رادیو مجازی اتاق ایران - 2 بهمن 1403

در دیدار سفیر آذربایجان با رئیس اتاق ایران مطرح شد

موانع روابط اقتصادی ایران و آذربایجان برطرف شود

سفیر آذربایجان در تهران، با غلامحسین شافعی گفت‌وگو کرد؛ به گفته حسین‌اف، دولت آذربایجان تا 500 میلیون دلار آمادگی دارد در راه‌آهن رشت-آستارا سرمایه‌گذاری کند. همچنین مرزهای ایران و آذربایجان بتواند 24 ساعته به تجار خدمات ارائه دهد.

26 اردیبهشت 1396 - 12:00
کد خبر : 8424
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

روز گذشته (دوشنبه)، بنیاد حسین‌اف، سفیر آذربایجان در تهران با غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران دیدار کرد. این دیدار در محل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران انجام شد.

سفیر آذربایجان با اشاره به وضعیت روابط اقتصادی جمهوری آذربایجان با ایران گفت: باید مسائل و مشکلات حاکم بر روابط تجاری ایران-آذربایجان برطرف شود. به‌عنوان‌مثال، مرکبات استان‌های شمالی ایران می‌تواند در آذربایجان بازار خوبی داشته باشد، درحالی‌که در آذربایجان محصولات کشاورزی و مرکبات موردنیاز خود را از کشورهای آفریقایی وارد می‌کند. باید تعامل ایران و آذربایجان بیشتر شود. البته در سه سال گذشته، حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران، با الهام علی‌اف رئیس‌جمهوری آذربایجان هشت بار دیدار داشتند.

او تصریح کرد: به نظر می‌رسد در سطح بالا اراده برای همکاری وجود دارد و مشکلات از سطوح میانی و پایینی نشات می‌گیرد.

اعلام آمادگی آذربایجان برای سرمایه‌گذاری در ایران

سفیر آذربایجان گفت: در 25 سال گذشته، 450 میلیارد دلار در اقتصاد آذربایجان سرمایه‌گذاری شده است که 220 میلیارد دلار آن، سرمایه خارجی است؛ الان آذربایجان در اقتصاد ترکیه و گرجستان سرمایه‌گذاری کرده است و ما برای همکاری با ایران اعلام آمادگی می‌کنیم.

سفیر آذربایجان در ایران گفت: امروز در ایران راه‌آهن قزوین -رشت در حال اتمام است و از رشت تا آستارا 165 کیلومتر است؛ دولت آذربایجان تا 500 میلیون دلار آمادگی دارد در ایران سرمایه‌گذاری کند. هرچقدر این پروژه زودتر شروع شود، به نفع دو کشور است. این مسیر 40 درصد در قیمت و 60 در صد در زمان به نفع تجار ایرانی-آذربایجانی است. از طرفی بندرهای ایران در دریای خزر فعال ولی ضعیف هستند و ما می‌توانیم در این حوزه همکاری خوبی داشته باشیم.

او تأکید کرد: سفارت آذربایجان در ایران برای همکاری اقتصادی آمادگی کافی دارد. این تعامل می‌تواند در حوزه ترانزیت و مبادله کالا انجام شود.

او به معرفی بندر آکتائو و امکانات آن پرداخت و تأکید کرد در این بندر امکانات انبارداری، سردخانه و حمل‌ونقل خوبی تدارک دیده‌شده است.

تأکید شافعی بر روابط دوجانبه و سه‌جانبه ایران و آذربایجان

بعدازآن غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران گفت: واقعیت این است که کشور آذربایجان بزرگ‌ترین کشور منطقه قفقاز است؛ ما با آذربایجان 750 کیلومتر مرز مشترک داریم و قرابت‌های فرهنگی این دو منطقه خیلی بالاست. بعد از سفر روسای جمهوری ایران و آذربایجان به کشور همدیگر، این تعاملات به‌طورجدی پیگیری می‌شود.

