رادیو مجازی اتاق ایران - 19 دی 1403

در پایان صد و هفتاد و سومین نشست اوپک

توافق کاهش عرضه نفت تمدید شد

کشورهای عضو اوپک و 10 کشور غیر عضو این سازمان، در پایان صد و هفتاد و سومین نشست اوپک با صدور بیانیه همکاری، توافق قبلی کاهش عرضه نفت را تا پایان سال 2018 تمدید کردند.

10 آذر 1396 - 11:38
کد خبر : 11227
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و 10 کشور تولیدکننده غیر عضو اوپک، شامگاه پنجشنبه در پایان سومین نشست وزیران در یک بیانیه همکاری توافق قبلی کاهش عرضه نفت را تا پایان سال 2018 تمدید و مقرر ساختند در ماه ژوئن شرایط بازار را بررسی و تنظیمات لازم را اعمال کنند.

بر اساس این گزارش، وزیران نفت و انرژی کشورهای اوپک و غیراوپک در نشست چهارم خرداد امسال با تمدید توافق کاهش تولید نفت برای 9 ماه دیگر، یعنی تا پایان مارس 2018 (اواسط فروردین 1397) موافقت کرده بودند؛ درحالی‌که انتظار می‌رفت این توافق از ماه مارس تا پایان سال 2018 تمدید شود؛ دو طرف در پایان نشست امروز ، با صدور یک بیانیه اصلاح‌شده، دوره جدید همکاری را از ژانویه تا دسامبر یعنی کل سال 2018 اعلام کردند.

خالد الفالح رئیس اجلاس اوپک در کنفرانس خبری پایانی اجلاس دیروز اوپک گفت: ما با این اصلاحیه توافق اوپک و غیراوپک را به یک توافق یک‌ساله تبدیل کردیم و تعهدات خود را به‌روشنی مورد تأکید قرار دادیم.

در بیانیه همکاری مشترک درعین‌حال آمده است: با توجه به عدم قطعیت‌های بخصوص مرتبط با عرضه و تا حدی نیز مرتبط با رشد تقاضا ، مقرر شد که در ژوئن 2018 بر اساس شرایط بازار و پیشرفت‌های حاصل‌شده در جهت توازن مجدد بازار نفت در آن زمان، فرصت برای اقدامات تنظیمی بیشتر لحاظ خواهد شد.

برخی کارشناسان صدور این بیانیه اصلاح‌شده را یک فرمول برد – برد برای دو دیدگاه موجود دانستند که از یک‌سو عربستان به خواست خود برای تمدید توافق کاهش تولید تا پایان سال دست یافت و از سوی دیگر روسیه نیز می‌تواند به شرکت‌های نفتی خود بگوید که امکان بازبینی در ماه ژوئن وجود دارد. همچنین در صورت افزایش مداوم قیمت نفت و ورود بیش‌ازحد تولیدات شیل آمریکا به بازار نفت ، تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک مشارکت‌کننده در توافق کاهش عرضه در ماه ژوئن می‌توانند تغییرات لازم را اعمال کنند.

درحالی‌که گزارش‌هایی از فشار شرکت‌های نفت روسیه بر وزیر انرژی این کشور برای افزایش تولید روسیه منتشر شده بود اما الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه در کنفرانس خبری پایان نشست روز پنجشنبه گفت : ما منعطف هستیم و هدف ما یکی است.

تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک در این بیانیه خواست خود برای رسیدن به ثبات بازار نفت به نفع تمام تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان نفت را مورد تأکید قرار دادند.

در بیانیه مشترک اوپک با کشورهای روسیه، جمهوری آذربایجان، بحرین، برونئی، قزاقستان، مالزی، مکزیک، عمان، سودان و سودان جنوبی بر همکاری دو طرف در یک چهارچوب پویا و شفاف ازجمله نظارت‌های منظم و تحلیل مشترک برای تأمین منافع تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان تأکید شده است.

تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک همچنین اختیارات کمیته نظارتی مشترک وزیران (JMMC) را تمدید کردند. این کمیته از کشورهای الجزایر ، کویت ، ونزوئلا و عربستان (از اعضای اوپک) و دو کشور روسیه و عمان به نمایندگی از کشورهای غیر عضو اوپک تشکیل شده؛ عربستان و روسیه روسای آن هستند و کمیته فنی مشترک در دبیرخانه اوپک نیز به آن یاری می‌رساند. وظیفه کمیته نظارتی مشترک وزیران نظارت دقیق بر نحوه اجرای توافق همکاری و گزارش به اجلاس اوپک - غیراوپک است.

پیش از توافق اوپک و غیراوپک ، وزیران نفت اوپک نیز در نشست 173م کنفرانس اوپک با تمدید توافق کاهش عرضه تا پایان سال 2018 موافقت کردند و همچنین مقرر ساختند که تولید نفت لیبی و نیجریه نیز در حد تولید آنها در سال 2017 محدود بماند و از 2.8 میلیون بشکه در روز فراتر نرود.

خالد الفالح رئیس کنفرانس اوپک در نشست خبری پایان اجلاس روز پنجشنبه گفت : با تعهد نیجریه و لیبی، بازار نفت در سال 2018 شاهد شگفتی عرضه نخواهد بود.

بسیاری از کارشناسان بازار انرژی توافق اوپک و غیراوپک را بسیار موفق دانسته و سطح پایبندی کشورها به تعهدات را نیز بالاتر از حد تصور می‌دانند. رئیس کنفرانس اوپک با قدردانی از نتایج خوب همکاری تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک برای بهبود شرایط بازار جهانی نفت خواستار نهادینه شدن این همکاری‌ها شد.

بر اساس این گزارش، 24 کشور اوپک و غیراوپک مشارکت‌کننده در توافق کاهش عرضه نفت ، از ابتدای سال 2017 درمجموع روزانه 1.8 میلیون بشکه از عرضه جهانی نفت کاستند که این مساله موجب کمک به توازن عرضه و تقاضا و بهبود قیمت نفت شد.

اوپک در نشست رسمی 30 نوامبر 2016 (دهم آذرماه 1395) در وین با کاهش یک‌میلیون و 200 هزار بشکه در روز از سطح تولید خود برای کمک به تنظیم بازار جهانی موافقت کرده بود. ایران، الجزایر، آنگولا، اکوادور، گینه استوایی، گابن، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان، امارات و ونزوئلا اعضای اوپک هستند.

اوپک همچنین موفق شد بیستم آذرماه 1395، تولیدکنندگان نفت غیراوپک شامل روسیه، جمهوری آذربایجان، بحرین، بروئنی، قزاقستان، مالزی، مکزیک، عمان، سودان و سودان جنوبی را با خود همراه سازد.

این تولیدکنندگان نیز درمجموع با کاهش 600 هزار بشکه در روز از تولید نفت خود موافقت کردند و به‌این‌ترتیب از اول سال 2017 روزانه 1.8 میلیون بشکه از عرضه جهانی نفت کاسته شد.

وزیران نفت و انرژی کشورهای اوپک و غیراوپک در نشست 25 مه (چهارم خرداد امسال) با تمدید توافق کاهش تولید نفت برای 9 ماه دیگر، یعنی تا پایان مارس 2018 (اواسط فروردین 1397) موافقت کردند.

در همین رابطه