رادیو مجازی اتاق ایران : 17 خرداد 1404

در نشست کارگروه تخصصی شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی

مشکلات واردات تن ماهیان و آیین‌نامه‌های مرتبط بررسی شد

نشست کارگروه تخصصی شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی به منظور بررسی چالش‌های موجود در زمینه واردات تن ماهیان و دستورالعمل‌های اجرایی کنترل و نظارت بهداشتی برگزار شد.

26 آبان 1404 - 13:50
کد خبر : 88125
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

نشست کارگروه تخصصی شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی با حضور نمایندگان سندیکای صنایع کنسروسازی ایران، سازمان دامپزشکی کشور، سازمان غذا و دارو، سازمان ملی استاندارد، شیلات و سایر نهادهای مرتبط تشکیل شد.

طرح درخواست سندیکای صنایع کنسروسازی ایران

بختیاری، رئیس هیئت مدیره سندیکای صنایع کنسروسازی ایران، درخواست اصلاح «دستورالعمل اجرایی کنترل و نظارت بهداشتی بر فرآورده‌های خام دامی» را مطرح کرد.

محور اصلی این درخواست، موضوع وجود انگل «تریپانورنکا» در تون ماهیان مورد استفاده در صنعت کنسروسازی و حذف این انگل از فهرست شاخص‌های بهداشتی واردات بود.

مستندات ارائه‌شده توسط سندیکا

اشاره به بندهای «الف» و «ب» دستورالعمل موجود که بر اساس تعداد انگل مشاهده‌شده در عضلات شکمی و پشتی ماهی، قابلیت مصرف آن را تعیین می‌کند.

تأکید بر اینکه بر اساس استانداردهای بین‌المللی (کودکس، اتحادیه اروپا، آمریکا و اوراسیا)، وجود این انگل به‌عنوان یک شاخص کیفی یا بهداشتی در تون ماهیان منجمد مورد استفاده در صنعت کنسروسازی محسوب نمی‌شود.

اشاره به روش‌های تأییدشده در استانداردهای اتحادیه اروپا برای از بین بردن انگل (انجماد در دمای ۲۰- درجه به مدت ۴۸ ساعت یا حرارت ۶۰ درجه به مدت ۱ تا ۱۰ دقیقه) و اعلام اینکه فرآیندهای حرارتی در صنعت کنسروسازی، وجود انگل در ماده خام را بی‌اثر می‌کند.

پاسخ و مواضع سازمان دامپزشکی کشور

امان‌اللهی، رئیس دفتر قرنطینه و امور بین‌الملل سازمان دامپزشکی کشور، بر مسئولیت این سازمان و سازمان غذا و دارو در قبال سلامت عمومی، به‌ویژه جمعیت‌های حساس (کودکان، سالمندان، بیماران خاص) که ۲۵ درصد جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند، تأکید کرد.

او اعلام کرد که انگل مذکور می‌تواند پروتئین آلرژن تولید کند و احتمال واکنش‌های حساسیتی را افزایش دهد.

او اظهار کرد: مسئولیت ترخیص با سازمان دامپزشکی و مسئولیت محصول نهایی با سازمان غذا و دارو است و در صورت تأیید سازمان غذا و دارو، امکان اصلاح دستورالعمل وجود دارد.

فرآیند سه‌گانه نظارت بر ترخیص محموله‌های شیلاتی (بررسی مستندات، ارزیابی ظاهری و آزمایش‌های تخصصی) را تشریح و خاطرنشان کرد مشاهده حجم گسترده انگل، دلیل اصلی مرجوع شدن محموله‌هاست.

دیدگاه سایر نهادها و کارشناسان

اکبری، نماینده شیلات: بر لزوم استناد به مبانی علمی و استانداردهای بین‌المللی تأکید و اعلام کرد که معیار «تعداد انگل در کف دست» فاقد مبنای علمی مشخص و مشابه استانداردهای جهانی نیست. همچنین بر عدم دریافت گزارش‌های مشکلی‌ساز از این انگل در محصولات داخلی و بین‌المللی اشاره کرد.

میلاجردی نماینده سازمان ملی استاندارد : بر نظارت بر محصول نیمی‌آی تأکید و خواستار شفاف‌سازی در مورد ماهیت پروتئین آلرژن و ارائه گزارش‌های مستند شد.

رضوی نماینده سازمان غذا و دارو: استانداردهای ملی را فصل‌الخطاب دانست و اعلام کرد که بررسی تبدیل ماده خام سالم به فرآورده سالم در حیطه مسئولیت این سازمان است. انجام ارزیابی ریسک و کنترل تامین‌کنندگان (Supplier) را ضروری برشمرد.

تبرایی، نماینده دفتر نظارت بر بهداشت عمومی: سلامت عمومی را خط قرمز دانست و تأکید کرد ملاحظات اقتصادی نمی‌تواند جایگزین اصول فنی و ایمنی غذایی شود.

اسکندری، مدیر دبیرخانه کمیته حمایت از کسب‌وکار: بر لزوم بررسی علمی موضوع پروتئین آلرژن توسط سازمان غذا و دارو و شفاف‌سازی در تعریف شاخص‌های کیفی تأکید کرد.

در پایان نشست، موارد زیر به عنوان تصمیمات و اقدامات آتی اعلام شد:

1.  بررسی علمی پروتئین آلرژن: سازمان غذا و دارو موظف است با بررسی نمونه‌های محصول نهایی، مضربودن یا نبودن پروتئین آلرژن ناشی از انگل تریپانورنکا را به صورت علمی تعیین و اعلام نماید.

2.  درخواست مستندات: مکاتبات و مستندات مبادله‌شده بین سازمان غذا و دارو و سازمان دامپزشکی کشور در این زمینه، جهت بررسی دقیق‌تر درخواست شود.

3.  شناسایی مراجع علمی معتبر: مراجع و منابع علمی معتبر بین‌المللی برای تعیین و بازنگری شاخص‌های مرتبط با انگل تریپانورنکا شناسایی و مورد استناد قرار گیرند.

4.  بازدید میدانی: بازدیدهای میدانی با حضور نمایندگان تام‌الاختیار سازمان غذا و دارو، سازمان دامپزشکی، سازمان ملی استاندارد و آزمایشگاه‌های ذی‌ربط از خطوط تولید کنسروسازی جهت بررسی فرآیندها انجام شود.

5.  بازنگری مشترک شاخص‌ها: شاخص‌های بهداشتی مربوط به وجود انگل در تون ماهیان وارداتی، به صورت علمی، شفاف و با همکاری مشترک تمام نهادهای ذی‌ربط و ذی‌نفع بازنگری اساسی شود.

در نهایت، نشست با توافق بر لزوم اولویت‌داشتن سلامت مصرف‌کننده و ضرورت روزآمدسازی مقررات بر اساس استانداردهای علمی و بین‌المللی به کار خود پایان داد. پیگیری مصوبات و تشکیل جلسات آتی در دستور کار دبیرخانه شورا قرار گرفت.

در همین رابطه