در نودمین گزارش از سلسله گزارشهای «پایش تحولات تجارت جهانی» مجموعهای از تحولات اخیر در دولایه جهانی و منطقهای محیط ژئواکونومیک ایران ارائهشده و خلاصهای از آخرین گزارشها و انتشارات بینالمللی در قالب بخش پژوهشها و کتابهای تازه، ارائه شده است.
در بخش تحولات جهانی، مواردی نظیر بررسی سیاستهای تجاری چین از سوی سازمان تجارت جهانی، سیاستهای کلی وزارت خزانهداری کشور آمریکا در خصوص کنترل سرمایهگذاری و محدودیتهای ارزی برخی کشورها و دلایل این سیاست، افزایش حجم تجارت خارجی چین و رکوردشکنی تجارت روسیه و اعضای سازمان شانگهای مورد بررسی قرار گرفته است.
از نکات قابلتوجه در این گزارش، مذاکرات مربوط به یک توافقنامه تاریخی تجارت دیجیتال میان اتحادیه اروپا و سنگاپور است که نخستین توافق تجارت دیجیتال مابین اتحادیه اروپا و سنگاپور و گام مهمی در ارتقای روابط تجاری دیجیتال دو طرف به شمار میرود.
در سطح تحولات منطقه، کاهش سرعت رشد اقتصادهای شورای همکاری خلیجفارس مورد توجه قرار گرفته است. براساس نظرسنجی رویترز که اخیراً از کارشناسان اقتصادی انجام شده، اینگونه پیشبینی میشود که رشد اقتصادی کشورهای شورای همکاری خلیجفارس به دلیل کاهش تولید نفت در سال جاری، بهطور قابلتوجهی با کاهش مواجه شود؛ در این میان، عربستان سعودی کندترین رشد را خواهد داشت.
در خبری دیگر، اتخاذ چندین ابتکار استراتژیک از سوی دولت عربستان ازجمله دستورالعمل «دفتر مرکزی»، دستورالعملی که شرکتهای خارجی را بهمنظور حفظ دسترسی به قراردادهای دولتی سودآور، به افتتاح دفاتر منطقهای خود در ریاض ملزم میکند، سبب مهاجرت گسترده شرکتهای بینالمللی به ریاض شده است.
از سوی دیگر در خصوص توافقنامه تجاری مابین کشورهای امارات و گرجستان، قزاقستان و آذربایجان، مصر و اتحادیه اروپا صحبت به میان آمده است. همچنین همکاری شرکتهای اماراتی و ترکی در راستای تقویت تجارت ترکیه و ورود عراق به بازار خودروهای برقی نیز موردتوجه قرار گرفته است.
و در بخش پژوهشهای تازه، الزامات شکلدهی به آینده دیجیتالی پایدار و فراگیر در کشورها بررسیشده است.
این گزارش بر شکلدهی آینده دیجیتال پایدار و فراگیر از نظر زیستمحیطی تمرکز دارد. گزارش بر نیاز فوری به استراتژیهای پایدار در طول چرخه عمر دیجیتالیسازی، از استخراج و استفاده از مواد اولیه تا تولید زباله، تأکید میکند.
همچنین این گزارش بر تأثیرات منفی نامتناسب بر کشورهای درحالتوسعه تأکید کرده و خواستار سیاستهای جهانی برای تقویت اقتصاد دیجیتال چرخشی است که نتایج توسعه فراگیر را تضمین کرده و در عین حال ردپای زیستمحیطی را به حداقل میرساند.
مرکز پژوهشهای اتاق ایران در حرکتی منسجم و کارشناسی، تهیه و انتشار سلسله گزارشهای «پایش تحولات تجارت جهانی» را با هدف بررسی رویدادهای کلیدی در محیط ژئواکونومیک ایران در دستور کار قرار داده است و در این گزارشها مسائل مهم روز از منظر تأثیرگذاری بر دیپلماسی اقتصادی و موقعیت ژئواکونومیک ایران موردبحث و بررسی قرار میگیرند.
متن کامل نودمین گزارش از سلسله گزارشهای «پایش تحولات تجارت جهانی» را اینجا بخوانید.