نشست با وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان به حوزههایی که میتواند موضوع همکاری بین دو کشور باشد اشاره کرد. به اعتقاد او در حوزه صنایع غذایی، پتروشیمی، خدمات مهندسی و ساخت جاده، پل، تونل و سد، ساخت پالایشگاه، ساخت پمپها و الکتروموتورهای مورد نیاز در صنایع نفتی، در حوزه تولید تجهیزات پزشکی و بیمارستانی، صنایعدستی و فرش دستبافت، مصالح ساختمانی و انجام پروژههای معدنی، لوازمخانگی، منسوجات، ساخت نیروگاههای برقی، آبی و حرارتی، ظرفیتهای زیادی در ایران وجود دارد و هر کدام از این حوزهها میتواند موضوع همکاری مشترک بین دو کشور باشد.
در این راستا آرمان شاکالیف، وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان نیز با تأکید بر توسعه روابط تجاری دو کشور برای دستیابی به هدفگذاری حجم تجارت سه میلیارد دلاری، اظهار کرد: در نشست تجاری که برگزار شد، بیش از 50 شرکت بزرگ قزاقستان از 14 استان این کشور شرکت کردند. جلساتی با وزرای کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت ایران داشتیم و راهکارهای دستیابی به هدفگذاری انجام شده را بررسی کردیم.
تجلیل از محمدرضا نعمتزاده، وزیر اسبق صمت و مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع پتروشیمی
در ادامه نشستهایی که در این هفته برگزار شد، میتوان به مراسم تجلیل از محمدرضا نعمتزاده که به همت اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی و با حضور رئیس اتاق ایران، وزر اسبق نفت، جمعی از فعالان اقتصادی در حوزه انرژی و همکاران سابق ایشان در وزارتخانههای نفت، صنعت، معدن و تجارت برگزار شد، اشاره کرد.
در این مراسم حسنزاده از او به عنوان دولتمردی عاقل و عملگرا، شخصیت مورد اعتماد امام، رهبر انقلاب و شخصیتهای تراز اول نظام، مرد میدان سازندگی، کارآفرین فرهنگساز و حامی بخش خصوصی یاد کرد.
همچنین بیژن زنگنه، وزیر اسبق نفت در تقدیر از مهندس نعمتزاده که عمر خود را برای سربلندی ایران گذاشته است، گفت: نمیتوان هیچ یک از خدمات ایشان را نادیده گرفت. نعمتزاده از فرزندان خدمتگزار ایران است و در طول تمام فعالیتهایی که از ابتدای انقلاب به عهده داشت، شخصیت مستحکمی بود و به ویژه در حوزه پتروشیمی دوره درخشانی را رقم زد.
محمدرضا نعمتزاده، وزیر اسبق صنایع و مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در این مراسم به صنعت پتروشیمی که او را با این صنعت در ایران میشناسند و آنچه تاکنون در این بخش انجام شده است، اشاره کرد و افزود: در حوزه پتروشیمی اقدامات خوبی انجام شد؛ اما هنوز کارهای زیادی باقی مانده است که باید انجام شود. ظرفیتهای ایران در این بخش قابل توجه است که دست نخورده مانده و امیدوارم نسل آینده تلاش کند و از این ظرفیتها در مسیر توسعه بهره ببرد. این کشور متعلق به ماست و هر کاری از دستمان برمیآید باید انجام دهیم. منتظر نمانیم چون شرایط بحرانی است و باید هرچه میتوانیم برای ایران انجام دهیم.
همایش نقش داوری و مرکز داوری اتاق ایران در قراردادهای تجاری
مرکز داوری و کمیسیون خدمات فنیمهندسی و احداث اتاق ایران طی همکاری، همایش نقش داوری و مرکز داوری اتاق ایران در قراردادهای تجاری را در اتاق ایران برگزار کردند. این مراسم فرصتی را فراهم کرد تا فعالان اقتصادی ضمن آشنایی با برخی از خدمات مرکز داوری اتاق ایران با جزئیات چگونگی استفاده از این خدمات، آشنا شوند.
رئیس اتاق ایران در همایش نقش داوری و مرکز داوری اتاق ایران در قراردادهای تجاری ضمن اشاره به مزایای استفاده از داوری، گفت: داوری به دلیل سرعت، تخصصی شدن و پایین آمدن هزینههای بررسی نسبت به فرآیند قضایی برتری دارد.
در این همایش حسین پیرموذن، نایبرئیس اتاق ایران و عضو هیاتمدیره مرکز داوری اتاق ایران نیز به دو مسئله مهم و اساسی عدالت و امنیت اشاره کرد و گفت: در هر موقعیتی، این دو اصل مورد توجه قرار گیرد، شاهد خیر و برکت خواهیم بود. حال در مرکز داوری که بر پایه همین دو اصل به وجود آمده است، باید بتوانیم سطح عدالت و امنیت را تقویت کنیم. تأسیس این نهاد طبق قانون به اتاق ایران سپرده شده و امروز شاهد رشد و بالندگی آن هستیم. شیوهنامههای قبلی این اجازه را میداد که شعب مرکز در اتاقهای استانی شکل بگیرد. با این حال در این دوره شیوهنامه را به همت کارشناسان این حوزه و روسای اتاقها اصلاح کرده و امکان تأسیس شعب را جدیتر از قبل، پیگیری میکنیم.
