رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: خلق ثروت در کشور ما به دست دلالان، واسطه گران، رانتخواران و اقدامات غیرمولد صورت میگیرد و تا این شرایط تغییری اساسی پیدا نکند نمیتوانیم مدعی خدمت به تولید کشور شویم.
به گزارش ایسنا، غلامحسین شافعی شب گذشته در آیین گرامیداشت روز ملی صنعت و معدن در نمایشگاه بینالمللی مشهد اظهار کرد: آرزوی ما این است که سخنان حماسی تبدیل به عملهای حماسی شود و درصد کمی از آنچه بیان میکنیم، به اجرا گذاشته شود. آنچه امروز بهعنوان رأس مشکل اساسی در اقتصاد کشور وجود دارد، مساله توسعه صنعتی است که متأسفانه این مساله یک مشکل ساختاری و پیچیده بوده که در دورهای بسیار طولانی ایجاد شده است.
وی ادامه داد: اصل این ماجرا به ساختار اقتصادی کشور که یک اقتصاد نفتی است، بازمیگردد. متأسفانه این اعتیاد نفتی طی سالهای گذشته وضع اقتصاد ما را به این مرحله رسانده بهطوریکه ما بدون توجه به توسعه صنعتی و تدوین برنامه آنچه فعلاً در پیش رو میبینیم، این است که دولت رقیب پرقدرتی در برابر بخش خصوصی در نظام اقتصادی کشور است و علیرغم توجه و تأکیدی که در فرمان مقام معظم رهبری و تصمیم مجلس در مورد اصل ۴۴ قانون اساسی شد، خیلی اتفاق خاصی در این زمینه رخ نداده است.
شافعی تصریح کرد: نهایتاً آنچه امروز وجود دارد و باید تغییر کند، این است که بهعنوان یک آفت اقتصادی، آنچه در کشور ما موجب خلق ثروت میشود، فعالیتهای تولیدی و مولد نیست بلکه خلق ثروت در کشور ما به دست دلالان، واسطه گران، رانتخواران و اقدامات غیرمولد صورت میگیرد. تا این شرایط تغییری اساسی پیدا نکند، نمیتوانیم مدعی خدمت به تولید کشور شویم.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با بیان اینکه ما اصلاً گرفتار کمبود منابع نیستیم، گفت: از ابتدای آغاز برنامههای توسعهای از سال ۶۸ تا سال ۹۵، ۲۷۷۲ میلیارد دلار منابع ارزی داشتهایم. اگر به این میزان سرمایهگذاریهای خارجی و کمکهای بلاعوض را اضافه کنیم، جمع ورود ارز به کشور ما به ۳۱۹۱ میلیارد دلار میرسد. سؤال اینجاست؛ با این منابع عظیم و افسانهای ارزی چرا اقتصاد ما در این جایگاه قرار دارد؟ این مساله به ناکارآمدی و بیبرنامگی بازمیگردد.
شافعی اضافه کرد: طی سالهای گذشته معمولاً تصمیم گیران ما از تصمیمات سخت گریزان بودهاند. درواقع همیشه تصمیمات سهل، مقطعی و کوچک موردنظر بوده که اینها نمیتواند بهطور ریشهای به مسائل پاسخگو باشد. در حال حاضر نیز مشکل اصلی ما کمبود منابع نیست، گرچه کمبود منابع زیادی داریم ولی مهمتر از آن، چگونگی توزیع منابع است. آیا ما به ازایی برای صرف این منابع در صنعت و اقتصاد وجود دارد یا خیر؟
وی با اشاره به اینکه علیرغم هشدارها، صنعت نتوانسته تکان بخورد و رشد کند، خاطرنشان کرد: بر اساس آمار رسمی کشور طی ۱۰ سال گذشته سهم صنعت و صادرات از تسهیلات سیستم بانکی مرتب کاهش داشته است. اگر برنامههای توسعهای ما در جهت تقویت کار مولد، تقویت صادرات و کشاورزی بوده، این کجاست؟
باید با یکدیگر صادقانه صحبت کنیم
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران افزود: همچنین در آمارها بخش نامفهومی هم وجود دارد تحت عنوان خدمات متفرقه که مشخص نیست این «متفرقه» چه چیزی است. بنابراین برخلاف آمارهایی که مرتباً گزارش میشود که ما نسبت به سال گذشته N مقدار رشد داشتهایم؛ باید تصمیم گرفت در این شرایط خاص با یکدیگر صادقانه صحبت کرده و مشکلات اساسی را به هم منتقل کنیم و برای رفع آن به هم بپیوندیم. باید واقعیتها را منعکس کرد.
