رادیو مجازی اتاق ایران - 12 آبان 1403

کیوان کاشفی در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران مطرح کرد

منطقه آزاد قصر شیرین، پل ارتباطی جدید ایران با عراق، سوریه و اردن

کاشفی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران می‌گوید: منطقه قصرشیرین اخیراً به لیست مناطق آزاد تجاری اضافه‌شده است. قصر شیرین به‌دلیل نزدیکی با دو مرز خسروی و پرویزخان می‌تواند ارتباط استان‌های مرکزی ایران را با استان‌های مرکزی عراق تسهیل کند. تبدیل قصر شیرین به منطقه آزاد تجاری فرصت‌های ناب‌تری را برای مردم منطقه ایجاد خواهد کرد.

18 اردیبهشت 1397
کد خبر : 13384
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک
کاشفی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران می‌گوید: منطقه قصرشیرین اخیراً به لیست مناطق آزاد تجاری اضافه‌شده است. قصر شیرین به‌دلیل نزدیکی با دو مرز خسروی و پرویزخان می‌تواند ارتباط استان‌های مرکزی ایران را با استان‌های مرکزی عراق تسهیل کند. تبدیل قصر شیرین به منطقه آزاد تجاری فرصت‌های ناب‌تری را برای مردم منطقه ایجاد خواهد کرد.

کیوان کاشفی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران.

چند روز قبل خبر آمد که منطقه قصر شیرین به لایحه هفت‌گانه مناطق آزاد تجاری اضافه شد؛ مدت‌هاست که لایحه مناطق آزاد به صحن علنی مجلس رسیده است: چهاردهم تیرماه سال ۱۳۹۵ بود که رئیس‌جمهوری، لایحه ایجاد هفت منطقه آزاد تجاری- صنعتی و ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی را طی تشریفات قانونی به مجلس شورای اسلامی فرستاد. پس از آن نیز دولت یک لایحه جدید درباره ایجاد منطقه آزاد قصر شیرین به مجلس شورای اسلامی برد تا ایجاد این مناطق جدید در دستور کار کمیسیون اقتصادی قرار گیرد.

براساس این لایحه به دولت اجازه داده می‌شود در استان‌های گلستان (اینچه برون)، ایلام (مهران)، اردبیل (اردبیل)، سیستان و بلوچستان (سیستان)، کردستان (بانه، مریوان)، هرمزگان (جاسک)، بوشهر (بوشهر) و کرمانشاه (قصر شیرین) منطقه آزاد تجاری، صنعتی را در محدوده‌هایی که به تصویب هیات‌وزیران می‌رسد، ایجاد کند. بااین‌حال کماکان لایحه ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری- صنعتی و ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی در کمیسیون اقتصادی مجلس قرار دارد و هنوز جهت رأی به صحن علنی مجلس نرفته است.

یازدهم دی‌ماه 1396 بود که مرتضی بانک، دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی اعلام کرد که پس از اتمام کار بررسی لایحه بودجه، لایحه ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری - صنعتی و ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار می‌گیرد و به نظر می‌رسد طی دو هفته آینده این مسئله اجرایی شود، اما درنهایت این انتظار به‌جایی نرسید؛ تا اینکه سه روز قبل جعفر آهنگران، مدیر امور مناطق ویژه اقتصادی درباره تاریخ تصویب لایحه افزایش ۸ منطقه به مناطق آزاد گفت: در هفته آینده بحث بررسی این لایحه در کمیسیون اقتصادی به اتمام می‌رسد و پس از تصویب در کمیسیون اقتصادی، این لایحه در صحن علنی مجلس مطرح می‌شود و احتمالاً تا تاریخ پانزدهم خردادماه، مجلس لایحه اضافه شدن ۸ منطقه آزاد جدید به مناطق آزاد موجود را تصویب می‌کند. بر این اساس باید منتظر ماند و دید که علی‌رغم گذشت بیش از یک سال و نیم از ارائه لایحه ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری- صنعتی و ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی چه زمانی تکلیف ایجاد این مناطق معین خواهد شد و کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی این لایحه را به صحن علنی ارسال خواهد کرد. اما ظرفیت منطقه قصرشیرین که اخیراً به لیست مناطق آزاد تجاری اضافه‌شده است چیست؟

