رادیو مجازی اتاق ایران ۲ دی 1403

یادداشت جمال رازقی، رئیس اتاق شیراز

فصل تازه تحولات اقتصادی با آغاز عملیات بازار باز

جمال رازقی، رئیس اتاق شیراز در یادداشت خود به عملیات بازار باز پرداخته و با اشاره به اهداف راه‌اندازی این بازار، اثرات آن بر بازار پول را تشریح کرده است.

جمال رازقی

رئیس اتاق شیراز
30 دی 1398 - 10:49
کد خبر : 31939
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

در حال حاضر نیز با تصویب قانون عملیات بازار آزاد توسط شورای پول و اعتبار، فصل تازه‌ای از تحولات برای اقتصاد رقم خواهد خورد. این طرح با هدف کنترل نرخ تورم و نقدینگی ایجاد شده و اگر به شکل صحیح و در کنار آن مشکلات ناترازی نظام بانکی نیز برطرف گردد، می‌تواند تا حدودی وضعیت اقتصادی را بهبود بخشد. در این موضوع ریسک‌های منطقه‌ای و بین‌المللی نیز بایستی مدنظر قرار گیرد که بر ارزش پولی ملی اثرگذار است.

در هفته گذشته به‌واسطه افزایش تنش‌ها در خاورمیانه جهش قیمتی قابل‌توجهی در دلار و طلا به ثبت رسید. اما در طول هفته با کاهش احتمال حملات نظامی میان ایران و آمریکا و احتیاط معامله گران در بازار، اندکی از رشد قیمتی دلار تعدیل شد و نرخ آن در سطح ۱۴۰۵۰ تومان ثابت ماند. به نظر می‌رسد بازار ارز باوجود اتفاقات رخ داده در صحنه منطقه‌ای و بین‌المللی که می‌توانست منجر به جهش یک‌باره گردد، ظرفیت قیمت‌های بالاتر ندارد.

همچنین بازار سکه به دلیل انتظارات کاهشی با فروش بیشتر مواجه شد و بدین ترتیب قیمت سکه با کاهش قابل‌توجه ۳۵۰ هزارتومانی روبه‌رو شد. این بازار در هفته گذشته مستقل از ارز عمل کرده و افزایش تمایل افراد به خرید سکه نسبت به دلار به دلیل عدم وجود بازارساز در این بازار زمینه را برای ورود تقاضای احتیاطی به بازار سکه فراهم کرده است. فعالان بازار معتقدند که سکه در بازار ظرفیت بیشتری نسبت به دلار برای افزایش قیمت دارا است.

به‌طورکلی در هفته جاری نوسانات قیمت‌ها پایین بوده است و رفت‌وبرگشت قیمت‌ها در دامنه محدود ادامه داشته است. تخلیه اثرات شوک‌های غیراقتصادی، کاهش التهاب در بازارهای جهانی، عرضه بازارساز و ورود سرمایه به سایر بازارها ازجمله بازار سهام ازجمله دلایل عمده آرامش بازارها در هفته جاری بوده است. به دلیل وابستگی مستقیم و غیرمستقیم بیش از ۶۰ درصد بازار سرمایه به بازار جهانی، تحرکات این بازار نیز بر روند بازار سرمایه اثرگذار خواهد بود.

آنچه مشخص است تحریم‌ها عمدتاً بر هزینه‌های شرکت‌های فعال در بازار سهام تأثیر داشته تا میزان فروش آنها. در هفته‌ای که گذشت بازار سهام با رشد ۱۳ درصدی مواجه بود و بازدهی این بازار از ابتدای سال تاکنون به بیش از ۱۲۳ درصد رسید. تخلیه اثرات شوک‌های سیاسی در کنار وضعیت مطلوب روند قیمت‌های جهانی، ابلاغ آیین‌نامه افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها و تداوم تقاضای سرمایه‌گذاران حقیقی در رشد قابل‌ملاحظه شاخص کل سهام در این هفته بسیار تأثیرگذار بوده است. به نظر می‌رسد روشن شدن وضعیت توافقنامه برجام و نرخ‌های جهانی کالاها از عوامل مؤثر بر بازدهی شاخص سهام در روزهای آتی خواهند بود.

در هفته گذشته با اعلام ایالات‌متحده مبنی بر افزایش موجودی نفت این کشور و پیش‌بینی آژانس بین‌المللی انرژی از مازاد عرضه در سه‌ماهه نخست سال میلادی، قیمت نفت خام تا حدودی کاهش و به مرز ۵۸ دلار در هر بشکه رسید. با توجه به اینکه وابستگی کشورهای توسعه‌یافته به نفت اوپک کاهش یافته، تنش‌های منطقه خاورمیانه همانند گذشته بر قیمت اثر شوک آمیز نخواهد داشت. بااین‌حال انتظار بر این است که با بهبود مذاکرات چین و آمریکا تقاضا برای نفت افزایش و درنتیجه شاهد افزایش قیمت طلای سیاه در هفته‌های آتی باشیم. در شرایط فعلی بازارها با چند ریسک عمده مواجه هستند.

نخست تنش‌های سیاسی و ژئوپلیتیکی خاورمیانه دوم آینده روابط چین و آمریکا و سوم انتخابات آینده آمریکا که هر یک از آنها بر بازارهای مالی، نفت، سیستم بانکی و سرمایه‌گذاری به‌شدت تأثیرگذار هستند. عوامل داخلی همچون احتمال عدم تصویب لوایح مربوط به FATF و عدم تحقق درآمدهای پیش‌بینی شده دولت در بودجه سال آینده بر تغییر انتظارات معامله‌گران مؤثر خواهد بود.  از طرفی، استدلال می‌شود با نزدیک‌تر شدن به پایان سال جاری نقش عوامل انتظاری در بازار پررنگ‌تر خواهد شد و نحوه عملکرد بازارساز برای کنترل انتظارات در روزهای آتی حائز اهمیت است.

موضوعات :
در همین رابطه