رادیو مجازی اتاق ایران: 1 اردیبهشت 1404

در نشست کمیسیون سرمایه‌گذاری و تأمین مالی اتاق ایران تأکید شد

یادگیری زبان سرمایه‌گذاری بین‌المللی اقدام ضروری برای دوره پساتحریم است| ضرورت تجدیدنظر در مدل بانکداری برای تحقق شعار سال

نایب‌رئیس اتاق ایران به ضرورت آمادگی برای ورود به دوره پساتحریم اشاره کرده و گفت: تلاش برای شناسایی طرح‌های کوچک و متوسط، یادگیری زبان مالی بین‌المللی و شناسایی ایرانیان صاحب سرمایه از جمله این الزامات است.

01 اردیبهشت 1404 - 14:34
کد خبر : 84817
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

نایب‌رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، گفت: اتاق ایران در دوران پساتحریم باید به دنبال طرح‌های کوچک و متوسط باشد. به نظر می‌رسد در این راستا نیاز به بازشناسایی طرح‌های سرمایه‌گذاری و به‌روزرسانی اطلاعات مربوط به این طرح‌ها داریم.

قدیر قیافه در نخستین نشست کمیسیون سرمایه‌گذاری و تأمین مالی اتاق ایران در سال جدید، با اشاره به الزامات دوره پساتحریم و ضرورت آمادگی برای ورود به آن، ادامه داد: شاید ضروری‌ترین اقدامات برای مواجهه با دوره پساتحریم، یادگیری و تمرین زبان مالی و سرمایه‌گذاری بین‌المللی باشد. متأسفانه ما مدت زیادی از ادبیات بین‌المللی سرمایه‌گذاری و تأمین مالی فاصله گرفته‌ایم. حتی بانک‌های ما هم فاصله دارند که باید این فاصله از بین برود.

او افزود: یکی از اقدامات دیگر، شناسایی ایرانیان صاحب سرمایه است. ما نباید الزاماً به خارجی‌ها وابسته باشیم. می‌توانیم از سرمایه انسانی و مالی ایرانیان خارج از کشور بهره ببریم.

قیافه تأکید کرد: البته باید محیط سرمایه‌گذاری امن، شفاف، باثبات و قابل پیش‌بینی باشد. تحقق این مؤلفه‌ها از وظایف ساختار حکمرانی کشور است. مهم‌تر از همه اینکه باید حقوق مالکیت به رسمیت شناخته شود و مصادره‌ها و دستگیری‌ها در کشور رقم نخورد.

او با اشاره به تجربه پسابرجام، افزود: نکته‌ای که در آن زمان ساختار حکمرانی به آن توجه نداشت، وجود نااطمینانی جدی در فضای اقتصادی بود. هیات های زیادی آمدند و ما سفرهای زیادی داشتیم و مذاکراتی انجام دادیم اما نگاه کشورها کوتاه‌مدت بود. آمریکایی‌ها هم از سرمایه‌گذاری و ورود به بازار ایران منع شده بودند و یکی از دلایل خروج آن‌ها از برجام این نکته بود. بنابراین نه بخش خصوصی و نه دولت برای مواجهه با این وضعیت آمادگی نداشت.

قیافه به ضرورت تقسیم‌کار ملی میان کمیسیون‌های تخصصی، اتاق‌های مشترک و اتاق‌های سراسر کشور اشاره کرده و ادامه داد: باید چند زنجیره ارزش را که در آن‌ها مزیت رقابتی و نسبی داریم شناسایی کنیم و اولویت طرح‌هایی که می‌خواهیم انجام دهیم را بر اساس این زنجیره‌های ارزش انتخاب کنیم.

با مدل بانکداری فعلی، شعار سال محقق نخواهد شد

پیام باقری، نایب‌رئیس دیگر اتاق ایران نیز با تأکید بر اینکه تحقق شعار سال نیازمند بسیج تمام ظرفیت‌های کشور است، اظهار کرد: در این رابطه بانک‌ها باید تکلیف خود را روشن کنند. این مدل بانکداری در شرایطی که بانک‌ها به عنوان یکی از مراجعی که برای تأمین نقدینگی و سرمایه در گردش باید به آن‌ها مراجعه کنیم و مسیری که بانک‌های کشور به عنوان بنگاه‌دار طی می‌کنند، سرمایه‌گذاری برای تولید را محقق نخواهد کرد.

او با اشاره به افزایش خوش‌بینی‌ها نسبت به نتایج مذاکرات ایران و آمریکا، ادامه داد: ما باید ببینیم چقدر اما ده هستیم تا ظرفیت‌ها را به تحرک واداشته و از این فضا حداکثر استفاده را بکنیم. بازار پول و سرمایه ما چقدر روزآمد است و چقدر با شرایط بین‌المللی خود را وفق داده و چقدر اما ده است در این مسیر گام‌های مؤثر بردارد.

