رئیسجمهور، اقتصاد را خط مقدم مبارزه با توطئههای آمریکا دانست و تأکید کرد: در میان بخشهای اقتصادی، وزارت اقتصاد نوک پیکان این استقامت و حمله در برابر توطئههای آمریکا است.
حسن روحانی امروز (دوشنبه) در دیدار با معاونان و مدیران وزارت امور اقتصادی و دارایی، به گزارش مسئولان این وزارتخانه از اقدامات انجام شده اشاره کرد و افزود: در شرایطی هستیم که بازار بورس و فرابورس ما امروز نقش بسیار خوب و سازندهای داشته است. این حرف درست است که ما بخشی از مسئولیت بانکها را بهتدریج باید به بازار سرمایه منتقل کنیم و بازار سرمایه ما این توان را دارد که بخشی از نیازمندیها و تجهیز منابع مالی کشور را به عهده بگیرد.
رئیسجمهور گفت: دولت تلاش کرد تا اوراق در جامعه جایگاه مطمئنی پیدا کند، چراکه این کار بازار سرمایه را هم تسهیل میکند.
روحانی با بیان اینکه چند بار در دولت تأکید کردم که حتی یک روز تأخیر چه در سود اوراق و چه در بازپرداخت آن جایز نیست، تصریح کرد: مردم باید دقیقاً بدانند دولت پای قولی که به آنها داده ایستاده است؛ این سرمایه و اعتمادی که میگوییم البته بسیار گسترده و وسیع است، اما یک بخش آن در همین است که دولت به مردم اعتماد دهد که چگونه به اوراق همانند اسکناس اعتماد کنند و این در جامعه بسیار مهم است و امیدواریم از این فرصت بسیار مناسب و خوبی که در بازار سرمایه ایجاد شده مخصوصاً در این شرایط بتوانیم بهرهبرداری و استفاده بیشتری کنیم.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه تحریم هم به بازار سرمایه کمک کرده به این معنا که باعث شده قیمت ارز بالا برود و خودبهخود به ارقام بازار سرمایه کمک کرده است، گفت: درعینحال بازار سرمایه مسئولیت سنگینی هم بر دوش دارد و میتواند در شرایط تحریم نقش بسیار خوبی را ایفا کند چراکه به همان مقدار که ممکن است بانکها دستوپایشان بسته شود، دست بازار سرمایه بازتر خواهد بود و باید فعال شود.
روحانی ادامه داد: در زمینه سهام عدالت، کاملاً موافق هستم که مردم هم سودش را بگیرند و هم بتوانند در بازار تبادل کنند، چون این سهام برای مردم است و آنها باید بتوانند هر وقت بخواهند استفاده و جابجا کنند و البته این حرکت خواص اقتصادی برای تولید کشور هم دارد و در واگذاری به بازار سرمایه و اقتصاد کمک میکند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، رئیسجمهور در دیدار با معاونان و مدیران وزارت امور اقتصادی و دارایی خاطرنشان کرد: هر چه ما بتوانیم میان اقتصاد و بخش دولتی و شبهدولتی فاصله بیندازیم به نفع مردم است؛ باید اقتصاد را به خود مردم واگذار کنیم؛ خیلی چیزها را باید به مردم واگذار کنیم. اگر مردم و سازمانهای مردمنهاد در کمک به اقشار آسیبپذیر درست فعال شوند، از دولت بهتر کار میکنند.
