به اعتقاد حسین سلاحورزی نایب رئیس اتاق ایران وجود ارز رانتی همواره با ایجاد فساد همراه است و زمانی که گفته شد صرفاً به طیفی از کالاها ارز ارزانقیمت داده میشود، برای اولین بار پدیده «صادرات قاچاق» در کنار قاچاق واردات هم توسعه یافته است.
بحران ایجاد شده در فضای اقتصادی کشور و نارضایتی فعالان اقتصادی باعث شد تا رئیسجمهور اقدام به تغییر رئیس کل بانک مرکزی کند.تغییری که برخی فعالان معتقدند تا زمانیکه بانکمرکزی مستقل نشود و شیوه مدیریت بازار تغییر نکند، بی فایده است.
حال دولت از تدوین سیاستهای جدید ارزی در بدنه جدید بانک مرکزی خبر میدهد. دولت اعلام کرده ظرف چند روز آینده بستهای با هدف مدیریت بازار تدوین و به اجرا گذاشته خواهد شد. بر اساس این بسته، دولت به دنبال اجرای سه سیاست جدید در بازار ارز است که هدف اصلی آنها در گام اول تثبیت بازار و در ادامه جلوگیری از توزیع رانت اعلامشده است.
در همین زمینه حسین سلاح ورزی نایبرئیس اتاق ایران در گفتوگو با «پایگاه خبری اتاق ایران» از مهمترین مواردی که در تدوین این بسته و شیوه جدید مدیریت بازار باید مدنظر تصمیمگیران قرار بگیرد، میگوید.
به اعتقاد نایبرئیس اتاق ایران یکی از نکات مهمی که حتماً میبایست در تدوین سیاستهای جدید ارزی موردتوجه قرار بگیرد، مشورت با کارشناسان اقتصادی، بهویژه فعالان در حوزه تجارت خارجی است.
او تصریح میکند: متاسفانه نقطهضعفی که در سیاستهای چند ماه اخیر مشاهده کردیم، این بود که تصمیمات عمدتاً پشت درهای بسته گرفته میشد و بدون توجه به تبعات تصمیمات گرفتهبه صورت آزمون و خطا عمل میشد.
سلاحورزی با تاکید بر مدیریت منابع ارزی میگوید: مدیریت این منابع باید از یکسو بر اساس منابع ارزی در اختیار و از سوی دیگر بر اساس پیشبینی از تحریمهای پیشرو باشد و سیاستها نیز بر همین اساس بازبینی شود.
او ضمن تفکیک دو موضوع قیمتگذاری و تأمین ارز تصریح میکند: یکی از اشتباهات استراتژیک که در قیمتگذاری صورت گرفت و باید در حال حاضر موردتوجه قرار بگیرد این است که مکانیزم تعیین قیمت بر عهده بازار ثانویه گذاشته شود و میزان ورودیهای این بازار گسترده شود. ضمن اینکه در خصوص کالاهای اساسی، استراتژیک و نهادههای دامی و کشاورزی مکانیزم جدایی برای قیمتگذاری در نظر گرفته شود.
به اعتقاد نایبرئیس اتاق ایران در بحث تامین ارز نیز باید اولویتها مدنظر قرار بگیرد. او میگوید: در شرایطی که ممکن است که به دلیل اعمال تحریمها و کاهش فروش نفت درآمدهای ارزی تحتالشعاع قرار بگیرد، چه دلیلی دارد تا ارز سوبسیدی با قیمت پایین به مسافرانی داده شود که قصد سفر به خارج از کشور برای تفریح و گردشگری دارند.
نایبرئیس اتاق ایران با تأکید بر این موضوع که وجود ارز رانتی همواره با ایجاد فساد همراه است، بیان میکند: زمانی که گفته شد صرفاً به طیفی از کالاها، ارز ارزانقیمت تخصیص داده میشود، شاهدیم که برای اولین بار پدیده «صادرات قاچاق» در کنار واردات قاچاق توسعه یافته است.
سلاح ورزی در ادامه توضیحات خود با اشاره به تصمیم دولت مبنی بر اینکه ارز حاصل از صادرات پتروشیمیها از ارائه در بازار ثانویه مستثنا شود، میگوید: آمار حاصل از صادرات پتروشیمیها و میزان ارزی که توسط پتروشیمیها به دولت برگردانده شده حاکی از آن است که ارز ارائهشده تنها 10 درصد میزان صادرات است و مشخص نیست 90 درصد مابقی کجاست. بنابراین باید کنترل دقیقی در این حوزه صورت بگیرد.
سلاحورزی در پاسخ به این سؤال که با تغییر مدیریت بانک مرکزی تا چه اندازه میتوان به تحولات در بازار خوشبین بود، پاسخ میدهد: تصور نمیکنم تغییر این مدیریت باعث بهبود شود. بانک مرکزی تصمیمگیرنده اصلی نبوده و اگر قرار است که تغییری هم لحاظ شود باید در بدنه دولت و حاکمیت و تغییر نگاه آنها لحاظ شود.