رادیو مجازی اتاق ایران - ۳ بهمن 1403

محمدرضا طلایی در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران

دولت حوزه ICT را آخرین واگن قطار اقتصاد می‌بینید

محمدرضا طلایی، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات، ارتباطات و اقتصاد رسانه اتاق ایران معتقد است در کشور ما حوزه آی سی تی به عنوان کالای لوکس و آخرین واگن قطار اقتصادی دیده شده و دولت برنامه دقیقی برای آن ندارد.

31 فروردین 1397 - 10:14
کد خبر : 13113
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک
محمدرضا طلایی، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات، ارتباطات و اقتصاد رسانه اتاق ایران معتقد است در کشور ما حوزه آی سی تی به عنوان کالای لوکس و آخرین واگن قطار اقتصادی دیده شده و دولت برنامه دقیقی برای آن ندارد.

محمدرضا طلایی، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات، ارتباطات و اقتصاد رسانه

 دولت جدید توجه ویژه‌ای به استارت آپ ها داشته و وزیر ارتباطات، فناوری و اطلاعات نیز بارها تاکید کرده که کسب‌وکارهای دانش‌بنیان باید موردحمایت قرار گیرند. این در حالی است که به عقیده فعالان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، هنوز اقدام خاصی برای تسهیل فعالیت آنان صورت نگرفته است. گفت‌وگوی محمدرضا طلایی، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات، ارتباطات و اقتصاد رسانه اتاق ایران با «پایگاه خبری اتاق ایران» را در ادامه می‌خوانید:

چه چشم‌اندازی برای حوزه آی سی تی در سال جدید متصور هستید؟

با توجه به مشکلات موجود از بعد اقتصادی و رکود موجود به ویژه در حوزه فناوری و اطلاعات، عملا چشم‌اندازی برای رشد این حوزه در سال جدید وجود ندارد. در سال 96 رشدی نداشتیم و اگر با همین چشم‌انداز پیش برویم در حوزه فاوا تعداد بیشتری از شرکت‌ها دچار مشکلات اقتصادی خواهند شد.

از سوی دیگر با توجه به اینکه سازمان امور مالیاتی تحت عناوین مختلف نسبت به افزایش مالیات‌ها اقدام می‌کنند و همچنین جرایمی سازمان تامین اجتماعی انجام می دهد شرکت‌های حوزه آی سی تی روز به روز کوچک‌تر می‌شوند، در صورتی که تجربه در دنیا ثابت کرده این حوزه موتور محرک اقتصاد است که هم برای خودش درآمدزایی کرده و هم می‌تواند به دیگر حوزه‌ها مانند حوزه گردشگری، معدن، بازرگانی و تجارت، حمل‌ونقل و ... کمک کند که همگی معطوف به فناوری  اطلاعات است. کشورهایی که از این حوزه به نحو احسن استفاده کرده‌اند، حمایت‌های بیشتری داشته‌ و نهایتا رشد و توسعه بیشتری را شاهد بوده‌اند.

اما در کشور ما این حوزه به عنوان کالای لوکس و آخرین واگن قطار اقتصادی دیده شده و برنامه دقیقی برای آن ندارند. متاسفانه نقشه راه توسعه فناوری اطلاعات کشور طی سال‌های متمادی تدوین نشده است.

 در دولت جدید بارها بر اهمیت و حمایت از حوزه فاوا تاکید شده که در دولت‌های قبل چنین نبوده است. برای حمایت از این حوزه دولت باید چه اقداماتی انجام دهد؟

دولت عنوان می‌کند که از حوزه کسب‌وکارهای اینترنتی حمایت می‌کند، اما تنها تعدادی شرکت بزرگ و شاخص در حوزه حمل‌و‌نقل و فروشگاه اینترنتی آنلاین دیده می‌شوند نه بقیه فعالان.

اگر دولت بخواهد کاری انجام دهد ابتدا باید نقشه راهی برای سال 97 به صورت پنج‌ساله تدوین و سپس اقدام به حذف قوانین و مقررات زائد اقدام کند. در نهایت با برنامه‌های حمایتی نسبت به توسعه کسب‌وکار فعالان فضای مجازی کشور به آن‌ها کمک نماید.

زمانی می گوییم توجه دولت به حوزه بیش از گذشته بوده که عنوان کنیم چه تعداد مجوز برای شروع یا ادامه فعالیت حذف شده ، بگوییم تعداد دستگا‌ه‌های تصمیم‌گیر کاهش یافته و نقشه راهی برای توسعه فعالیت‌های این بخش به وجود آمده است؛ در حالی که تاکنون شاهد هیچ یک از آن‌ها نبوده‌ایم. مسئولان باید بگویند چه کارهایی برای حمایت از این حوزه انجام شده ، نه اینکه آن را به آینده حواله کنند.

آیا در سال 96 شاهد کم شدن رکود در بنگاه‌های فاوا بوده‌اید؟

باید رشد اقتصادی در بدنه فعالان حوزه اقتصادی احساس شود که نشده و رشد 4 درصدی سال 96 در حوزه فعالان فاوا به معنی از بین رفتن رکود نبوده است.

این صنعت کمی متفاوت از بقیه بخش‌هاشت؛ جوان و نیازمند توسعه است. فعالان این بخش از نیروهای جوان و متخصص کشور هستند اما در شرایط امروز گویی اولویت‌های دیگری در دولت وجود دارد و متاسفانه حوزه ICT بین آن‌ها نیست. فعالان این حوزه بیشتر انتظار دارند محیط کسب‌وکار بهبود یابد تا خودشان بتوانند مشکلات و چالش‌هایشان را برطرف کنند، نه اینکه دولت به حل مشکلات آن بخش بپردازد. 

در همین رابطه