شافعی اظهار کرد: چه ایرادی دارد که همه بدانند منابعی که توزیع میشود، کجاست؟ چه اشکالی دارد که اطلاعات تسهیلاتی که صندوق توسعه ملی پرداخت میکند، بهصورت شفاف منتشر شود؟ چرا همه نباید در مورد ارزی که اختصاص پیدا میکند، بدانند؟ البته باید دفاعی از وزیر صنعت، معدن و تجارت کنم که آقای شریعتمداری موضوعی را مطرح کردند که «من نمیتوانم ثبت سفارش را اعلام کنم». این سخن درستی است چون لزوماً هرکسی که ثبت سفارشی کرد، کالایی وارد نکرده و ارز به آن اختصاص پیدا نکرده است.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به مساله تحریمها عنوان کرد: دو برداشت نادرست در مورد تحریم وجود دارد؛ یکی آن عدهای هستند که میگویند تحریم کاغذ پاره است که کاملاً اشتباه میکنند چراکه تحریم جدی است. عدهای دیگر نیز اعتقاد دارند علت اساسی همه مشکلات ما تحریمهاست که البته باید گفت مشکلات اساسی ما مشکلات ساختار بوده و مساله تحریم نیست. دراینارتباط باید به یک تقسیم درست و واقعی برسیم تا بتوان در برابر تحریم ایستادگی کرد.
وی تصریح کرد: شاید مهمترین مساله ای که در این رابطه میتواند و میتوانست اثرگذار باشد، اقتصاد مقاومتی بود. حتی در دوران پسابرجام نیز ما فرصت داشتیم که با اقتصاد مقاومتی، کمی خویش را مقاوم کنیم ولی آنطور که بایدوشاید این اقدام صورت نگرفت.
شافعی خاطرنشان کرد: در حال حاضر نیز باید دو موضوع مدنظر قرار گیرد؛ نخست اینکه ریشه مشکلات را بشناسیم و در مورد این مشکلات، اگر اشتباهی کردیم، آن را بپذیریم. مورد دیگر نیز این است که باید امروز توجه کنیم که ما در شرایط عادی اقتصادی نیستیم. شرایط غیرعادی را نمیتوان با تصمیمات عادی مدیریت کرد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران اضافه کرد: کسی در سازمانها حاضر نیست از رفتار عادی خود کوتاه بیاید. آنچه بهعنوان موانع و مشکلات و بند بهپای فعالان اقتصادی بسته شده، کمتر از تحریم خارجی نیست.
وی یادآور شد: آنچه به دست خود ماست و ارتباطی به خارج از کشور ندارد را باید حل کنیم. ما هنوز مصریم که سهم مالیات تولید و صنعت هر سال درصدی بالاتر رود علیرغم اینکه صنعت رشدی نداشته است. هنوز هم همه نقدینگیها به سمت فعالیتهای غیرمولد میرود چراکه جاذبهای برای ورود به تولید وجود ندارد.
شافعی با بیان اینکه با تصمیمات گذشته مشکلات اقتصادی حل نمیشود، گفت: با همه این مشکلات راهحل مناسب برای غلبه بر مشکلات وجود دارد چون زیرساختهای اساسی ما در بخش نیروی انسانی، انرژی و منابع طبیعی به حد عالی وجود دارد. اگر در یک تعامل سازنده و شفاف با یکدیگر گفتوگو کنیم و با هم برنامهریزی کنیم، آینده ایران بسیار روشن خواهد بود.