روحانی با بیان اینکه اگر بتوانیم بخشهای فرهنگی مردمی را در جامعه سازماندهی کنیم، بهتر از بخش دولتی و شبهدولتی میتوانند در فرهنگ جامعه تأثیرگذار باشند، تصریح کرد: قبل از انقلاب چه کسانی بودند که دین مردم و قرآن را ترویج و تبیین میکردند؟ پایههای انقلاب در همین حسینهها، مساجد، حوزههای علمیه و هیأتها استقرار پیدا کرد و اینها هیچکدام دولتی نبودند؛ همه مردمی بودند.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه بعدازآنقلاب تلاش میکنیم که مردمیها را دولتی کنیم و خیلی خاصیتی هم نمیبریم، گفت: هر چه بتوانیم امور را به مردم واگذار کنیم، حتماً به نفع ماست. مردم بهتر از ما تلاش میکنند این روشن است و مثال ساده عوامانه این است که بخش خصوصی مغازهاش را کی باز میکند؟ ما خیلی سر وقت باشیم 8 کارمان را شروع میکنیم، اما آن مغازهدار گاهی 5 صبح در مغازهاش را باز میکند. این نشان کار مردم و کار دولت است. از آنطرف ساعت 4 نشده کیفمان را بسته و آماده فرار هستیم نه آماده رفتن و اگر یک ثانیه بخواهید اینها را نگه دارید، برایشان یک ساعت طول میکشد. از آنطرف مغازهدار تا مشتری است او هم است، هر ساعتی که میخواهد باشد.
روحانی اظهار کرد: اگر در دولت تا مراجعهکننده بود ما هم بودیم آن وقت بخش دولتی مثل بخش خصوصی میشود؛ ما ساعتی کار میکنیم، آنها هدفی کار میکنند و میخواهند زندگی و جامعه را رشد دهند؛ ولی ما میخواهیم ساعتمان را به نحوی پر کنیم.
رئیسجمهور افزود: البته برخی مسئولیتهای حاکمیتی همه جای دنیا به عهده بخش خصوصی نیست؛ نیروهای مسلح و بخشی از اقتصاد حالتهای خاص خودشان را دارند؛ اما میتوانیم بخش عمدهای را به مردم واگذار کنیم و این سیاستهای اصل 44 قانون اساسی به معنی واقعی کلمه باید اجرا و پیاده کنیم.
سالمسازی بانکها مهمترین وظیفه وزارت اقتصاد
روحانی با اشاره به موضوع بانکها در نظام اقتصادی کشور، گفت: به آقای دژپسند گفتم که در این دوران مسئولیت، بالاترین وظیفه او، بانک و اصلاح امور بانکها است. بقیه مسئولیتها با همه اهمیتی که دارند، درجه 2 هستند. بانکها باید بهجایی برسند تا بتوانند به دولت کمک کنند.
رئیسجمهور افزود: در شرایط کنونی بانکها گاهی به ما کمک میکنند، گاهی بار بر دوش ما میگذارند. همه این نقدینگی که ما از آن شکایت داریم و میگوییم غول نقدینگی و کجا خوابیده و کجا حرکت میکند. چه کسی این نقدینگی را درست میکند؟ ممکن بود در زمانی دولت نقدینگی ایجاد و استقراض کرده و پایه پولی را بالا ببرد اما الآن که اینگونه نیست و ما که پایه پولی را بالا نمیبریم.
رئیسجمهور با بیان اینکه رشد نقدینگی در دولت یازدهم و دوازدهم، عمدتاً مربوط به پایه پولی نبوده و به ضریب فزاینده مربوط میشود، گفت: آنجایی هم که این افزایش به پایه پولی مربوط میشود، دولت نیست که این پایه پولی را بالا میبرد، عمدتاً بانکها هستند. بانکها پایه پولی را بالا میبرند؛ یعنی ازیکطرف با یکدست به مردم خدمت میکنند، با یکدست دیگر فشار بر جامعه میآورند.
روحانی با تأکید بر اینکه بانکها باید سالمسازی شوند، افزود: متأسفانه یا خوشبختانه امروز اقتصاد وصل به بانکها است. بهتدریج باید این وابستگی و تکیه اقتصاد به بانکها را به بازار سرمایه شیفت کنیم. بانک مسئولیت بسیار سنگینی دارد؛ وقتی آمار اضافه برداشت را ماهانه یکبار نگاه میکنم، بعضی از آنها تکاندهنده است. بانکهای خصوصی که وضعشان خیلی بد است. بعضی از بانکهای دولتی هم وضعشان خوب نیست. این وسط خصولتی هم که هستند.
