نایبرئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران، با اشاره به تحمیل جنگ به اقتصاد ایران، گفت: حذف موانع و سختگیریهایی که ممکن است در گذشته منطقی هم داشتهاند، در شرایط فعلی از اصلیترین الزامات تداوم تولید و تابآوری بنگاههای اقتصادی است.
مهرداد اکبریان، در گفتوگو با اتاق ایران آنلاین ادامه داد: برای افزایش تابآوری واحدهای تولیدی ناگزیر باید اقداماتی مختص شرایط امروز انجام دهیم. در شرایط عادی شاهد سختگیریهایی در ادارات مختلف از جمله بیمه، مالیات، حقوق دولتی معادن، بانکها، بانک مرکزی و گمرک و ... بودیم. اگر قرار باشد در این شرایط جنگی نیز همچنان این سختگیریها اعمال شود ما فرصتها را از دست داده و خسارتهای بزرگتری را متحمل خواهیم شد.
رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن، تأکید کرد: در این شرایط ضروری است برخی تفویض اختیارات از مقامات بالایی ازجمله هیات وزیران به وزرا و از وزرا به معاونان و از آنها به ستادها و کمیتههای وزارتخانهها تفویض شود. به ویژه ستادها و کمیتههای میانی باید کارت سبزهایی برای مداخله فوری و 24 ساعته برای حل مسائل داشته باشند.
اکبریان افزود: سختگیریهای بیمه در ارتباط با شرکتها فراوان است. این شمشیر به ویژه در این شرایط فوراً باید از دست سازمان تأمین اجتماعی گرفته شود. مشکل صادرات باید حل شود. ما نیاز به ارز داریم. در شرایطی که پتروشیمیها هم توان صادرات ندارند، باید صادرات مواد فولادی و معدنی تسهیل شود ولو اینکه عوارض صادراتی آنها صفر شود.
او ادامه داد: برای تمدید اعتبار کارتهای بازرگانی در شرایط فوقالعاده جنگ، این امکان نیست که افراد سه ماه منتظر بمانند بلکه باید اتاق ایران ترتیبی بدهد تا به عنوان مثال اعتبار کارتهای بازرگانی برای چند ماه تمدید شود. در این صورت افراد با مشکل ترخیص کالاهای خود در گمرک مواجه نخواهند شد. چنین اقداماتی شرایط واردات و صادرات را که نیاز اساسی کشور در این شرایط است، تسهیل خواهد کرد.
اکبریان اظهار کرد: بخشی از مدیران میانی و ستادها در دولت که در ارتباط مستقیم با اتاق ایران و تشکلهای بخش خصوصی هستند میتوانند متولی نظارت بر این فرایندها باشند که سو استفادهای صورت نگیرد.
او تأکید کرد: تا اطلاع ثانوی باید به همه وزارتخانهها دستور داده شود از صدور بخشنامههای خلقالساعه جلوگیری کنند و حتی بخشنامههای دو هفته گذشته که معترضانی در میان فعالان اقتصادی دارند نیز متوقف شوند. چرا که اگر نتوانیم این موضوع را مدیریت کنیم، قطعاً تولید ضربه خواهد خورد.
اکبریان گفت: تولید در شرایط قبل از جنگ هم مشکلات زیادی داشت و الان هم مسائل جدید اضافه شده است. بنابراین دولت باید کمک کند که بنگاههای تولیدی به حیات خود ادامه دهند و حتی اگر این امر مستلزم صرف هزینههایی باشد باید این هزینه را متحمل شود.
او با اشاره به اقدامات ضروری از جانب بخش خصوصی برای افزایش تابآوری در شرایط فعلی، اظهار کرد: همه در شرایط عادی به فکر سودآوری هستند اما در شرایط فعلی روا نیست بخش خصوصی سود را در نظر بگیرد. بلکه باید این بخش رفع کمبودها و نیاز امروز جامعه را در اولویت خود قرار دهد.
نایبرئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران، ادامه داد: بخش خصوصی باید پیش قدم شود و واحدهایی که در اولویت تولید نیستند، داوطلبانه برق و انرژی مورد نیاز خود را در اختیار صنایع و واحدهایی قرار دهند که باید در این شرایط به صورت سه شیفت فعالیت کنند. یا در بخش معدن ما با مشکل تأمین مواد ناریه برای آتشباری مواجه هستیم. معدنی که در اولویت دوم و سوم آتشباری قرار دارد میتواند داوطلبانه مواد خود را به معادن اولویت یکم بدهد.
اکبریان اظهار کرد: دولت میتواند برای ساماندهی این اقدامات به تشکلهای بخش خصوصی مراجعه و اجازه دهد خود بخش خصوصی در قالب تشکلها این اقدامات را طراحی و پیشنهاد بدهد و ضمانت اجرایی هم با خود آنها باشد.