رادیو مجازی اتاق ایران - 8 دی 1403

آخرین‌مهلت دریافت چک‌های صیادی

بانک مرکزی در راستای یکسان‌سازی ابعاد و ظاهر چک‌های بانکی و همچنین افزایش ضریب اطمینان چک‌های صادره اقدام به راه‌اندازی سامانه صیاد کرده و این چرخه تا پایان تابستان همه‌گیر خواهد شد.

28 خرداد 1397 - 11:40
کد خبر : 13934
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

۲۸ شهریورماه سال قبل بانک مرکزی از سامانه‌ای با عنوان صیاد رونمایی کرد که قرار بود طی آن یکپارچه‌سازی چک انجام شود؛ اقدامی که منجر به افزایش میزان اطمینان و اعتماد به چک خواهد شد و از طریق اصلاح برخی رویه‌ها، امکان درخواست الکترونیکی و همچنین استعلام وضعیت حساب صادرکننده چک وجود دارد.

زمان پیش‌بینی شده برای کامل شدن چرخه صدور چک‌های صیادی در بانک‌های کشور نیز نیمه اردیبهشت اعلام شده بود که این زمان به پایان شهریورماه تغییر یافت. در روزهای اخیر بانک ملی از توقف صدور و توزیع چک‌های غیر صیادی در شعب این بانک خبر داد و اعلام کرد: بانک ملی در عمل به دستورات بانک مرکزی برای پیاده‌سازی کامل سامانه صدور یکپارچه الکترونیکی چک (صیاد)، صدور و توزیع چک‌های غیر صیادی را متوقف کرد.

اطلاعیه بانک‌ها درباره چک‌های صیادی

این بانک در توصیف چک‌های صیادی اعلام کرد: سامانه صیاد با متمرکزسازی درخواست‌های دسته‌چک، امکان اعتبار سنجی صاحبان حساب و امضا را فراهم ساخته و از اختصاص دسته‌چک به افراد فاقد صلاحیت و بدسابقه جلوگیری می‌کند.

در پی این اعلام، بانک صادرات ایران نیز عنوان کرد که این بانک چک‌های طرح قدیم (غیر صیادی) سایر بانک‌ها را تنها تا پایان مردادماه ۹۷ پذیرش خواهد کرد. در اطلاعیه این بانک آمده است: با تمدید مهلت پذیرش چک‌های طرح قدیم تا ۳۰ مردادماه ۹۷، چک‌های طرح قدیم (غیر صیادی) تاریخ آینده سایر بانک‌ها، به‌شرط آنکه تاریخ روی چک تا همین زمان در سامانه واگذاری چک الکترونیک ثبت شده باشد، در شعب بانک صادرات ایران پذیرش خواهند شد و بر این چک‌های تاریخ آینده طرح قدیم که بعدازاین تاریخ در سیستم ثبت شوند از سوی سامانه چکاوک عودت خواهند شد.

بنابراین گزارش، بانک صادرات از ابتدای شهریورماه سال جاری چک‌های قدیمی را نمی‌پذیرد و مشتریان برای دریافت وجه این چک‌ها به نزدیک‌ترین شعبه بانک صادرکننده راهنمایی خواهند شد. هرچند بانک مرکزی در قالب سامانه صیاد نسل جدیدی از چک‌های بانکی را به متقاضیان معرفی کرده است، اما ضوابط صدور چک تغییری نکرده و به گفته ناصر حکیمی؛ معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی، مشتریان برای دریافت چک باید به شعب مراجعه کنند و البته در قالب امکان جدید، می‌توانند درخواست اینترنتی نیز ارائه کنند.

بانک سامان نیز در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: تمام دارندگان حساب‌های جاری بانک سامان که دسته‌چک طرح قدیمی در اختیار دارند، حداکثر تا تاریخ ۳ شهریور ۱۳۹۷ باید نسبت به استفاده از برگه‌های چک باقی‌مانده یا ارجاع آن به شعب بانک اقدام کنند تا پس از اعتبارسنجی، دسته‌چک جدید با طرح صیاد در اختیار آنها قرار گیرد.

بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی، از چهارم شهریورماه چک‌های جاری که شناسه یکتای صیاد نداشته باشند، قابلیت وصول در سامانه چکاوک را نخواهند داشت و فقط در شعب بانک صادرکننده، قابل وصول خواهند بود.

ویژگی‌های چک‌های نسل جدید

نکته حائز اهمیت در صدور چک‌های صیادی علاوه بر یکسان‌سازی شکل ظاهری و ابعاد دسته‌چک‌ها، افزایش اطمینان بخشی به مشتریان بانکی و تلاش برای کاهش حجم چک‌های برگشتی است. در قالب سامانه جدید صدور چک نه‌تنها مشتریان می‌توانند از میزان اعتبار و وضعیت صادرکننده چک اطمینان حاصل کنند، خود شعب بانک‌ها نیز می‌توانند با استعلام وضعیت مشتری، ‌ اشتباه در صدور دسته‌چک‌های جدید برای مشتریان دارای چک‌های برگشتی و مشکل‌دار را متوقف کنند.

