رادیو مجازی اتاق ایران: 12 دی 1403

در نشست هم اندیشی «اصفهان شهر آب پایه» در اتاق اصفهان مطرح شد

ایجاد شهرآب پایه برای امنیت آبی و بهبود اکوسیستم شهری

مسوول کمیته آب اتاق اصفهان می گوید سیستم مدیریت فعلی جوابگو نیازها و شرایط پیش رو نیست .زیان کمبود آب در کشور 103 هزار میلیارد ریال در سال بوده و آب در تمام بخش‌های کشاورزی،صنعتی،خدماتی و گردشگری نقش بسزایی دارد.

29 دی 1396 - 16:28
کد خبر : 11869
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

نشست هم اندیشی راهکارهای دستیابی به اصفهان، شهر آب پایه با حضور کارشناسان بخش آب اداره کل آب وفاضلاب، آب منطقه استان و تشکل‌های زیست محیطی در تالار اجتماعات اتاق اصفهان برگزار شد.

مجید جبل عاملی، نایب رییس کمیسیون کشاورزی ،آب و محیط زیست اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان در این نشست گفت:کمیسیون کشاورزی با تشکیل کمیته آب همواره تلاش کرده مشکلات ،فرصت‌ها و تهدیدهای مربوط به حوزه آب را با حضور کارشناسان و مسوولین  بررسی کند.

مسوول کمیته آب اتاق اصفهان در این نشست گفت:  تغییرات اقلیمی ،رشد جمعیت ،رشد شهرنشینی،آلودگی‌های محیط زیست، محدودیت منابع و فرسودگی زیرساخت‌ها از جمله  چالش‌های زیست محیطی پیش روی شهرهاست.

مجید امیر یوسفی رویکرد غالب در مدیریت آب شهری را مهندسی شامل فرماندهی و کنترل با تمرکزگرایی و بهینه یابی برشمرد و گفت: سیستم مدیریت فعلی جوابگو نیازها و شرایط پیش رو نیست .زیان کمبود آب در کشور 103 هزار میلیارد ریال در سال بوده و آب در تمام بخش‌های کشاورزی،صنعتی،خدماتی و گردشگری نقش بسزایی دارد .

یوسفی خواستار  تغییرات اساسی در مدیریت بخش آب شامل قانون گذاری، سیاست گذاری و اجرایی شد و گفت: حکمرانی متداول مبتنی بر نسخه پیچی و اصل ایستایی دیگر نمی‌تواند پاسخگوی نیازها باشد.

وی شهر آب پایه را شهر سازگار با (حساس به) آب تعریف کرد و گفت: شهر آب پایه رویکرد جدید در مدیریت آب شهر و عرضه کننده آب مورد نیازش است و دربردارنده زیرساختها، نهادها و جامعه سازگار با شرایط آبی است.

یوسفی دسترسی به آب سالم، محافظت از سلامت همگانی، تأمین امنیت عمومی، سلامت محیطی، زیبایی شهری و تفریح و سرگرمی را از ویژگی شهرهای آب پایه برشمرد و گفت: شناسایی طبیعت و تاریخچه  توسعه شهر و روند تغییرات، در نظر گرفتن شهر در مقیاس حوضه آبریز، درک ماهیت حوضه آبریز شهر و در نظر گرفتن ساکنین حاشیه رودخانه ذینفعان از دیگر بخش‌های یک شهر آب پایه است.

وی افزود: هدف از ایجاد شهرآب پایه را  ایجاد امنیت آبی، بهبود اکوسیستم شهری در محدوده حریم اکولوژیکی، فرهنگ سازی وهوشیارسازی اجتماعی نسبت به مسائل زیست محیطی و برقراری ارتباط شهر، شهروندان و منابع آب، احیای جریان کمی و کیفی پایه و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی، محرک توسعه و نوسازی بافت فرسوده با محوریت منابع آب است.

