محصول ناخالص داخلی به قیمت ثابت سال 90 در 6 ماهه نخست سال جاری بدون احتساب نفت 6 درصد و با احتساب آن ۵, ۶ درصد برآورد شده است. تازهترین گزارش منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران، رشد اقتصادی ایران در 6 ماهه نخست سال جاری را 6 درصد اعلام کرده و برای دومین بار، کاهش سهم نفت در این شاخص کلان را نشان میدهد.
سید رضی حاجیآقا میری، عضو کمیسیون سرمایهگذاری اتاق ایران در گفتوگو با پایگاه خبری اتاق ایران میگوید: «اگرچه رشد اقتصادی ایران در شش ماه اول سال 96 مثبت است ولی به نظر میرسد این رشد رونق اقتصادی در پی ندارد.»
او درباره دلیل این میگوید: «مسئله اول این است که ظرفیت فروش نفت ایران تا حدودی پرشده است و فروش نفت، در سال 1396 و سال آینده رشد چندانی نخواهد داشت. برای افزایش رشد اقتصادی با احتساب نفت، باید میزان فروش آن بالاتر برود ولی اپک اجازه این کار را نمیدهد؛ اما این حوزه در عمل با مشکلات زیادی روبرو است. بالا رفتن رشد اقتصادی با احتساب نفت، نیازمند جهش قیمت، جهش فروش در حوزه نفت است. از طرف دیگر همچنان به حوزه تولید توجه چندانی نمیشود و هنوز این حوزه مورد بیمهری است. دولت و سایر نهادهای مرتبط هم عزم جدی برای رونق تولید نشان نمیدهند.»
عضو هیات نمایندگان اتاق ایران میگوید: «رشد منفی اقتصاد کشور به گروهی از محدودیتهای قبل از برجام برمیگردد و نرخ رشد مثبت آن به برداشتن شده این محدودیتها برمیگردد. برجام حتماً در اقتصاد و رفع موانع و مشکلات آن تأثیرگذار است. ولی در دوره جدید باید دولتها بهمنظور توسعه اقتصادی ساختار تولید و سیاستگذاری کلان کشوری را اصلاح کنند.»
او تأکید میکند: «در این دوره باید به اصول دیپلماسی اقتصادی توجه کنیم و بازارهای جدیدی را شناسایی کنیم. باید تلاش کنیم بهغیراز بازارهای اروپایی-آسیایی به بازارهای جهانی بیندیشیم. تولید همراه با صادرات غیرنفتی عامل اصلی توسعه اقتصادی است، حوزهای که کمتر به آن توجه میشود.»
آیا رشد اقتصادی ششدرصدی رونق اقتصادی به همراه دارد یا خیر؟ حاجیآقا میری جواب میدهد: «بنگاههای کوچک و متوسط چنین رونقی را در حوزه کاری خود حس نمیکنند؛ رشد 6 درصدی خیلی مهم است ولی به نظر میرسد این رشد بیشتر در حوزه صنایع نفتی، پتروشیمی و بنگاههای بزرگ دولتی و خصولتی دیده میشود.»
به گفته حاجیآقا میری باید داشتن رشد پایدار باید رفع مشکلات بنگاههای کوچک و متوسط توجه شود.
او تأکید میکند: «امکان ادامه وضعیت موجود، یعنی فروش نفت و رشد اقتصادی حاصل از آن برای دوره جدید ممکن نیست؛ باید مسر دیگری را در اقتصاد در پیش گرفت و این هیچ راهی نیست جز توجه به تولید صادرات محور؛ صادرات غیرنفتی واقعی. وگرنه رشد اقتصادی در سال جدید با چالشهایی جدی مواجه است.»