رادیو مجازی اتاق ایران - 8 اردیبهشت 1403

کرونا و آلودگی منابع آبی

ما این روزها شاهد کاهش منابع آبی و افزایش مشکل کم‌آبی در کشور به موازات افزایش مصرف هستیم و در این زمینه تاکنون شاهد هیچ‌گونه تغییر قابل‌ملاحظه‌ای نبوده‌ایم. چه راه‌های جایگزینی برای مقابله با کرونا پیش روی دارند تا کمترین آسیب‌های محیط‌زیستی، خصوصا در منابع آبی ما به محیط‌زیست وارد شود.

انوش نوری اسفندیاری

کارشناس حوزه آب
26 اسفند 1398
کد خبر : 32578
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک
ما این روزها شاهد کاهش منابع آبی و افزایش مشکل کم‌آبی در کشور به موازات افزایش مصرف هستیم و در این زمینه تاکنون شاهد هیچ‌گونه تغییر قابل‌ملاحظه‌ای نبوده‌ایم. چه راه‌های جایگزینی برای مقابله با کرونا پیش روی دارند تا کمترین آسیب‌های محیط‌زیستی، خصوصا در منابع آبی ما به محیط‌زیست وارد شود.

انوش نوری‌اسفندیاری؛ پژوهشگر حوزه آب

شرایط ویژه این روزها مصرف آب را بالا برده است، گرچه ما هر سال و حوالی نوروز انتظار افزایش مصرف آب را داریم، اما شیوع کرونا و اهمیت بهداشت فردی نگرانی دیگری را در حوزه آب به وجود آورده و آن آلودگی منابع آبی ماست. با توجه به سمپاشی‌هایی که در سطح شهر رخ می‌دهد و نوع شست‌و‌شوهایی که صورت می‌گیرد، ما این روزها بیش از همه نگران کیفیت آب هستیم تا کمیت آن.

آلودگی‌هایی که به منابع آبی ما وارد می‌شوند ممکن است بیش از ظرفیت تحمل باشند و شوک‌هایی را به منابع محیط‌زیستی و منابع آبی ما وارد کنند و در آینده باعث بروز مسائل جدی شود. از طرف دیگر و با توجه به اینکه این‌روزها رفت‌و‌آمدها در کلانشهرها به ویژه تهران کم شده است، انتظار می‌رود مشکلاتی که برای تامین آب در تهران داشتیم، کاهش پیدا کند اما مشکل اصلی ما آلوده‌شدن یا تیرگی آب‌های سطحی خواهد بود و ممکن است این آلودگی‌ها از ظرفیت تصفیه‌خانه‌های ما بیشتر باشد. حدود ۷۰ درصد منابع آبی تهران از آب‌های سطحی تامین می‌شود و باید صبور باشیم و ببینیم آلودگی‌های واردشده به این آب‌ها در آینده بیش از ظرفیت تصفیه‌خانه‌های ما خواهد بود یا خیر، در صورت وقوع سیلاب این امر تشدید هم خواهد شد.

امسال شعار روز جهانی آب تغییرات اقلیمی و تاثیر آن بر امنیت آب است، انتظار می‌رفت که می‌توانستیم این روز را زودتر از دوم فروردین برگزار کنیم، اما شرایط ویژه این روزها این فرصت را از ما گرفت و فرصتی که می‌توانست توجه مردم را به کمبود منابع آبی کشور جلب کند، از دست رفت. علاوه بر آن ما این روزها گزینه‌های جایگزینی را در اختیار مردم قرار نداده‌ایم، برای مثال به آنها نگفته‌ایم که اگر به ‌جای الکل، از سرکه استفاده کنند چقدر می‌توانند در کاهش تاثیرات محیط‌زیستی موثر باشند. این مساله‌ای است که کارشناسان محیط‌زیست و بهداشت می‌توانند در آن ورود کنند و به مردم توضیح دهند که ...

چه راه‌های جایگزینی برای مقابله با کرونا پیش روی دارند تا کمترین آسیب‌های محیط‌زیستی، خصوصا در منابع آبی ما به محیط‌زیست وارد شود. به هر حال ما این روزها شاهد کاهش منابع آبی و افزایش مشکل کم‌آبی در کشور به موازات افزایش مصرف هستیم و در این زمینه تاکنون شاهد هیچ‌گونه تغییر قابل‌ملاحظه‌ای نبوده‌ایم. ما در حال حاضر در حال مصرف منابع تجدیدپذیرمان هستیم و در این رویه مصرف هیچ تغییری را نسبت به گذشته اعمال نکرده‌ایم. نگرانی ما در دوام بحران کنونی است؛ بحرانی که در صورت ادامه می‌تواند کیفیت منابع آبی ما را به ‌شدت تحت‌تاثیر قرار دهد و علاوه بر آن، رفتارهای غلط شکل‌گرفته را تداوم بخشد و به شکل روند پایدار درآورد. در صورتی که برای رفتارها در حوزه مصرف آب و تولید فاضلاب چاره‌ای نیندیشیم و گزینه‌های جایگزینی را برای مردم در نظر نگیریم، بحران‌های آبی ما در آینده افزایش خواهند یافت و نگران‌کننده خواهند بود.

در همین رابطه