مسوول کمیته آب اتاق اصفهان نیاز به تحول اجتماعی برای ایجاد و پشتیبانی شهر آب پایه را شامل تغییر نگرش افراد، تغییر رفتار و تغییر حکمرانی دانست و گفت: برنامه ریزی آمایش سرزمین در سطح حوزه آبخیز، برنامه ریزی و مدیریت به منظور حفاظت و بازیافت آب، طراحی شهری منطبق با خرده اقلیم‌ها،ایجاد ظرفیت اجتماعی – فنی مقابله با شوک‌ها و قانون گذاری برای طراحی شهر آب پایه از بخش‌های یک شهر آب پایه است.

یوسفی مهم‌ترین موانع گذار به شهر آب پایه را شامل کمبود منابع (دانش ،مهارت)، نبود همکاری درون سازمانی بین سازمانی و منطقه‌ای، شفاف نبودن مأموریت دستگاه‌های مختلف و هم سو نبودن منافع، فقدان اراده  سیاسی و عمومی، نبود چشم انداز روشن و راهبرد روشن، وابستگی به مسیر و مقاوتمت افراد و سازمان‌ها عنوان کرد.

آب تصفیه خانه‌های پساب باید برای آبیاری فضای سبز شهری استفاده شود

مدیر ستاد مدیریت بحران استانداری اصفهان در این نشست با اشاره به افزایش تعداد روزهای هوای سالم در اصفهان  گفت: بر اساس طرح هوای سالم ارائه سوخت گاز به جای مازوت  به نیروگاه برق، راه ایستگاه‌های  اندازی مترو و نصب دوربین‌های ترافیکی مورد تاکید قرار گرفت .

منصور شیشه فروش افزود:تعداد روزهای سالم 7/2 برابر افزایش یافته است و نشان از نتیجه بخش بودن تصمیمات مدیریتی استان در راستای طرح هوای سالم است . طی 100 روز بارندگی در اصفهان انجام نشده است و پایین بودن دما شرایط پایداری برای آلودگی هوا ایجاد کرده است .از شهروندان اصفهانی تقاضا داریم از وسایل نقلیه شخصی کمتر استفاده کنند.

فروغ مرتضایی نژاد، مدیر عامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان در این نشست خواستار در اختیار قرار گرفتن تصفیه خانه‌های پساب اصفهان برای آبیاری فضای سبز شهری شد و گفت: رویکرد شهرداری اصفهان برای حفظ فضای سبز از چمن کاری به حفظ درختان است. با وجود الزام قانونی در اختیار قرار گرفتن پساب برای آبیاری فضای سبز شهری هنوز واگذاری صورت نگرفته است .

محسن طرفه، مشاور استاندار و مسئول تشکیل ستاد ویژه احیای  زاینده رود در این نشست ضمن تقدیر از عملکرد اتاق اصفهان در موضوع آب گفت:برای حل مساله آب استان به یک انسجام بین ذینفعان آب نیاز داریم.

بابک ابراهیمی، مدیر دفتر برنامه ریزی شرکت آب منطقه‌ای در این نشست گفت: بارش سال آبی امسال نسبت به سال گذشته 17 درصد کاهش داشته است . استان اصفهان سومین استان خشکسال کشور است. حجم سد زاینده رود با 1.4 میلیارد متر مکعب ظرفیت، 140 میلیون متر مکعب آب ذخیره دارد.

سید محسن صالح، مدیر دفتر فنی و خدمات مهندسی  شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان در این نشست گفت: 85 درصد آب شرب استان از زاینده رود تأمین می‌شود که هر سال 315 میلیون متر مکعب به 56 شهر و  230 روستا برای تأمین مصرف 2.4 میلیون نفر آبرسانی می‌شود, میزان هدررفت آب در شبکه توزیع آب 16.5 درصد بوده و استان اصفهان رتبه نخست کمترین هدر رفت آب در کشور را به خود اختصاص داده است زیرا 85 درصد مردم الگوی مصرف بهینه آب را رعایت می‌کنند .

در این نشست دیدگاه‌ها و نظرات کارشناسان در موضوع‌های  تغییر نگرش به احیای زاینده رود، حل مناقشه آب بین استان‌های اصفهان و چهارمحال بختیاری، تأمین منابع آبی جدید برای استان، اصلاح مصرف آب، اطلاع رسانی بحران آب زاینده رود به شهروندان از طریق صدا وسیما و تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه با هدف کاهش مصرف آب در صنایع ارائه شد.

موضوعات :
در همین رابطه