رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در خصوص اینکه همواره رابطه متناسبی بین نرخ سود بانکی و نرخ تورم وجود دارد، گفت: نرخ تورم از سال ۱۳۹۲ تاکنون از بالای ۴۰ درصد به یک نرخ تکرقمی کاهش یافته ولی نرخ تسهیلات بانکی به این نسبت کاهش پیدا نکرده است. این عدم کاهش نرخ سود تسهیلات سؤال همه فعالان اقتصادی از بانک مرکزی و مسئولان کشور است، چراکه چنین رابطهای از لحاظ اصول اقتصادی منطقی نیست.
غلامحسین شافعی ادامه داد: باید بین نرخ تورم و نرخ تسهیلات بانکی یک رابطه متناسبی وجود داشته باشد. هماکنون نرخ تسهیلات بانکی بالاست و بسیاری اعتقاد دارند این رابطه باید بهدرستی ایجاد شود؛ یعنی باید نرخ سود تسهیلات پایینتر آید و منطق اقتصادی خود را پیدا کند. همین کاهش نرخ سود تسهیلات به ۱۸ درصد نیز یکی از کارهای مثبتی بود که انجام شد. در حال حاضر همین کاهش نرخ سود تسهیلات نیز برای بخش تولید نمیتواند پاسخگو باشد و این نرخ باید کاهش یابد.
رئیس اتاق ایران با تأکید بر اینکه بانکها در خصوص اعمال دستورات بانک مرکزی بهدرستی عمل نمیکنند، تصریح کرد: یکی از معضلات و مشکلات سیستم بانکی کشور نبود قدرت نظارتی بانک مرکزی بر این سیستم است. اگرچه در یک سال گذشته بانک مرکزی اعمال نظارت و قدرت بیشتری داشته ولی این هم درست است که بانکها از دستورالعملهای بانک مرکزی بهدرستی پیروی نمیکنند یا راههای انحرافی را انتخاب میکنند تا این دستورات را رعایت نکنند.
شافعی افزود: بهطورجدی از بانک مرکزی میخواهیم قدرت کافی برای نظارت خود بر بانکها اعمال کند. قدر مسلم این است که بانک مرکزی برخوردهای مناسب را با سیستمهای متخلف انجام داده و دراینارتباط با کسی مدارا نکند. با این تغییر روندی که در بانک مرکزی میبینیم باید قدرت بانک مرکزی به نحو مطلوب افزایش پیدا کند تا بتواند نظارت کامل را بر سیستم بانکی اعمال نماید.
دخالت دولت در قیمتگذاری درست نیست
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به دستور وزیر صنعت، معدن و تجارت مبنی بر درج قیمت کالا در بخش توزیع و اینکه در یک شرایط رقابتی در اقتصاد اصلاً دخالت در قیمتگذاری کار درستی نیست، عنوان کرد: این دخالت کار درستی نیست، به شرطی که اقتصاد یک اقتصاد رقابتی و در شرایط عادی باشد.
به گفته او، در شرایط غیرعادی شاید این مصلحت باشد که دولت برای کنترل نرخها و جلوگیری از سوءاستفادهها در شرایط غیررقابتی اعمالنظر کند اما دولت حتماً باید در جهت خروج از دخالت در فرآیند قیمتگذاری در شرایط رقابتی اقتصاد حرکت کند.
شافعی اضافه کرد: دلایلی برای این کار وجود دارد. بهعنوانمثال یک کارخانهای در مشهد کالایی را تولید میکند و یک قیمت ثابت برای آن تعیین میشود. مسلماً این قیمت در بخش توزیع این کالا در مشهد با آنسوی کشور در آبادان، به دلیل هزینههای تمام شده متفاوت است و نمیتواند قیمت یکسانی در این دو نقطه از کشور داشته باشد. ولی اگر به سمت اقتصاد رقابتی حرکت کنیم، کمکم دخالت در قیمتگذاریها را باید کاهش داد.
تکنرخی کردن ارز، وعدهای چندین و چندباره
شافعی درباره تکنرخی کردن ارز بهعنوان یکی از وعدههای وزیر اقتصاد جدید بیان کرد: این موضوع شاید وعدهای چندین بار مطرح شده از سوی دولت باشد. در آخرین مرحله در اسفند سال گذشته، رئیسکل بانک مرکزی اعلام کرد که تا آخر سال ارز تکنرخی میشود. به هر صورت ما باید به این سمت حرکت کنیم و ارز، نرخ منطقی یکسانی داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه باید از دونرخی بودن ارز خارج شویم، خاطرنشان کرد: دونرخی بودن ارز باعث استفاده از رانتهای ویژه میشود. اگر هم در مورد کالاهای استراتژیک قرار است کاری انجام شود، آنها استثناهای بسیار کمی هستند که در مورد آن میشود فکر دیگری کرد. بنابراین در شرایط فعلی ما به دنبال جذب سرمایههای خارجی باید باشیم. در این شرایط آزادی برای همه، یک عامل جذبکننده برای پرداختن به ورود سرمایههای خارجی و توسعه بخش تولید کشور است.
شوکهای ناگهانی ارزی نداشتیم
رئیس اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه دولت در این چهار سال گذشته بهخوبی عمل کرده است، عنوان کرد: در حوزه اقتصاد کلان شاهد یک آرامش کلی در مسائل اقتصادی کشور هستیم. همچنین در مورد مسائل ارزی نیز شوکهای ناگهانی رخ نداد. اگر بهطور منطقی از همان مدلی که در برنامه سوم توسعه مطرح شد، استفاده شود و نرخ ارز از تفاوت نرخ تورم داخلی و خارجی پیروی کند، مطمئناً به سمت منطقی شدن اقتصاد پیش خواهیم رفت و از شوکهای ناگهانی در حوزه ارز جلوگیری خواهد شد.