باقری با تأکید بر اینکه در اتاق ایران نیز باید اما ده ورود به فضای بعد از موفقیت مذاکرات و استفاده از ظرفیت‌های آن باشیم، گفت: کمیسیون سرمایه‌گذاری مرتبط‌ترین کمیسیون با این مأموریت است و نقش مهمی دارد. باید برنامه‌ریزی کنیم که از سیر تحولات مثبت جا نمانیم و تمهیدات و زمینه‌سازی‌هایی که باید انجام شود را فراهم کنیم.

او با بیان اینکه در بودجه سالانه اتاق تلاش کردیم نقش کمیسیون‌ها را پررنگ کنیم، ادامه داد: باید در دو سال مانده از عمر اتاق، کمیسیون‌های 20 گانه اتاق باید دست‌کم 20 سند حاکمیتی به عنوان مشاوران سران قوه متناسب با اهداف و تخصص خود روی میز دولت بگذارند.

از امسال ادمین نرم‌افزار جامع سرمایه‌گذاری، اتاق‌های سراسر کشور خواهند بود

فرشید شکر خدایی، رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تأمین مالی اتاق ایران نیز گفت: این کمیسیون، اجرایی شدن تفاهم‌نامه با سازمان سرمایه‌گذاری و وظایفی که اتاق ایران در 6 بند باید آن‌ها را عملیاتی کند را دنبال می‌کند. آموزش، اما ده کردن اتاق‌ها برای ایجاد میزهای سرمایه‌گذاری و دسترسی اتاق‌ها و تشکل‌ها به نرم‌افزار جامع سرمایه‌گذاری برای قراردادن پروژه‌ها از جمله این موارد است.

او با بیان اینکه کمیسیون سرمایه‌گذاری برای شروع در 6 استان به صورت آزمایشی اجرای این تفاهم‌نامه را دنبال می‌کند، افزود: بعد از آن سراغ بقیه اتاق‌ها می‌رویم تا کم‌کم آن را گسترش دهیم و پنجره واحد سرمایه‌گذاری کشور هم شکل بگیرد. نرم‌افزار آن اما ده است و قرار است اتاق‌ها مستقیم ادمین این نرم‌افزار باشند. تا الان ادمین آن معاونین اقتصادی استانداران بودند که اصلاً خروجی خوبی نداشت. انتظار می‌رود حالا که ادمین آن اتاق‌ها هستند علاوه بر کنترل کیفیت، اطلاعات در این نرم‌افزار به روز هم بشود.

ضرورت اقدام پیش‌دستانه در مواجهه با دوره پسابرجام

حسن فروزان فرد، نایب‌رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تأمین مالی اتاق ایران هم با اشاره به دوری ایران از تعاملات بین‌المللی مؤثر گفت: اگر بخواهیم اقدام پیش‌دستانه در این رابطه داشته باشیم پیشنهاد من این است که برای هرکدام از کمیسیون‌ها یک فعالیت بین‌المللی انتخاب شود که ظرفیت آگاهی بیشتر در آن کمیسیون پیش از رفع تحریم‌ها فراهم شود. مثلاً در کمسیون سرمایه‌گذاری باید فکر کنیم چه تعاملات بین‌المللی لازم است آغاز کنیم و چه رفت‌وآمد بین‌المللی را بهتر است شکل دهیم تا اگر ظرفیتی ایجاد شد، قسمتی از راه را رفته باشیم.

تسهیل‌گری بانک سپه در تجارت با روسیه

تفرشی مدیر بین‌الملل بانک سپه نیز در بخش دیگری از این نشست با ارائه گزارشی از خدمات بانک سپه و تفاهم‌نامه با ازبر بانک روسیه، گفت: فعالین اقتصادی برای ایجاد بازار در روسیه باید در چند محور از جمله زنجیره تأمین کالا، انتقال کالا، بازاریابی و تبلیغات، حقوقی و مالی، توزیع و فروش فعالیت کنند. بانک سپه تلاش کرده است تا در حوزه مالی تسهیلگری‌هایی انجام دهد. در دو سال گذشته 7 رابطه کارگزاری بانکی ایجاد کرده‌ایم که موفق شدیم در حوزه اعتبار اسنادی و تأمین مالی‌های کوتاه‌مدت با ازبر بانک همکاری کنیم.

او با اشاره به ایجاد سقف اعتباری برای ایران و بانک سپه در ازبر بانک تا سقف 200 میلیون دلار، ادامه داد: در سال 1402 اعتبار اسنادی بالغ بر 16 میلیون یورو کار کردیم. برای 403 همین هدف‌گذاری را داشتیم اما در تخصیص ارز موفق نبودیم و با منابع روبلی جایگزین کردیم که نزدیک به 70 میلیون یورو تأمین مالی اقلام ضروری و اساسی در روسیه داشتیم. در سال 1403 نزدیک به 500 هزار یورو در زمینه اعتبار اسنادی کار کردیم.

در همین رابطه