کیوان کاشفی، رئیس اتاق کرمانشاه درباره ظرفیت‌های قصر شیرین و چرایی اضافه شدن این منطقه به لیست لایحه منطقه آزاد می‌گوید: «منطقه قصرشیرین به دلیل نزدیکی دو مرز خسروی و پرویزخان فرصت‌های بالایی برای رشد منطقه و اقتصاد کل کشور دارد و ازآنجایی‌که زیرساخت‌های موردنظر در این منطقه وجود دارد می‌تواند پل ارتباطی با بخش میانی کشور عراق باشد.»

کاشفی به پایگاه خبری اتاق ایران می‌گوید: «قصر شیرین می‌تواند پل ارتباطی از مرکز کشور ایران با مرکز کشور عراق قرار گیرد. ازیک‌طرف مرز پرویزخان به منطقه آزاد قصر شیرین چسبیده است و با بخش اقلیم کردستان از سلیمانیه تا اربیل و بعد تا شلمچه ارتباط را نزدیک می‌کند و مرز خسروی ارتباط با استان‌های دیاله، بغداد را تسهیل می‌کند. این مرز کوتاه‌ترین مسیر به مرکز عراق است. این منطقه می‌تواند منطقه تجاری-صنعتی مهمی برای ایران و عراق باشد.»

عضو هیات رئیسه اتاق ایران می‌گوید: «کرمانشاه دارای توان تاریخی و بالقوه در امر تجارت و صادرات است و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمانشاه 95 سال قدمت دارد و به‌رغم پایین بودن شاخص‌های مختلف اقتصادی، ما در سال، صادرات سه‌میلیاردی از استان انجام می‌دهیم که حدود نیمی از آن حاصل زحمات واحدهای تولیدی و تجار ماست. برای همین چنین پتانسیلی می‌بایست تقویت شود که تقویت آن موجب تأثیرگذاری مستقیم بر سایر حوزه‌ها خواهد شد.»

او تاکید می‌کند: «همچنین خسروی اولین مرزی رسمی و ارتباطی ایران با کشور عراق بوده و ما باید از این فرصت تاریخی به نفع خود استفاده کنیم. قصر شیرین با کرمانشاه که فرودگاه کرمانشاه هاب منطقه است، فاصله خیلی کمی دارد و این مزیت بزرگی برای این منطقه است. البته این منطقه می‌تواند به دلیل مشخصه آب و هوایی به‌عنوان بندر خشک هم مورداستفاده قرار گیرد و در همکاری با بنادر جنوبی به یک هدف بزرگی برسند و آن انجام کارهای تولیدی و تجاری است.»

به گفته کاشفی، منطقه به دلیل تمرکز منطقه بر روی نفت، پتروشیمی و مشتقات آن در دو کشور ایران و عراق (کرکوک، بغداد و سلیمانیه) می‌تواند در حوزه این صنعت نقش‌آفرینی جدی داشته باشد. از سوی دیگر نزدیک‌ترین مسیر به بازارهای سوریه و اردن است. این‌ها بازارهایی هستند که نقطه صفر مرزی خسروی تا دمشق 1100 کیلومتر است.»

رئیس اتاق کرمانشاه ادامه می‌دهد: «بدون شک تبدیل قصر شیرین به منطقه آزاد تجاری موقعیت‌های بهتر و فرصت‌های ناب‌تری را برای مردم منطقه ایجاد خواهد کرد و میل به تحول اقتصادی و سرمایه‌گذاری و رونق را در مردم ما بیشتر خواهد کرد که همین مهم باعث بهبود وضعیت معیشت و ایجاد بسترهای توسعه در این منطقه خواهد شد.»

در همین رابطه