هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران 30 آبان 1403

کاوه زرگران جزئیات تجارت محصولات غذایی را تشریح کرد

زنگ خطر برای صادرات پسته

دبیرکل کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران می‌گوید: در سال گذشته نزدیک به 6 میلیارد دلار محصولات کشاورزی و غذایی از کشور صادر شده که 13 درصد از کل صادرات غیرنفتی را شامل می‌شود. به گفته کاوه زرگران، پسته همچنان مقام اول صادرات محصولات غذایی ایران را به خود اختصاص داده اما در سال 96 زنگ خطر برای صادرات پسته به صدا درآمده و صادرات آن افت کرده است.

28 فروردین 1397
کد خبر : 13070
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک
دبیرکل کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران می‌گوید: در سال گذشته نزدیک به 6 میلیارد دلار محصولات کشاورزی و غذایی از کشور صادر شده که 13 درصد از کل صادرات غیرنفتی را شامل می‌شود. به گفته کاوه زرگران، پسته همچنان مقام اول صادرات محصولات غذایی ایران را به خود اختصاص داده اما در سال 96 زنگ خطر برای صادرات پسته به صدا درآمده و صادرات آن افت کرده است.

کاوه زرگران، دبیرکانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران

دبیرکل کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران سهم صادرات محصولات کشاورزی و غذایی از کل صادرات غیرنفتی کشور در سال 96 را  13 درصد اعلام کرد و گفت: با توجه به آمار منتشر شده گمرک از تجارت محصولات کشاورزی و غذایی، صادرات کل محصولات کشاورزی و غذایی در سال گذشته حدود 6 میلیون و 130 هزار تن به ارزش  5 میلیارد و 930 میلیون دلار بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل 5 درصد به لحاظ وزنی و 4 درصد به لحاظ ارزشی افزایش داشته است.

 زرگران اقلام مهم صادراتی کشاورزی و غذایی کشور در سال گذشته را پسته، لبنیات، شیرینی و شکلات، زعفران، سیب، خرما و رب گوجه‌فرنگی برشمرد و خاطرنشان کرد: این اقلام با ارزش صادراتی حدود 3 میلیارد و 500 میلیون دلاری بیش از 59 درصد از ارزش صادرات محصولات کشاورزی و غذایی سال 96 را به خود اختصاص داده‌اند.

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران صادرات محصول پسته در سال گذشته را 130 هزار تن به ارزش بیش از 1 میلیارد و 175 میلیون دلار عنوان کرد و گفت: صادرات این محصول نسبت به سال 95، 7 هزار تن به لحاظ وزنی و بیش از 96 میلیون دلار به لحاظ ارزشی کاهش یافته است که می‌تواند زنگ خطری برای صادرات این محصول مهم باشد که باوجوداین میزان کاهش در صادرات، همچنان عمده‌ترین قلم صادراتی در میان محصولات کشاورزی و غذایی محسوب می‌شود.

وی در ادامه با بیان اینکه صادرات محصول زعفران در سال 96 بیش از 236 تن به ارزش 325 میلیون دلار بوده است، رشد صادرات 55 درصدی وزنی و 56 درصدی ارزشی این محصول نسبت به مدت مشابه سال قبل را بسیار چشمگیر دانست.

زرگران افزود: این میزان صادرات در 10 سال گذشته بی‌سابقه بوده است. زرگران روند صادراتی محصول خرما در سال 96 نسبت مدت مشابه سال قبل را نیز افزایشی اعلام کرد و گفت: صادرات خرما طی این دوره حدود 253 هزار تن به ارزش بیش از 250 میلیون دلار بوده است.

دبیرکل کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران صادرات محصول سیب در سال گذشته را 604 هزار تن به ارزش 256 میلیون دلار عنوان و تأکید کرد: این میزان صادرات رشد 71 درصدی به لحاظ وزنی و 132 درصدی به لحاظ ارزشی را برای این محصول رقم زده است به‌گونه‌ای که میزان صادرات این محصول طی 10 سال گذشته بی‌سابقه بوده است.

زرگران مقاصد عمده صادراتی محصولات کشاورزی و غذایی کشور در سال 96 را سه کشور عراق، افغانستان و امارات برشمرد و اظهار کرد: بیش از نیمی از ارزش صادرات محصولات این گروه به این سه کشور تعلق داشته است. بازار عراق بزرگ‌ترین بازار صادراتی محصولات کشاورزی و غذایی کشورمان در سال 96 بوده است به‌طوری‌که با صادرات 3 میلیون و 41 هزار تن به ارزش 2 میلیارد و 106 میلیون دلار سهم 49 درصدی به لحاظ وزنی و 35 درصدی به لحاظ ارزشی از صادرات این محصولات داشته است.

