در نود و چهارمین گزارش «پایش تحولات تجارت جهانی» بررسی شد

کلنگ تبدیل اردن به هاب لجستیکی منطقه‌ای زده شد

گزارش جدید پایش تحولات جهانی، حاکی از این است که اردن و امارات در حال اجرای توافق کلان سرمایه‌گذاری‌های مشترک ۵.۵ میلیارد دلاری به‌منظور تبدیل اردن به هاب لجستیکی منطقه‌ای هستند.
تاریخ: 07 مهر 1403
شناسه: 71019

در نود و دومین گزارش از سلسله گزارش‌های «پایش تحولات تجارت جهانی» مجموعه‌ای از تحولات اخیر در دولایه جهانی و منطقه‌ای محیط ژئواکونومیک ایران ارائه‌شده و خلاصه‌ای از آخرین گزارش‌ها و انتشارات بین‌المللی در قالب بخش پژوهش‌ها و کتاب‌های تازه، ارائه شده است.

در بخش تحولات جهانی، تعهد میلیاردی چین به آفریقا، تغییر تعرفه‌های ایالات‌متحده در قبال چین، شکست مذاکرات اتحادیه اروپا و چین و اتهام چین به آمریکا در خصوص نقض قوانین سازمان تجارت جهانی توسط این کشور مورد بررسی قرار گرفته است.

از نکات قابل‌توجه در این گزارش، می‌توان به اعمال محدودیت صادرات تیتانیوم و اورانیوم توسط روسیه و تحقیق چین در واردات کلزا از کانادا اشاره کرد.

در سطح تحولات منطقه‌ای، ارتقای چشم‌انداز اقتصادی عربستان مورد توجه قرار گرفته است که ناشی از انجام اصلاحات اقتصادی جامع انجام‌شده در هشت سال بوده و حاکی از انتظار رشد قوی در بخش غیرنفتی، به‌ویژه با توجه به اصلاحات اقتصادی و سرمایه‌گذاری‌های کلان در این کشور است.

همچنین، مذاکرات عربستان و چین در خصوص تقویت همکاری در صنعت خودروسازی با شرکت‌های مطرح چینی، بازگشایی دفاتر سرمایه‌گذاری چین در سه شهر در عربستان و تبدیل کشور اردن به هاب لجستیک در منطقه، از دیگر تحولات مهم منطقه است.

بر اساس این گزارش، اخیراً دولت اردن و امارات متحده عربی، قراردادی به ارزش 2.3 میلیارد دلار برای اجرای پروژه راه‌آهن استراتژیک به امضا رسانده که بندر عقبه را به مناطق معدنی غور الصافی متصل می‌کند. این قرارداد بخشی از توافق کلان سرمایه‌گذاری‌های مشترک میان دو کشور به ارزش ۵.۵ میلیارد دلار به شمار می‌رود که در اواخر سال 2۰2۳ به امضا رسید.

اتخاذ سیاست توسعه حمل‌ونقل کشور عراق با پروژه ملی جاده توسعه، انجام مذاکرات کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس GCC) ) و اندونزی در مورد انعقاد توافق‌نامه تجارت آزاد FTA))، گفت‌وگوی تجاری این اتحادیه با کشور نیوزلند و فروش 500 میلیون دلار اوراق قرضه اسلامی توسط صندوق ثروت ملی ترکیه از موارد قابل‌توجه دیگر در این گزارش است.

در بخش پژوهش‌های تازه، در خصوص تجارت فراگیر و گزارش سالانه سازمان تجارت جهانی موسوم به «گزارش تجارت جهانی 2024» که مهم‌ترین گزارش این نهاد در سال محسوب می‌شود نیز مطلبی ارائه شده است.

این گزارش تحت عنوان «تجارت و فراگیری: چگونه تجارت برای همه منفعت داشته باشد»، به تحلیل جامع تأثیرات تحول‌آفرین تجارت جهانی در سه دهه گذشته پرداخته و نقش کلیدی سازمان تجارت جهانی را در تقویت رشد اقتصادی، و توسعه درآمدی کشورها بررسی می‌کند.

از سوی دیگر، گزارش مؤسسه پیترسون در خصوص تحلیل ارائه شده در چشم‌انداز تجارت جهانی به‌ویژه در روابط میان اقتصادهای بزرگ مانند ایالات‌متحده، اتحادیه اروپا (EU) و چین مورد بررسی قرار گرفته و در آخر، به چگونگی روابط اقتصادی اتحادیه اروپا و ترکیه در عصر چند پارگی ژئواکونومیک پرداخته می‌شود.

مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در حرکتی منسجم و کارشناسی، تهیه و انتشار سلسله گزارش‌های «پایش تحولات تجارت جهانی» را با هدف بررسی رویدادهای کلیدی در محیط ژئواکونومیک ایران در دستور کار قرار داده است و در این گزارش‌ها مسائل مهم روز از منظر تأثیرگذاری بر دیپلماسی اقتصادی و موقعیت ژئواکونومیک ایران موردبحث و بررسی قرار می‌گیرند.

 

متن کامل نود و چهارمین گزارش از سلسله گزارش‌های «پایش تحولات تجارت جهانی» را اینجا بخوانید.

در همین رابطه