برای چک‌های صیادی سه سطح ویژگی امنیتی تعریف شده است: در سطح اول سری و سریال‌های چک به‌صورت برجسته چاپ شده که با لمس قابل‌تشخیص است. در سطح دوم ویژگی‌های امنیتی نگاه کردنی مانند واتر مارک و طرح مخفی در برگه چک وجود دارد که این دو سطح به‌راحتی توسط عموم مردم قابل‌تشخیص است.

در سطح سوم نیز ویژگی‌های امنیتی حرفه‌ای به چک‌ها افزوده شده که قابل‌تشخیص توسط  ابزارها است و برای بانکداران و اشخاصی که استفاده مستمر و مکرری از چک‌ها دارند قابل استفاده است. سامانه صیاد به‌صورت ۲۴ ساعته از طریق سامانه پیامکی به درخواست‌های استعلامی پاسخ خواهد داد.

درج کدهای ویژه در چک‌های جدید

ناصر حکیمی پیش‌ازاین با تأکید بر اینکه سامانه صیاد یک سامانه متمرکز است بیان داشت: آمار، اطلاعات و عملکرد هر کسی که متقاضی دسته‌چک باشد از طریق یک سامانه متمرکز در صیاد استعلام می‌شود و در صورتی که اهلیت لازم را برای گرفتن دسته‌چک داشته باشد فرآیند صدور دسته‌چک برای وی اتفاق می افتد.

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی گفت: ویژگی بسیار مهم دیگر سامانه صیاد این است که یک شماره منحصر به فرد بر روی هر برگ چک درج می‌شود که دریافت کننده چک می‌تواند این رقم را به سامانه پیامکی بانک مرکزی ارسال کند و در همان لحظه مطلع شود صادرکننده چک سوء سابقه داشته یا نه و آیا حساب او مسدود شده یا نه و یا قبلاً چک برگشتی داشته یا نه؟

وی افزود: اگر مشکلی وجود داشته باشد همان لحظه گیرنده متوجه می‌شود و می‌تواند قبل از اینکه چک را دریافت کند معامله را قطعی نکند و این اطمینان نسبی به افراد می‌دهد که اولاً اصالت چک اطمینان بخش است و بعد وضعیت صاحب چک استعلام شده است.

مسعود رحیمی؛ مدیر کل ریالی و نشر بانک مرکزی با برشمردن برخی دلایل بانک مرکزی برای تمدید مهلت اجرای پروسه صدور چک‌های صیادی در بانک‌ها، گفت: با توجه به ابعاد گسترده طرح صیاد و لزوم اعطای فرصتی به بانک‌ها برای هماهنگی با سامانه جدید و انجام اقدامات لازم به‌صورت کامل و همچنین حجم بالای چک‌های قدیمی در دست مردم، تاریخ مدنظر تمدید شد.

دلایل تمدید مهلت اتصال بانک‌ها به سامانه صیاد

وی خاطرنشان کرد: از مواردی که در حال حاضر در دست انجام بوده و برای رسیدن به اهداف پروژه مهم است به چند مورد اشاره می‌کنم:

برقراری تمهیدات لازم در ایستگاه کاری چکاوک بانک‌ها به منظور درج داده‌های لازم از جمله شناسه استعلام صیادی در راستای اعمال ممانعت سیستمی به جهت عدم پذیرش چک‌های با طرح قدیم در چکاوک

تجهیز کامل شعب بانک‌ها به دستگاه‌ها و تجهیزات لازم جهت درج و خوانش بارکد دوبعدی به منظور افزایش سرعت پذیرش چک و کاهش اشتباهات کاربری

راه‌اندازی کامل سامانه استعلام همگانی چک به منظور اطلاع‌رسانی به موقع و مناسب سوابق اعتباری صاحبان حساب به ذینفعان چک در جهت ایجاد شفافیت اطلاعاتی به منظور اخذ تصمیم مناسب و کاهش حجم چک برگشتی

ایجاد مکانیسم مناسب جهت پذیرش چک‌های مدت‌دار از قبل واگذار شده در شعب به منظور جلوگیری از تحمیل زحمت مضاعف به اشخاص حقیقی و حقوقی به جهت بازپس‌گیری چک‌ها

علاوه بر این به دلیل عدم اعلام فراخوان مناسب از سوی بانک‌ها، استقبال دارندگان دسته‌چک برای تعویض آن قابل توجه نبوده و لازم است اطلاع‌رسانی صحیح توسط بانک‌ها برای تغییر چک‌های قدیمی انجام شود.

در همین رابطه