رئیسجمهور اظهار کرد: این مشکل جدی است. این هنر نیست که از منابع بانک مرکزی استفاده کنیم. چرا استفاده کنید؟ خود دولت از منابع بانک مرکزی استفاده میکند و به تولیدکننده میدهد. شما کاری نکردید، پساندازی را از مردم گرفتید، چه مقدارش را استفاده کردید و چهکار کردید؟ چقدر از پولهایتان منجمد است؟ از آنها بگذریم، شرکتهایتان چهکار میکند؟
روحانی تصریح کرد: به آقای دژپسند گفتم اولین مسئولیت شما در وزارت اقتصاد، مسئولیت اصلاح نظام بانکداری است و شما کاری کنید که اولاً بانکها از بنگاهداری خارج شوند. در حال حاضر تسهیلاتی که بانکها میدهند، اول به بنگاههای خودشان میدهند. بانک باید از بنگاهداری خارج شود تا بتواند عادلانه رفتار کند.
رئیسجمهور ادامه داد: نکته دیگر سرمایههای منجمد است، سرمایههای منجمد برای چیست؟ اینهمه ساختمان و شعبه برای چه؟ در کجای دنیا اینطوری است. اخیراً وقتی به کشورهای خارجی سفر میکنم یکی از چیزهایی که نگاه میکنم، شعبات بانکهاست. اصلاً در تهران، اول، وسط و آخر خیابان، نبش خیابان و جای حساس شهر را شما پیدا نمیکنید که بانکها نگرفته باشند. چرا؟ یک رقابت ناسالم بین بانکها پیدا شده است. رقابت سالم خوب است، اما امروز رقابت ناسالم ایجاد شده است.
روحانی خاطرنشان کرد: نظارت بانک مرکزی باید بهمراتب افزایش پیدا کند. الآن نظارت بانک مرکزی بر بانکها ضعیف است. دیدیم یک مؤسسه غیرمجاز چه بلایی سر کشور آورد. چه بلایی سر مردم آورد. چقدر به اعتماد عمومی مردم لطمه زد و چه هزینه سنگینی بر دوش ما گذاشت.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه 250 هزار میلیارد تومان از نقدینگی امروز، مربوط به مؤسسات غیرمجاز است، گفت: این مؤسسات باعث شدند که از پایه پولی بیش از 30 هزار میلیارد تومان پول پرداخت کنیم. شما ضریب فزاینده را نگاه کنید، 250 هزار میلیارد تومان نقدینگی در بازار آمده است. چرا؟ چون یک عده متخلف، یک عده افرادی که به مردم خیانت کردند و معمولاً این خائنین آدمهایی در دوروبر خودشان دارند و جمع میکنند.
روحانی اضافه کرد: یکی از کارهای خوبی که دکتر سیف انجام داد، بستن این مؤسسات غیرمجاز بود. نام وی همیشه در تاریخ ایران به نیکی یاد خواهد شد. کار بسیار سنگینی بر عهده گرفت. ایشان نامههایی را با 40 الی 90 امضاء از آدمهای مختلف میآورد که تهدیدش میکردند و من میگفتم کار خودت را انجام بده و نترس. کار بزرگی انجام داد.
رئیسجمهور تأکید کرد: این مؤسسات غیرمجاز، مؤسسات مجاز، بانکهای خصوصی و دولتی، همه اینها باید سالمسازی شوند. این مهمترین وظیفهای است که امروز وزارت اقتصاد و بانک مرکزی توأماً بر عهده دارند و باید انجام دهند و همه مدیران دلسوز بانکها باید این کار را بکنند. مدیران بانکها رسالت بسیار سنگینی بر عهده دارند. آنها بهتر از ما میتوانند کمک کنند. آنها بهتر از ما راهش را بلد هستند.
روحانی اظهار کرد: بیاییم واقعاً بانکها را اصلاح کنیم. در شرایط اقتصادی که الآن هستیم، شاید یک فرصت خوبی برای اصلاح امور بانکها باشد. اختیارات بسیار زیاد و وسیعی را به بانک مرکزی دادیم. در همین مصوبات چند هفته گذشته، کاملاً دست بانک مرکزی را باز گذاشتیم و همه اختیارات قانونی مورد درخواست را به آن دادهایم تا بتواند بانکها را اصلاح کند.