 وی در ادامه روند صادرات محصولات کشاورزی و غذایی به عراق به‌عنوان بزرگ‌ترین مقصد صادراتی کشور در سال 96 نسبت به دوره مشابه سال قبل را کاهشی اعلام کرد و گفت: کاهش 9 درصدی وزنی و 5 درصدی ارزشی صادرات محصولات کشاورزی و غذایی به عراق در سال 96 را می‌توان به اعمال محدودیت‌های این کشور برای صادرات برخی از محصولات کشاورزی و غذایی ایران نسبت داد، ازاین‌رو مسئولان این حوزه باید با توجه به روابط مثبت سیاسی کشورمان با عراق توجه بیشتری بر رفع موانع صادراتی به این کشور داشته باشند.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران در ادامه افزود: صادرات محصولات غذایی و کشاورزی در سال 96 در حالی به کشورهایی چون عراق، امارات، ویتنام، ترکمنستان، اسپانیا و تایلند کاهشی بوده است که صادرات این گروه از محصولات غیرنفتی طی این دوره به کشورهایی چون افغانستان، پاکستان، هنگ‌کنگ، آلمان، ترکیه، روسیه و هند افزایش یافته است.

وی صادرات صنایع غذایی کشور در سال 96 را 1 میلیون و 941 هزار تن به ارزش بیش از 2 میلیارد و 824 میلیون دلار اعلام کرد که نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از 17 درصد به لحاظ وزنی افزایش و حدود 1.7 درصد به لحاظ ارزشی کاهش یافته است. لبنیات با صادرات حدود 381 هزار تن به ارزش بیش از 706 میلیون دلار سهمی حدود 25 درصدی از صادرات صنایع غذایی کشور در سال 96 داشته و پیشتاز صادرات در میان گروه‌های صنایع غذایی بوده است، بااین‌وجود صادرات این محصول در سال 96 نسبت به دوره مشابه قبل بیش از 12 درصد به لحاظ وزنی و 9 درصد به لحاظ ارزشی کاهش یافته است که گویای متوقف شدن روند افزایشی صادرات این محصول در سال‌های گذشته است.

زرگران در ادامه گروه‌های شیرینی و شکلات با صادرات بیش از 590 میلیون دلار، رب گوجه‌فرنگی 192 میلیون دلار، آبمیوه و کنستانتره 138 میلیون دلار، صنایع تبدیلی سیب‌زمینی 123 میلیون دلار و آرد 92 میلیون دلار،  را گروه‌های با بیشترین صادرات در میان صنایع غذایی کشور در سال 96 اعلام کرد.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران واردات محصولات کشاورزی و غذایی در سال 96 را حدود 18 میلیون تن به ارزش 9.8 میلیارد دلار عنوان کرد که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 8 درصد به لحاظ وزنی و 14 درصد به لحاظ ارزشی افزایش یافته است: عمده اقلام وارداتی کشاورزی و غذایی کشور طی دوره 96 را به ترتیب ذرت دامی با وارداتی به ارزش1 میلیارد و 600 میلیون دلار، برنج1 میلیارد و 200 میلیون دلار، لوبیای سویا 943 میلیون دلار، موز 544 میلیون دلار، قطعات بی استخوان منجمد گاوی 524 میلیون دلار، جو به‌استثنای بذر 518 میلیون دلار، کنجاله 503 میلیون دلار و روغن‌های خام به ارزش 424 میلیون دلار، تشکیل می‌دهند به‌طوری‌که بیش از نیمی از ارزش واردات محصولات کشاورزی و غذایی سال 96 به پنج قلم ذرت، برنج، سویا، گوشت قرمز و کنجاله اختصاص دارد.

زرگران در ادامه با اشاره به افزایش چشمگیر برخی اقلام غذایی در سال 96 نسبت به مدت مشابه سال قبل اشاره کرد و گفت: واردات محصول جو با رشد حدود 96 درصدی به لحاظ ارزشی پیشتاز افزایش واردات محصولات غذایی در این دوره بوده است. محصولات برنج با رشد واردات 76 درصد، روغن خام 68 درصد، گوشت قرمز 53 درصد و حبوبات 47 درصد نیز از جمله اقلام غذایی محسوب می‌شوند که در این دوره با رشد واردات قابل‌ملاحظه‌ای روبرو بوده‌اند.

در همین رابطه