نایبرئیس اتاق ایران در نشست هیات نمایندگان اتاق ایران گزارشی از شاخصها و ویژگیهای وزرای کابینه دوازدهم ارائه کرد.
پدرام سلطانی بابیان اینکه ارائه شاخصهای انتخاب کابینه دوازدهم بسیار مهم است، گفت: گرچه ممکن است به نظر برخی این موضوع دیر باشد اما تأثیر خود را میگذارد.
سلطانی افزود: انتخاب یک کابینه کارآمد در دولت که بر اساس روشی منطقی، معقول و روزآمد انتخابشده، مانند چیدن درست اجزای یک جورچین است که به عوامل زیادی بستگی دارد.
وی گفت: شیوهای که تاکنون در انتخاب کابینه به کار گرفته میشد، شیوهای عجولانه بوده که در فرصت زمانی کوتاه و بدون فرایند مشخص و قابلقبول و متأسفانه بر اساس سهمخواهیهای گروههای مختلف انجام میشده است.
نایبرئیس اتاق ایران شاخصهای فردی، شاخصهای جمعی، شاخصهای سبک مدیریتی، چارچوب حکمرانی، سرمایه اجتماعی و شیوه انتخاب را از ابزارهای موردنیاز و ضروری برای انتخاب کابینه عنوان کرد.
سلطانی با تأکید بر اهمیت سرمایه اجتماعی برای وزرای انتخابی گفت: سرمایه اجتماعی از ابزارهای مورد نیاز دولت است که اگر نداشته باشد و یا اینکه این سرمایه اجتماعی را تقویت نکنند، مشکلات زیادی برای دولت به وجود خواهد آمد.
نایبرئیس اتاق ایران افزود: سرمایه اجتماعی قوت قلب دولت و نیروی پشتوانه آن است و دولت باید در ترکیب کابینه به این موضوع توجه کند که ایران یک کشور رنگارنگ از اقوام و همچنین اقلیتهای دینی مختلف است چراکه حدود 12 درصد از افراد جامعه را اقلیت دینی تشکیل میدهند.
سلطانی همچنین با ارائه آماری از حضور وزرای زن در کشورهای اسلامی گفت: دولت امارات متحده عربی 7وزیر زن در کابینه دارد، این تعداد در مصر و نیجریه 6 و اندونزی 5 نفر است. درحالیکه در دولت یازدهم وزیر زنی در کابینه نداشتیم. کاهش شکاف جنسی هم در افزایش سرمایه اجتماعی دولت تأثیر زیادی دارد.
نایبرئیس اتاق ایران همچنین توجه به انتظارات عمومی مردم جامعه را هم مهم دانست.
سلطانی همچنین کاهش شکاف نسلی در کابینه را هم موردتوجه قرارداد و گفت: در بین کشورهای مختلف، ایران با متوسط 62 سال در رتبههای انتهایی جدول قرار دارد.
نایبرئیس اتاق ایران همچنین در مورد میانگین سنی اعضای کابینه در دولتهای پس از انقلاب هم گفت: میانگین سنی اعضای کابینه در دولتهای پس از انقلاب در دولت اول تا چهارم 39-38 سال بوده و پسازآن افزایش پیداکرده تا جایی که در دولت یازدهم به 58 سال رسیده و کابینه نسبت به دولت اول 19 سال پیرتر شده است.
اصول حکمرانی خوب مورد دیگری بود که سلطانی به آن اشاره کرد و گفت: مشارکت، حاکمیت قانون، شفافیت پاسخگویی، شکلگیری وفاق عمومی، حقوق مساوی عدالت، اثربخشی و کارایی و مسئولیتپذیری از مهمترین اصول حکمرانی خوب هستند.
نایبرئیس اتاق ایران گفت: در انتخاب وزرای اقتصادی موضوع مشارکت و اهمیت دادن به نهادهای مدنی و حاکمیت قانون بسیار اهمیت دارد. وزیر باید پایبند به قانون و حافظ و پایش کننده آن باشد. همچنین فساد در سیستم نظام قضایی و آموزشی دو معضل خیلی اساسی است و در حاکمیت قانون اینکه پلیس و نظام آموزشی فسادناپذیر باشند بسیار اهمیت دارد و رئیسجمهور باید ناظر این موضوع در کابینه باشد.