رئیسجمهور گفت: برخی از بانکها روزانه و نه ماهانه برای ما گرفتاری درست میکنند، هر روز و ساعتی برای ما مشکل درست میکنند. همانطور که بانکهای سالم میتوانند کمک بسیار بزرگی باشند و تولید بدون بانک راه نمیافتد و نقش مهمی در روابط ما با دنیا دارند.
روحانی با تأکید بر اینکه تحریم را باید بهخوبی بشکنیم و این کار را خواهیم کرد، اظهار کرد: با کمک مردم و با اتحاد و وحدتی که در جامعه است باید به آمریکاییها با زبان روشن تفهیم کنیم که با زبان زور و فشار و تحریم و تهدید با ملت بزرگ ایران حرف نزنند. باید برای همیشه تاریخ تنبیه شوند.با قلدرمآبی در برابر یک ملت بزرگ و با سابقه کهن فرهنگی، ایستادن و هر روز بهانهای را درست کردن، این برای ملت ایران غیرقابلقبول است.
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: امروز کاری که آمریکاییها انجام میدهند، صرفاً فشار به مردم است،فشار به هیچ جای دیگر نیست. به مردم و به ملتهای دیگر و به شرکتهای دیگر و به دولتهای دیگر است، امروز تنها ما از سیاستهای آمریکا عصبانی نیستیم حتی شرکتها و دولتهای اروپایی هم از سیاستهای آمریکا عصبانی هستند.
روحانی افزود: فکر نمیکنم در تاریخ آمریکا کسانی به کاخ سفید آمده باشند که تا این حد، ضد قانون و معاهدات بینالمللی باشند. من به یاد ندارم. همه آنها تخلفات قانونی داشتند ولی اینها سرآمد تخلفات هستند. ندیدم در کاخ سفید گروهی روی کار بیایند مثل این دوره نژادپرست باشند. وقتی یک گروهی که هم نژادپرست هستند و هم به قوانین و مقررات بینالمللی اعتنا نمیکنند، امروز چه توقعی از آنها داریم. همین شرایطی است که امروز میبینیم.
روحانی گفت: این ما نیستیم که دلمان میخواهد این دوره حکومت آمریکا خیلی کوتاه و کوتاهتر شود، متحدان اروپایی خودشان در جلسات به خود من میگویند که یکی از آرزوهایشان این است. بعدازآن مرتب برای ما پیغام میدهند که بیایید با هم مذاکره کنیم. مذاکره برای چه چیزی انجام دهیم. شما اول آن مذاکرهای که انجام دادیم و به نتیجه رسیدیم، به آن احترام بگذارید تا زمینه برای مذاکره بعدی درست شود. در همین ایامی که نیویورک بودم، رهبران 4 کشور بزرگ، واسطه شده بودند که با رئیسجمهور فعلی آمریکا ملاقات کنم درحالیکه این موضوع نیاز بهواسطه و اینقدر پیغام ندارد، به تعهدات عمل کنید ، با هم صحبت میکنیم.
رئیسجمهور اضافه کرد: ما برای حرف زدن مشکل نداریم بهشرط اینکه طرف ما، طرفی باشد برای حرف، قول و عهد خودش ارزش قائل باشد. اگر طرف مقابل به عهد و به پیمانش ارزش قائل باشد حرف زدن مشکلی ندارد. آدم میتواند بنشیند حرف بزند و به نتیجه برسد.
روحانی با تأکید بر اینکه امروز خوشبختانه در این ماجرا و تخلف اخیر آمریکا، آمریکاییها از همیشه منزویتر هستند، گفت: شما ببینید الآن چند کشور از کار آمریکا حمایت میکنند؟ و آنهایی که مخالف هستند، چقدر هستند؟ ما در بخش سیاسی، افکار عمومی و حقوقی، موفقیتهای بسیار خوبی به دست آوردیم.