به گزارش روابط عمومی اتاق کرمان، سیدمهدی طبیبزاده، در نشست کمیسیون توسعه صادرات که با حضور مدیرکل گمرکات استان به منظور بررسی مسائل و مشکلات صادرکنندگان برگزار شد، با تاکید بر لزوم هماهنگی دستگاههای مختلف برای تسهیل امور تجاری استان، گفت: برای تسریع در انجام استعلامات مربوط به تجارت اگر سامانهای وجود دارد باید بهبود و ارتقا یابد، در غیر این صورت اتاق کرمان با توجه به تجربیات خود در طراحی «پنجره واحد» و سامانه «فرصت» آمادگی دارد به منظور ایجاد هماهنگی در بخشهای مختلف مربوط به صادرات، پلتفرمی را طراحی کند.
با بیان اینکه زمان برای صادرکنندگان بسیار مهم است و همه باید کمک کنیم تا فرآیند صادرات تسهیل شود، افزود: اگر امکان ایجاد پنجره واحد فیزیکی در محل گمرک و با حضور نمایندگان گمرک، سازمان غذا و دارو، استاندارد، کشاورزی، قرنطینه و… وجود دارد، اتاق کرمان آمادگی خود را برای کمک به راهاندازی این فضا اعلام میکند تا نمایندگانی با اختیار کامل خدماترسانی به مردم را انجام دهند و امور مربوط به تجارت را تسهیل کنند.
رئیس اتاق کرمان ادامه داد: هیچ یک از فعالان اقتصادی استان انتظار فعالیتی برخلاف قوانین و مقررات ندارد، اما این سؤال به وجود میآید که باوجود قوانین یکسان در گمرکات کشور چرا مسائل گمرکی در سایر استانها با سهولت بیشتری صورت میگیرد اما در کرمان اینگونه نیست؟
وی، با اشاره به نارضایتیهایی که فعالان اقتصادی استان نسبت به مسائل گمرکی کرمان دارند، تصریح کرد: باید راه حلی برای پیگیری و رفع این مشکلات پیدا کرد و در این راستا این نکته قابل توجه است که اگر مدیران از همه اختیارات خود برای حل مشکلات مردم و سهولت کار به ویژه در شرایط فعلی کشور استفاده کنند، قطعاً دستگاههای نظارتی نیز همراهی میکنند.
طبیبزاده، با تاکید براینکه همه باید تلاش کنیم تا محدودیتها در حوزه تولید، تأمین کالا، صادرات و واردات برطرف شود، اظهار کرد: برای حفظ زنجیره تولید و صادرات، نباید مشکلی بر زمین بماند و با همراهی باید مشکلات این مسیر را حل کنیم. وی همچنین آموزش در امور تجاری را مهم دانست و گفت: اعتقاد داریم آموزش باید سرآمد فعالیتها باشد و به صورت نامحدود از این موضوع حمایت میکنیم.
رئیس اتاق کرمان تأکید کرد: چند موضوع محوری نیاز به پیگیری دارد، نخست آنکه سامانه جامع تجارت و هر سامانه دیگری که در حال حاضر مربوط به تجارت و گمرک وجود دارد و بهنوعی مانع ایجاد میکند، بررسی و ارزیابی شود تا آن را در شورای گفتوگو مطرح کرده و اصلاح آن را از کرمان پیگیری کنیم. دوم اینکه مسائل مطرح شده در این نشست و درخواستهای بخش خصوصی در نشست شورای گفتوگو مطرح و همچنین فرایند انجام صادرات و موانع آن بررسی و مشخص شود تا بتوان برای تسهیل در امور هماهنگی لازم را داشت.
وی در پایان از رونمایی از «بانک هوشمند اطلاعات قوانین و مقررات» در آیندهای نزدیک خبر داد و گفت: این بانک اطلاعاتی که از سوی اتاق کرمان طراحی شده و به سامانه قوانین جمهوری اسلامی ایران متصل میشود، زیرساخت خوبی برای امور گمرکی است.
مشکلات گمرکی صادرات محصولات کشاورزی قبل از شروع فصل برداشت حل شود
در ادامه رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق کرمان با اشاره به در پیش بودن فصل برداشت محصول پسته و خرما در کرمان، گفت: پیش بینی میشود امسال در استان با برداشت قابل توجه محصولات کشاورزی بیش از ۲۰۰ هزار تن پسته خواهیم داشت؛ بنابراین امیدواریم مشکلات گمرکی برای صادرات محصولات کشاورزی تا دو ماه باقی مانده هنگام برداشت محصول حل شود.