سلطانی همچنین با تأکید بر اهمیت شفافیت تصریح کرد: اطلاعات وزارتخانهها باید بهصورت شفاف در دسترس همه باشد.
نایبرئیس اتاق ایران با اشاره به اهمیت شکلگیری وفاق عمومی میان مجموعه کابینه و بخشخصوصی هم گفت: در بعد اقتصادی تشکلها و اتاقها باید بتوانند در تضارب آرا با وزارتخانهها مشورت داشته و دولت همگرایی لازم را با بخش خصوصی داشته باشد.
برقراری عدالت و حقوق مساوی هم از مواردی بود که سلطانی موردتوجه قرارداد.
نایب رئیس اتاق ایران همچنین با تأکید بر اهمیت شاخصهای جمعی گفت: شاخصهای جمعی بسیار مهم هستند و هیات دولت که قرار است در یک مجموعه باهم کار کنند باید بتوانند با تقسیمکار و کار گروهی، انسجام و تجمیع به هدفهای مشترکی برسند. همچنین باور و ارزش و چشمانداز مشترک در این زمینه اهمیت زیادی دارد.
پدرام سلطانی همچنین در مورد سبک مدیریت کابینه هم گفت: داشتن نگاه راهبردی، مشورتپذیری، تفویض اختیار، تمرکززدایی، تصدیزدایی، نتیجهگرایی، جسارت و قاطعیت در اجرا، رقابتسازی، جهانگرایی و جانشینپروری از مهمترین ویژگیهای سبک مدیریت خوب است که باید در نظر گرفته شود.
سلطانی با تأکید بر اهمیت جانشین پروری در کابینه گفت: دولت امروز در تنگنای انتخاب گیر کرده است چراکه جانشینان و مدیران خوب زیادی ندارند و در این زمنیه جانشینپروری اهمیت زیادی دارد.
نایب رئیس اتاق ایران افزود: دولت در مورد روشها و قیود انتخاب هم باید به مواردی توجه کند. سرمایه اجتماعی باید بهعنوان یک رویکرد کلی مبنا قرار بگیرد. همچنین سبک مدیریت افراد کاندید هم باید سنجیده شود بهطوریکه سابقه کار مدیریتی آنها و همچنین آزمونهایی برای شناخت تیپ شخصیتی فرد باید وجود داشته باشد.
نایبرئیس اتاق ایران تأکید کرد: شاخصهای جمعی هم باید سنجیده شود ضمن اینکه شاخصهای فردی بر اساس مدارک مستند باید مورد سنجش قرار گیرد و اصول حکمرانی توسط اعضای کابینه باید پذیرفته شود.
سلطانی در انتهای سخنان خود گفت: دو اصل کلی وجود دارد که باید در انتخاب کابینه موردتوجه قرار بگیرد یکی اینکه بدانیم آزموده را آزمودن خطاست و افرادی که قبلاً امتحان خود را پس داده و موفق نبودهاند، دوباره نباید به کار گرفته شوند. همچنین همه باید بدانند که سهمخواهی ممنوع است و اگر فردی در انتخابات تلاش کرده است بعد از انتخابات نباید به دنبال حضور در کابینه باشد.
نایبرئیس اتاق ایران تصریح کرد: باید سبک انتخاب اعضای کابینه دولت تغییر کند. تفکر و روشی که تابهحال کابینههای دولتی چیده و انتخابشدهاند درست نبود چراکه نتوانستیم مشکلات را حل کنیم و به این دلیل باید شیوه انتخاب تغییر کند.
در پی اظهارات سلطانی، حمیدرضا صالحی عضو هیات نمایندگان اتاق ایران گفت: اعتقاد به کار جمعی و تشکلی، شجاعت در تصمیمگیری، داشتن روابط عمومی خوب و ذهن استراتژیک، اعتقاد به بخش خصوصی، تسلط به زبان انگلیسی، اعتقاد به اقتصاد آزاد، آشنایی به زبان دیپلماتیک و مذاکره از مهمترین ویژگیهای یک کابینه خوب است.
محمدرضا نجفیمنش، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، بر داشتن تفکر استراتژیک تأکید کرد و گفت: وزیری که تنها برنامههای روزمره را دنبال کند با مشکل مواجه خواهد شد.
محسن حاجیبابا، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران هم اعتقاد به بخش خصوصی را برای کابینه و وزرای پیشنهادی مهم برشمرد.