بهمنظور آشنایی هرچه بیشتر علاقهمندان با مفاهیم اقتصادی و بهکارگیری صحیح این موارد در تحلیلهای اقتصادی، ایده تهیه و ارائه بروشورهایی با عنوان « اقتصاد به زبان ساده» در معاونت اقتصادی اتاق ایران مطرح و توسط مرکز تحقیقات و بررسیهای اقتصادی معاونت مذکور به اجرا درآمده است. در شماره سی و سوم این بروشور اقتصادی به موضوع «بیماری هلندی» و نشانههای ظهور آن در اقتصاد ایران پرداختهشده است.
ضرورت پرداختن به مفهوم بیماری هلندی
اهمیت توجه به بیماری هلندی هنگامی آشکار میشود که بدانیم اطلاق این بیماری بر محور تجربه هلند صورت گرفته است. کشوری که بالغبر 500 سال تجربه استعمارگری داشته و طی این دوران همواره در کشورهای پیشرفته و به لحاظ ساختار نهادی توسعهیافته قرار داشته است.
بیماری هلندی بهصورت شفاف تصریح میکند که شکوفایی ناگهانی یک بخش از اقتصاد و افزایش چشمگیر درآمدهای ارزی ناشی از آن، بیش از آنکه دربرگیرنده فرصتهای افزایشیافته برای اقتصاد ملی باشد منجر به ظهور آثار تخریبی و معکوس در اقتصاد خواهد شد و اقتصاد ملی در چنین شرایطی آمادگی غیرمتعارفی برای بیماری و خروج از تعادل دستگاهی دارد.
اهمیت پرداختن به مفهوم بیماری هلندی برای کشوری مانند ایران که نه بنیه تولیدی هلند را دارد و نه توسعهیافتگی نهادهای آن با کشور هلند قابلمقایسه است، بیشازپیش نمایان میشود.
مرکز تحقیقات و بررسیهای اقتصادی اتاق ایران پس از توضیح تاریخچه و علل پیدایش بیماری هلندی ، به نقش دولتها در پیدایش بیماری هلندی پرداخته است. بر اساس توضیحات ارائهشده در این گزارش، با توجه به اینکه در کشورهای صادرکننده منابع طبیعی بهویژه نفت، درآمدهای ناشی از صادرات این منابع درآمد دولت محسوب میشود، بر همین اساس آثار ورود این نوع از درآمدها به اقتصاد از کانال تأثیر بر بودجه دولت خود را نمایان میسازد.
به عبارتی الگوی سرمایهگذاری و تخصیص اعتبارات دولتی در بودجههای سالیانه نقش اساسی در چگونگی تأثیر این درآمدها در اقتصاد دارد.
پیامدهای بروز بیماری هلندی بر اقتصاد کشور
در این گزارش تأکید شده است، تشخیص بیماری هلندی در اقتصاد و اثبات این نکته که بیماری هلندی در اقتصاد کشور وجود دارد بهسادگی امکانپذیر نیست. زیرا مسائل اقتصادی چندبعدی است. ازاینرو برای اثبات این بیماری، باید ثابت شود که نشانههای بیماری هلندی توسط خود بیماری و نه عامل دیگر به وجود آمده است.
در اثر وقوع بیماری هلندی، افزایش نرخ واقعی ارز بهعنوان یکی از نشانههای بیماری هلندی رخ میدهد و این امر پیامدهایی چون انبساط واردات، کاهش رقابتپذیری تولیدات داخل،انقباض صادرات و درنتیجه از مزیت افتادن تولید در بخشهای قابل تجارت را به همراه دارد. چراکه تقویت افراطی نرخ ارز در اثر ورود بهیکباره درآمدهای حاصل از منابع طبیعی به اقتصاد این کشورها موجب کاهش قدرت رقابتپذیری این اقتصادها شده و این امر تأثیرات منفی را بر تولیدات صنعتی بهجای میگذارد.
مرکز تحقیقات و بررسیهای اقتصادی اتاق ایران پس از توضیحات مفصل درباره نشانههای بیماری هلندی در مطالعه موردی به بررسی تجربه نروژ در مقابله با بیماری هلندی پرداخته و پسازآن مدعی شده است که نشانههایی از پیدایش بیماری هلندی در اقتصاد ایران مشاهدهشده است.
بر اساس این گزارش، تضعیف رقابتپذیری فعالیتهای تولیدی قابل معامله، توسعه مبتنی بر نفت، افزایش واردات و رشد اقتصادی ناپایدار مهمترین پیامدهای ناشی از ایجاد بیماری هلندی است.
علاقهمندان میتوانند متن کامل بروشور اقتصاد به زبان ساده را از اینجا دانلود کنند.