رادیو مجازی اتاق ایران - ۳ بهمن 1403

حسن انتظار در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران

سازمان‌های ناظر به استاندارد صنعت غذایی بیشتر توجه کنند

انتظار، رئیس اتاق ارومیه می‌گوید: دولت دوازدهم باید به همه صنایع در ایران و صنایع غذایی توجه کند؛ صنعت پایه اصلی توسعه اقتصادی در کشور است و هیچ کشوری به توسعه نمی‌رسد مگر اینکه به حوزه‌های مختلف اقتصادی توجه شود و برای این حوزه برنامه منسجمی ارائه شود.

08 خرداد 1396 - 11:20
کد خبر : 8629
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک
انتظار، رئیس اتاق ارومیه می‌گوید: دولت دوازدهم باید به همه صنایع در ایران و صنایع غذایی توجه کند؛ صنعت پایه اصلی توسعه اقتصادی در کشور است و هیچ کشوری به توسعه نمی‌رسد مگر اینکه به حوزه‌های مختلف اقتصادی توجه شود و برای این حوزه برنامه منسجمی ارائه شود.

حسن انتظار، رئیس اتاق ارومیه - عکس: محمد علی‌مهدی

صنعت غذایی در ایران چه روزهای را پیش‌رو دارد؟ حسن انتظار، رئیس اتاق ارومیه در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران می‌گوید: «صنعت غذایی در ایران درگیر پارادوکس‌هایی بزرگ است؛ از یک طرف این صنعت با رونق بی‌سابقه‌ای روبه‌روست و از سوی دیگر موانع و مشکلات همچنان در این حوزه مورد توجه است. موانع و مشکلات محیط کسب‌وکار در صنعت غذایی جدای از سایر حوزه‌ها نیست.»

او می‌گوید: «صنایع غذایی بیشتر از سایر بخش‌ها مشکلات دارد نه کمتر؛ برای اینکه این حوزه با سلامت مردم ارتباط دارد. ما انتظار داریم سازمان غذا و دارو، سازمان استانداردسازی به این حوزه توجه خاصی داشته باشند؛ چون در اینجا علاوه بر سود و زیان تولید کننده، پای سلامت مردم در میان است. اگر ر حوزه‌های دیگر محصولی بی‌کیفیت باشد، شاید مصرف کننده ضرر مالی را متحمل می‌شد ولی در این حوزه علاوه بر ضرر مالی، احتمال ضرر جانی هم برای مصرف‌کننده وجود دارد.»

فعال حوزه صنعت غذایی معتقد است: «صنعت غذایی در چارچوب کاری خود هم با موارد و مشکلات عام در ارتباط است و هم مشکلات خاص حوزه خود را دارد. مشکلات عام، مثل نحوه صدور مجوزها، تسهیلات بانکی، تأمین اجتماعی، مالیات، قوانین و مقررات متعدد که در همه حوزه‌های اقتصادی به یکسان فعالان اقتصادی را آزار می‌دهد. البته در صنعت غذایی موارد دیگری وجود دارد که خاص این حوزه است.»

او نمونه این مشکلات خاص را ظروف بسته‌بندی محصولات غذایی می‌داند: «تا چندی قبل ارتفاع قوطی کنسرو و کمپوت 110 میلی‎متر و به این اسم معروف بود؛ بعضی از عزیزان این ارتفاع را به 102 رساندند. مردم ترازو و بریکس‌متر و PAH متر هم ندارند؛ ما از سازمان استاندارد و غذا دارو انتظار داریم استانداردسازی را در همه حوزه‌ها در نظر بگیرند و یکی از این موارد ظروف بسته‌بندی محصولات غذایی است.»

او استاندارد حوزه غذا را 9 عنوان می‌داند و به یکی از دیگر از آن‌ها اشاره می‌کند: «مثلاً بر روی شیشه سس مایونز با فوت سه‌میلی‌ به‌جای سه سانتیمتری می‌نویسند: «روغن کاهش‌یافته»؛ اما ما چنین فرمولی نداریم؛ سس یا چرب است یا کم‌چرب. مردم ابزار سنجش ندارند و باید سازمان‌های مربوطه و سازمان استانداردسازی به استانداردها توجه کند و به حقوق مصرف‌کننده احترام بگذارند.»

او خطاب به مصرف‌کننده‌ها هم می‌گوید: «باید خود مصرف‌کننده هم به حقوق خود آشنا باشد، آن‌ها باید کیفیت محصول را در زمان مصرف در نظر بگیرند. البته این مسئله نیاز به آموزش و فرهنگ‌سازی دارد.»

انتظار یکی از مشکلات حوزه صنایع غذایی را تعدد مجوزها در این حوزه می‌داند و می‌گوید: «اگرچه انتظار می‌رود در موقع صدور مجوزها به ظرفیت هر حوزه‌ای توجه شود ولی درنهایت این مجوز نیست که بازار رقابت را تعیین می‌کند؛ بلکه باید کالاهای تولیدشده توان رقابت با محصولات مشابه در داخل کشور و خارج از کشور را داشته باشد. از طرف دیگر باید سازمان‌های ناظر برای کمیت و کیفیت محصولات غذایی توجه و نظارت دقیقی داشته باشند. اگر این فاکتور عملیاتی شود کسی که توان رقابت نداشته باشد از چرخه تولید خارج می‌شود. ولی متأسفانه سازمان‌های ناظر، در حوزه نظارت کم‌کاری می‌کنند.»

مسئله دیگر این است که صنایع غذایی به بازارهای خارج از کشور توجه داشته باشند باید علاوه بر بازارهای منطقه‌ای به بازارهای جهانی بیندیشند. در این صورت است که می‌توانیم انتظار داشته باشیم صنعت غذایی سهمی در توسعه صنعتی کشور دارد.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران می‌گوید: «امیدوارم با پیروزی دولت تدبیر و امید در انتخابات 29 اردیبهشت، به همه صنایع در ایران و صنایع غذایی توجه بشود؛ صنعت پایه اصلی توسعه اقتصادی در کشور است و هیچ کشوری به توسعه نمی‌رسد مگر اینکه به حوزه‌های مختلف اقتصادی توجه شود و برای این حوزه برنامه منسجمی ارائه شود.»

رئیس اتاق ارومیه رفع موانع بانکی، بیمه‌ای، قانون کار، مالیات و موانع دیگر را از مهم‌ترین درخواست‌های بخش خصوصی از دولت دوازدهم می‌داند. ااز طرف دیگر در صنعت غذایی سازمان‌های ناظر، دقت بیشتری داشته باشند. البته تولیدکننده‌ها هم باید با سازمان‌های نظارتی همکاری داشته باشند و برای رفع موانع با طرح و برنامه خوب، به دولت کمک کنند.

در همین رابطه