طبق وعده رئیسکل بانک مرکزی، امروز با حضور اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور، سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) رونمایی میشود.
این سامانه با قابلیت تنظیم شوندگی و سیاستگذاری، تمام منابع و مصارف ارزی کشور را در یک محل جمع میکند و بر اساس ترجیحات متقاضی و اولویتهای سیاستگذار عرضه و تقاضا تلاقی میکنند. سامانه نیما امکان رصد لحظهای بازار ارز را برای سیاستگذار فراهم کرده و اجازه مداخله مؤثر حاکمیتی را در این بازار میدهد.
سه ویژگی مهم این سامانه فراهم کردن دادههای کامل و واقعی از عرضه و تقاضای ارز، فرایند تأمین منابع و تخصیص مصارف ارزی در ساختاری یکپارچه و ایجاد پیوند بین فرایند تجارت خارجی کشور از ثبت سفارش تا ترخیص کالا هستند.همچنین این سامانه قابلیت پوشش نیازهای خُرد مردم نظیر ارز مسافرتی، درمانی و دانشجویی را دارد.
به گفته رئیسکل بانک مرکزی ،ورود اطلاعات به این سامانه پیش از نوروز آغاز شده و تا روز دوشنبه (امروز) بهطور کامل وارد این سامانه میشود .
ولیالله سیف هفته گذشته و در حاشیه جلسه هیات دولت با اشاره به تعیین دستورالعملی در خصوص شیوه و مکانیسم ورود اطلاعات به سامانه نیما گفت: بر اساس نوع فعالیت این سامانه واردکنندگان میتوانند پس از ورود به سامانه از ارز خود استفاده کنند همچنین برخی از صادرکنندگان خصوصی ضمن ورود به سامانه میتوانند با افراد خارج از سامانه هماهنگ شده و ارز خود را منتقل کنند.
وی با تأکید بر صبوری برای فعالیت صد درصدی سامانه نیما ادامه داد: پس از زیر بار رفتن کامل سامانه نیما ما ورود خواهیم کرد و پس از بررسی محدودیتها و عدد و رقم تعیین شده با توجه به شرایط امکان تغییرات در آن وجود دارد.
رئیسکل بانک مرکزی از انجام صادرات و واردات کشور بر اساس روال طبیعی گذشته و بدون بروز مشکلی خبر داد و با اشاره به ارائه دستورالعمل ناظر بر عملیات صادرکنندگان افزود: اطمینان از ورود منابع ارزی کالاهای غیرنفتی به کشور و ایجاد فضا برای امکانپذیر شدن تخصیص ارز به اولویتهای واردات، دو کار اساسی تعیین شده در غالب ترتیبات جدید ارزی است.
وی با اشاره به جلسات متعدد با بانک مرکزی و گروههای مختلف مرتبط با ترتیبات جدید ارزی گفت: باید همه موارد و مشکلات موجود تکبهتک دیده شده و مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان آن را در مدل طراحی شده جدید اعمال کرد که در این خصوص با رئیسجمهور و مدیران کلان کشور جلسات متعددی برگزار شده است.
سیف با دادن اطمینان خاطر به فعالان اقتصادی گفت: استفاده از سامانه نیما به ما کمک خواهد کرد تا بر ورود کالاهای ضروری نظارت داشته باشیم و به آنها ارز اختصاص یابد درعینحال مانع از ورود کالای قاچاق به کشور خواهیم شد زیرا ورود کالا بدون ثبت سفارش مجاز نیست.
وی ادامه داد: صادرکنندگان میتوانند از ارز برای واردات کالا، فروش به صرافیهای مجاز و یا سپردهگذاری در شبکه بانکی استفاده کنند.