محمدعلی محمدمیرزائیان، موضوع تعهد ارزی و مشکلات صادرکنندگان در این راستا را نیز مورد توجه قرار داد و افزود: از دیگر مشکلات صادرکنندگان کرمان، صادرات از گمرکات سایر استانها از جمله مرز بازرگان و سرخس است و امیدواریم برای افزایش صادرات از مبدأ کرمان، گمرکات استان با صادرکنندگان و اعضای اتاق همراهی داشته باشد.
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی کشور باید از سخت گیری های گمرکی پرهیز کرد، ادامه داد: با توجه به اهمیت زمان برای صادرکنندگان، حتی تأخیر چند ساعته در گمرک، مشکل ایجاد میکند و کالا به صادرات نمیرسد؛ بنابراین باید به تسهیل این فرایند کمک شود و اتاق کرمان برای حل این مشکلات همراهی خواهد کرد.
تفسیر قوانین و مقررات تسهیل گر فرآیند صادرات و واردات باشد
رئیس کمیسیون واردات و تجارت داخلی اتاق کرمان نیز در ادامه با اشاره به وجود تعداد زیادی قانون، مقرارت، دستورالعملها و بخشنامهها، نوع تفسیر این قوانین و مقررات را مهم دانست و گفت: نوع نگاه به موضوع صادرات و واردات و تفسیر قوانین در استان باید به گونهای باشد که کار را تسهیل کند.
مظفر محمدی، به عدم هماهنگی ادارات گمرک، استاندارد و سایر ادارات مرتبط در استان اشاره کرد و افزود: اگر این هماهنگی صورت بگیرد بسیاری از مشکلات حل میشود.
وی در پایان بر آموزش کارشناسان گمرک با توجه به تغییرات مداوم قوانین و مقررات تأکید کرد.
کالای های صادراتی در گمرکات استان معطل نمیمانند
مدیرکل گمرکات استان کرمان نیز در ادامه این نشست به پاسخگویی مشکلات صادرکنندگان پرداخت و تصریح کرد: از اتاق کرمان برای برگزاری این نشست و پیگیری برای تسهیل و تسریع صادرات و حل مشکلات صادرکنندگان در حوزه فرایندها و قوانین و مقررات قدردانی میکنم.
محمد دولتی، به نحوه و فرایند صادرات اشاره کرد و افزود: ۹۵ درصد اظهارنامههای صادراتی استان در مسیر زرد قرار دارند که در این مسیر هیچگونه توقفی نیست و ارزیابی کمتر از ۳ ساعت و در هر ساعت از شبانه روز انجام میشود و کالا به سمت مرز حرکت میکند؛ در مسیر قرمز نیز کار ارزیابی کمتر از یک شیفت کاری (حدود ۶ ساعت) انجام میشود.
وی با بیان اینکه مشکلات صادرکنندگان استان در حوزه گمرک بررسی شده و بیشترین مشکلات در حوزه قوانین و مقررات، فرآیندهای گمرکی و سامانهای است. اظهار کرد: اگر صادرکنندگان موضوع ارزیابی در محل را انتخاب کنند نیازی نیست برای ارزیابی کالای خود به گمرک مراجعه کنند.
مدیرکل گمرکات استان تأکید کرد: گمرک سردخانه ندارد و هیچ کالای صادراتی در هیچ کجای استان در انبارهای گمرک نگهداری نمیشود و هیچ کالایی در گمرکات استان معطل نمیماند.
در این نشست موضوعاتی از جمله مشکلات سیستمی و سامانهای، قرنطینه نباتی، بخشنامهها، ماندگاری کالا در انبارهای گمرک، تعرفههای گمرکی، عدم حضور کارگزار رسمی گمرک در کرمان، تضاد و عدم هماهنگی بین دستگاهها از جمله استاندارد و گمرک، تأخیر در ترخیص کالا، تسهیل گری برای ایجاد سکوی گوشت در کرمان، تعیین ماهیت کالا، حذف اظهارنامههای فیزیکی، مشکلات سامانه جامع تجارت و… مطرح و راهکارهایی برای حل این مشکلات ارائه شد. همچنین بر برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی برای کارگزارها، مسئولان گمرک و صادرکنندگان تأکید شد.