همچنین محسن ضرابی، نایبرئیس مرکز داوری اتاق ایران گفت: مرکز داوری تنها سازمان شبه قضایی است که مصوب مجلس شورای اسلامی است. آییننامه و قواعد داوری بر مبنای قواعد حقوقی و حقوق بینالمللی و توسط حقوقدانهای خبره تهیهشده و به تصویب هیات نمایندگان میرسد.
علی نقوی، رئیس کمیسیون خدمات فنیمهندسی و احداث اتاق ایران صادرات خدمات فنیمهندسی را یک ظرفیت مهم دانست و گفت: توافق با صندوق اوپک برای تأمین مالی پروژههای این بخش روزنه امیدی است که باید از آن بهترین بهره را برد.
در ادامه همایش علی مقدم ابریشمی، دبیرکل مرکز داوری اتاق ایران با اشاره به بررسی بیش از ۵۰۰ پرونده با ارزش بیش از یک میلیارد دلار طی سه سال در مرکز داوری اتاق ایران، گفت: حفظ استقلال، سلامت، بیطرفی و تخصص از مشخصههای مرکز داوری اتاق ایران است.
بیست و دومین جشنواره تولید ملی-افتخار ملی
رویداد بعدی هفته گذشته، برگزاری بیست و دومین جشنواره تولید ملی-افتخار ملی، بود که همزمان با آن از فروشگاه مجازی صنایعدستی ایران در اروپا به همت خانه صمت ایران، رونمایی شد.
صمد حسنزاده، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، با اشاره به فعالیتهای این دفتر در مجارستان، گفت: اینکه این مرکز با نقشآفرینی بخش خصوصی در توسعه صادرات صنایعدستی و خدمات فنی و مهندسی ایران نقشآفرینی میکند، بسیار ارزشمند است. تولیدات ایرانی بهویژه در صنایعدستی و فرش به دلیل برخورداری از کیفیت بالا، قابلیتهای صادراتی زیادی دارند. فرش ایرانی به عنوان سفیر ایران در خانههای زیادی در دنیا میدرخشد. ما باید از این ظرفیتها بیشتر استفاده کنیم.
در بخش دیگری از این نشست، پیام باقری، نایبرئیس اتاق ایران در بیستودومین جشنواره تولید ملی- افتخار ملی، وظیفه دولت را فاصله گرفتن از فضای تصدیگری و ایجاد بستر سالم و شفاف برای رقابت بخش خصوصی عنوان کرد و گفت: باید موانع از پیش پای تولید برداشته شود و منابع به سمت تولیدات ارزشآفرین که آثار مثبت اقتصادی دارند هدایت شود.
حجتالاسلام مهدی هادی، رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه نیز با حضور در این جشنواره گفت: بخش خصوصی را باید در حیطه امور قضایی مشارکت دهیم. یکی از مصادیق این امر، شنیده شدن خواستههای این بخش است. نکته دوم ایجاد نهادهای حلوفصل و داوری توسط خود این بخش است. این هم به نفع بخش خصوصی و هم به نفع قوه قضاییه است. نکته بعدی دسترسی آسان بخش خصوصی به عدالت است.
هادی افزود: اگر بتوانیم دسترسی این بخش به عدالت را آسان کنیم قوه قضاییه بخشی از رسالت خود را انجام داده است. این یکی از مؤلفههای مردمی شدن قوه قضاییه است.
در ادامه حجتالاسلاموالمسلمین محمدجعفر منتظری، رئیس دیوان عالی کشور، گفت: حاکمیت نمیتواند بدون اهتمام به بخش خصوصی در امور اقتصادی موفق شود و بخش خصوصی هم بدون حمایتهای لازم حاکمیت نمیتواند به وظیفه خود در میدان نبرد اقتصادی عمل کند. این ارتباط هرچه تقویت شود همانقدر به نفع کشور و مردم خواهد بود. هر سه قوه در این ارتباط تاثیر گذارند. همه باید به همافزایی در این ارتباط پایبند باشیم.
شهرام دبیری، معاون پارلمانی رئیسجمهوری مهمان دیگر این جشنواره بود. او نیز با بیان اینکه بخش خصوصی به وظایف خود آگاه است؛ اما به حمایت دولت نیاز دارد، افزود: تلاش میکنیم بروکراسی اداری را در صدور مجوزها به حداقل برسانیم. ما باید سختگیریها را به بعد از صدور مجوز منتقل کنیم. ما به دنبال رفع موانع تولید هستیم. اما برخی مسائل و مشکلات مانند نا ترازیها از قبل به ما ارث رسیده است.