سامانه توانمندسازی تولید و توسعه اشتغال پایدار (تاپ) از سوی معاونت آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت و با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و ستاد کل نیروهای مسلح اجرایی شد.
توسعه دانشبنیان بنگاهها از طریق بهرهمندی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی، ارتقای سطح مهارت فارغالتحصیلان مشمول خدمت سربازی، تقویت ارتباط و تعامل بین صنعت و دانشگاه باهدف کاربردی شدن دانش و یافتههای جدید علمی و فناوری اعضای هیأت علمی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی، ارتقای توان فنی و مهندسی بنگاههای صنعتی، معدنی و تجاری و ظرفیتسازی اشتغال از طریق خلق ارزشافزوده جدید و تأمین اشتغالزایشی و پایدار از اهداف راهاندازی این سامانه به شمار میرود.
این سامانه شامل ۳ بخش ذیل میشود:
"دانشآموختگان مشمول خدمت سربازی" که تمایل دارند دوران خدمت سربازی خود را در بنگاههای اقتصادی بگذرانند.
"دانشجویان تحصیلات تکمیلی" که تمایل دارند پایاننامههای خود را بهصورت مسأله محور انجام دهند.
"اعضای هیأت علمی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی" که مایل هستند در قالب طرح پسادکترای صنعتی و فرصت مطالعات، انجام پروژههای مستقل یا مشترک در بنگاههای صنعتی و معدنی فعالیت کنند.
فاز نخست سامانه الکترونیکی طرح ملی توانمندسازی تولید و توسعه اشتغال پایدار (تاپ) بهمنظور ثبتنام بنگاههای صنعتی، معدنی و تجاری و ثبت نیازهای پژوهشی و فناورانه آنها رونمایی شد.
بنگاههای متقاضی پس از ثبتنام و ثبت نیازهای فناورانه و پژوهشی خود در این سامانه به نشانی www.iranetop.ir بر اساس شیوهنامه سنجش صلاحیت طرف تقاضای مصوب وزارت صنعت، معدن و تجارت، توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت استانها موردبررسی و تأیید قرار میگیرند.
در این سامانه نیازهای فناورانه و پژوهشی استخراجشده بنگاهها با کمک دانشآموختگان مشمول خدمت سربازی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی و اعضای هیأت علمی برطرف خواهد شد.
ازجمله مزایای این طرح برای بنگاهها میتوان به ارتقای توان فنی و مهندسی بنگاههای صنعتی، معدنی و تجاری، افزایش بهرهوری بنگاه با بهرهمندی از مشاوره اساتید دانشگاه، توسعه دانشبنیان بنگاهها از طریق بهرهمندی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی و رفع نیاز فناورانه در قالب پایاننامه تحصیلات تکمیلی، بهکارگیری مشمولان خدمت سربازی با تحصیلات دانشگاهی در بخشهای تحقیق و توسعه بنگاه و رفع نیاز پژوهشی بنگاه از طریق بهکارگیری سربازان تخصصی با کمترین هزینه اشاره کرد.
برات قبادیان، معاون فناوری وزیر صنعت در گفتوگو، با اشاره به چالشهای ارتباط صنعت و دانشگاه، افزود: بر اساس آمارهای موجود از ۴۰۰ طرح مشترک صنعت و دانشگاه تنها ۲۵ طرح به نتیجه رسیده است.
وی بابیان اینکه در حوزه تحقیقات مشترک موفق عمل نشده است، ادامه داد: باید بپذیریم در کشور فرهنگ کار تیمی وجود ندارد.
قبادیان با اشاره به اهمیت هدفدار کردن پایاننامهها، یادآور شد: ما معتقدیم هدایت پایاننامهها در شرایط تحریمی که ارتباط ایران با دنیا قطعشده است، بسیار بااهمیت است.
معاون فناوری وزیر صنعت اجرایی شدن طرح "ملی توانمندسازی تولید و توسعه و اشتغال پایدار " (تاپ) را در راستای هدفدار کردن رسالهها و پایاننامهها و همچنین خدمت سربازی دانست و خاطرنشان کرد: با راهاندازی سامانه "تاپ" بیش از ۱۰۰ هزار نیاز دستگاهها بارگذاری خواهد شد تا از این طریق نیازهای صنعتی کشور مرتفع شود.
قبادیان به تدوین "طرح فرصت مطالعاتی صنعتی" اشاره کرد و گفت: در این طرح از سوی واحدهای صنعتی ۱۳۰ نفر اعلام نیاز شد تا جذب واحدهای صنعتی شوند، ولی تنها ۴ نفر از دانشگاهیان کل کشور برای مشارکت در این طرح اعلام آمادگی کردند و از سوی دیگر تا سال ۹۴ تنها ۸۰۰ واحد صنعتی و معدنی دارای واحدهای تحقیق و توسعه بودند، ولی با برنامههای اجرایی شده در دو سال اخیر ۲ هزار واحد صنعتی دیگر صاحب واحدهای تحقیق و توسعه شدند؛ چراکه این بنگاههای صنعتی به این باور رسیدهاند که باید از علم و فناوری استفاده کنند.
قبادیان یادآور شد: در این سامانه واحدهای صنعتی نیازها و مشکلات خود را در آن بارگذاری میکنند تا فناوران و دانشگاهیان نسبت به رفع آنها اقدام کنند.