رئیس پارلمان بخش خصوصی گفت: توسعه اقتصادی در کشور آذربایجان با سرعت خوبی جلو رفته است و قوانین و مقررات اقتصادی آذربایجان بر مبنای اقتصاد آزاد است، همچنین توجه ویژه‌ای به فعالیت بخش خصوصی شده است.

شافعی تأکید کرد: ظرفیت دو کشور برای همکاری تجاری خیلی بالا است و به‌سادگی با برنامه‌ریزی مناسب میزان مبادلات اقتصادی کالا، ترانزیت و سرمایه‌گذاری افزایش چشم‌گیری افزایش یابد. علاوه بر مبادله کالا و ترانزیت، ما از راه دریایی هم می‌توانیم برای روابط تجاری استفاده کنیم.

به گفته شافعی، ما در حوزه مناسبات دوجانبه و سه‌جانبه باید به ایجاد فرصت‌هایی جدیدی فکر کنیم تا به با توجه به اراده دو کشور برای همکاری، بخش خصوصی ایران و آذربایجان بیش‌ازپیش از این فرصت استفاده کرده و همکاری خود را افزایش دهند.

او با اشاره به گفته سفیر آذربایجان گفت: باید مشکلات حمل‌ونقل کالا را برطرف کنیم. باید از امکانات بندر آکتائو استفاده کنیم که در قیمت و سرعت به نفع اقتصاد دو کشور است. البته خیلی‌ها در ایران از این فرصت این بندر و امکانات آن اطلاع ندارند و باید این ظرفیت به اطلاع فعالان اقتصادی برسد.

شافعی تصریح کرد: اتاق ایران آماده است برای معرفی این امکانات برای فعالان اقتصادی با سفارت آذربایجان در ایران همکاری کند.

بعدازآن، سفیر آذربایجان هم قول داد مسیر و امکانات بندر آکتائو را در سمیناری تخصصی برای تجار ایران معرفی کند.

همچنین شافعی در پاسخ به انتقاد سفیر آذربایجان که گفته بود در ایران به فرهنگ صادرات توجه نمی‌شود، گفت: یکی از مشکلات ما در حوزه قفقاز ورود افراد غیرحرفه‌ای به بازار منطقه بود؛ این افراد به بازار و اعتماد به محصولات ایرانی لطمه زدند؛ ما و آذربایجان باید کمک کنیم تا تجار حرفه‌ای به بازار منطقه وارد شوند. تجار حرفه‌ای بازار را بلندمدت می‌بینند و به سود کوتاه‌مدت نمی‌اندیشند. ما آماده هستیم، اگر در آذربایجان برنامه‌ریزی مناسبی برای همکاری گسترده باشد، تجار حرفه‌ای را به آن کشور ببریم و از هیات تجاری آذربایجان هم برای حضور در ایران دعوت می‌کنیم.

شافعی و حسین‌اف برای حل مشکلات دوجانبه تأکید کردند. آن‌ها گفتند باید با سازمان حمل‌ونقل جلسه‌ای گذاشته شود تا مشکلات تجار پیگیری شود.

مرزها را 24 ساعته کنیم

همچنین سفیر آذربایجان گفت: ما هیچ‌وقت برای روابط با جمهوری اسلامی ایران حدومرز نگذاشته‌ایم. آستارا، بیله‌سوار، جلفا مرزهای دو کشور هستند و آذربایجان آمادگی دارد دو مرز آستارا و بیله سوار را 24 ساعته کند تا کامیون‌ها 24 ساعته به دو کشور ورود و خروج داشته باشند. در آذربایجان مرزبانی آمادگی همکاری دارد.

سفیر آذربایجان در ایران گفت: ما مشکلات ویزا را به لحاظ زمانی و قیمت برای تجار از بین برده‌ایم و باید موانع دیگر هم حل شود. ازآنجاکه ایرانی‌ها مستر کارت ندارند ما تلاش می‌کنیم از طریق کارت‌بانک‌های دیگر امکان صدور ویزا، برای تجار ایرانی فراهم شود.

در همین رابطه