هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران - 5 آذر 1403

یادداشت فریال مستوفی برای پایگاه خبری اتاق ایران

موانع پیش‌ روی کسب و کارهای نوین

فریال مستوفی رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق ایران در یادداشتی بر ضرورت تدوین شیوه حمایت دولت از کسب و کارهای جدید تاکید کرد.

فریال مستوفی

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران
07 اسفند 1395
کد خبر : 7117
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک
فریال مستوفی رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق ایران در یادداشتی بر ضرورت تدوین شیوه حمایت دولت از کسب و کارهای جدید تاکید کرد.

فریال مستوفی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران- عکس: سعید عامری

با ظهور کسب‌و کارهای نوین، اولین پرسشی که در این خصوص مطرح می شود برنامه حمایتی دولت از این کسب‌و کارها و پرهیز از تکرار تجربه‌ای مشابه است. اینکه دولت با چه شرایط و تسهیلاتی قرار است به ترویج کسب و کارهای نوین کمک کند موضوع مهمی است که به جدیت باید در لایحه برنامه ششم تعیین تکلیف شده و برای اجرای آن برنامه عملیاتی مشخصی تهیه شود. بخش دیگری از کار به تصویب و اصلاح قوانین کارآفرینی در مجلس برمی‌گردد.

اهم موانع پیش روی کسب و کارهای نوین را می‌توان به این شرح ذکر کرد:
•خلاء قوانین برای حمایت از این نوع کسب و کارها: قوانین و مقررات کشور باید با پیشرفت فضای مجازی تطبیق یابد. برای توضیح بیشتر؛ قانون تجارت الکترونیکی شامل حال استارت‎آپ‎ها می‌شود، اما این قانون نیازمند اصلاحات زیادی است، قانون تجارت الکترونیکی مصوب سال 1382 است که با توجه به توسعه فضای کسب و کار آنلاین بسیاری از بندهای آن باید اصلاح شود.
• پروسه صدور مجوزها
• نبود متولی واحد جهت ساماندهی مشکلات این کسب و کارها و هدایت آنها
• فاصله زیاد کسب و کار با ایده های دانشگاهی: بحث آموزش یکی از مقوله‌های مهمی است که باید در توسعه استارت‌آپ‌ها به آن اشاره کرد.
• عدم تعامل موثر میان نهادهای تولید علم و نهادهای مرتبط با فضای کسب و کار
• کم رنگ بودن سهم بخش‎ خصوصی فضای کسب و کار در سیاست‌گذاری و جهت‌دهی پژوهش‌ها
• دخالت دولت و عدم آزادسازی اقتصادی: دولت باید فقط نقش نظارتی و حمایتی در این خصوص داشته باشد. با نگاهی به کشورهای موفق این حوزه از جمله سنگاپور، می‌توان به وضوح مشاهده کرد که دولت به طور حداقلی در این حوزه را بر عهده دارد و بخش خصوصی نقش پررنگی ایفا می‌کند.
• تامین مالی کسب و کارهای نوین و مشکل دریافت تسهیلات از بانک ها: مشکل جدی در این بخش سازوکارهای بانک‎ها در اخذ تعهدات بازپرداخت است. بانک ها و حتی صندوق‎های حمایتی دولتی در مقابل پرداخت وام از وام‎گیرندگان وثایق قابل نقد شدن (ملک، ماشین آلات و دارایی های ثابت) می‎خواهند در صورتی که این کسب‎وکارها عمدتا توسط جوانان راه‎اندازی شده‎اند. دراین خصوص لازم است تا از ظرفیت صندوق‌های سرمایه‌گذاری به نحو مناسبی برای شکوفایی کسب و کارهای نوین بهره گرفت. پارک‌های علم و فناوری می‌توانند جایگاه حمایتی مناسبی برای سرمایه‌گذاری در کسب و کارهای نوین محسوب شوند. جذب سرمایه گذاران خارجی نیز چنانچه بسترهای لازم از جمله تامین امنیت سرمایه گذاری مهیا باشد میتواند منبع خوبی برای تامین مالی این نوع کسب و کارها باشد.
سیاست‌گذاری‌های نامناسب در حوزه اشتغال از طریق اجرای پروژه‌های دولتی دستوری طی سال‌های گذشته امر اشتغال را با مشکل مواجه کرده است. لذا راه اندازی کسب و کارهای نوین می‌تواند فرصت‌های زیاد شغلی در بخش خدمات به وجود آورد و از این طریق به رشد اقتصادی کمک شایانی بکند. درست است که در فضای کسب و کار کنونی کشور؛ بخش خدمات با خلاءهای زیادی روبه‌روست ولی این موضوع خود فرصت مناسبی برای رشد و توسعه استارت‌آپ‌ها فراهم می‌آورد.

استارت‌آپ‌ها آینده خوبی دارند چراکه کشور ما در بخش خدمات جای پیشرفت زیادی دارد.

موضوعات :
در همین رابطه