رادیو مجازی اتاق ایران ۲ دی 1403

ایران به اتحادیه اروپا برق صادر می کند

معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو گفت: صادرات برق به اروپا از جمله موارد پیش بینی شده برای وزارت نیرو در مقوله اقتصاد مقاومتی است که از طریق کشورهای همسایه امکانپذیر می شود.

26 خرداد 1395 - 16:24
کد خبر : 1883
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

علیرضا دائمی روز چهارشنبه در حاشیه نشست خبری خود درباره صادرات برق به اروپا، افزود: برنامه وزارت نیرو مطرح کردن ایران به عنوان مرکز (هاب) انرژی منطقه است.
به گفته این مقام مسئول، صادرات برق به اتحادیه اروپا از طریق کشورهای همسایه امکانپذیر است و از جمله مباحث مطرح شده در مقوله اقتصاد مقاومتی نیز محسوب می شود.
وی افزود: نظر به اینکه صادرات برق با تبدیل سوخت به انرژی الکتریکی باید انجام شود، بنابراین نیاز به تعیین نرخ گاز وجود دارد، که هنوز قیمت گاز برای سرمایه گذاری بخش خصوصی قطعی نشده و پس از آن می توان مدل های کسب و کار را اجرایی ساخت.
دائمی تصریح کرد: صادرات برق ملزوماتی دارد که از جمله آنها تولید برق با بهره وری بالا است؛ زیرا تبدیل سوخت به انرژی الکتریکی امکان صدور برق را فراهم می سازد و هدر رفت آن باید در کل سیستم به حداقل برسد.
وی یادآور شد: باید از سیستم های فشار قوی با افت کم برای صادرات استفاده شود و تاکنون مطالعات زیادی برای استفاده از پیشرفته ترین سیستم های انتقال برق در جهان بررسی شده و نمونه هایی که در اروپا مطرح بوده، در پژوهشگاه نیرو در دست بررسی قرار دارند.
دائمی تاکید کرد: ایران برای تحقق هدف صادرات برق در سال های آینده و افق فراتر از سال 1400، نیازمند تغییر شبکه انتقال خود است.
دائمی اضافه کرد: موضوع اتلاف انرژی در شبکه برق، به قدرت و توان انرژی منتشره و همچنین فصل سال مرتبط است و با تکمیل پست های برق موجود کشور و کشورهای مسیر صادرات و همچنین اعمال تغییر در شبکه توزیع برق کشور، دستیابی به این هدف امکانپذیر می شود.
وی بیان داشت: امروز و با تغییر شرایط منطقه، صادرات برق به عراق و چند کشور همسایه در غرب و شرق به دلیل نا امنی متوقف شده، اما به سایر کشورها صادرات برق کاهش نیافته است.
جمهوری اسلامی علاوه بر جمهوری خودمختار نخجوان با هفت کشور عراق، افغانستان، پاکستان، ارمنستان، آذربایجان،ترکمنستان و ترکیه تبادل برق دارد.
این مقام مسئول با بیان اینکه همسایگان ایران متقاضی برق کشورمان هستند، تصریح کرد: سالیانه به طور متوسط 11 تا 12 میلیارد کیلو وات ساعت برق بین ایران و هفت کشور همسایه که با آنها مرز خشکی داریم، مبادله می شود که هشت میلیارد کیلو وات ساعت آن صادرات است.
وی گفت: پیش بینی می شود امسال وزارت نیرو 30 هزار میلیارد ریال از این محل درآمد داشته باشد که بخشی از آن به دلیل نا امنی منطقه محقق نخواهد شد.
دائمی یادآور شد: نیاز به برق در زمستان در کشورهای همسایه شمالی و نیاز به آن در تابستان در همسایه های جنوبی و همچنین، تفاوت زمان پیک (اوج بار) در کشورهای همسایه شرقی و غربی، فرصت های ایران برای تبادل برق با این کشورها است.
به گزارش ایرنا، پیش تر دبیرکل موسسه بین المللی منشور انرژی (ECT) پیشنهاد کرده بود تا این سازمان عهده دار صادرات برق از ایران به کشورهای اروپایی شود و به انجام مذاکره های لازم بپردازد.
وزیر نیرو نیز در این زمینه خاطرنشان کرده بود، در چارچوب معاهدات و فراهم شدن زیرساخت های لازم، قابلیت صادرات مقادیر زیادی گاز و برق به کشورهای اروپایی وجود دارد.

** قراردادهای منعقد شده در پسابرجام

دائمی همچنین در باره مذاکره های به نتیجه رسیده در فضای پسابرجام در صنعت آب و برق، افزود: مذاکره های زیادی تاکنون با کشورها و شرکت های اروپایی، آسیایی و ... انجام شده که بزرگ ترین آنها با شرکت اروپایی «یونیت اینترنشنال» است.
به گفته این مقام مسئول، مقرر است تولید پنج هزار مگاوات توسط این شرکت انجام شود که این قرارداد به امضا رسیده است.
وی اظهار داشت: رعایت انتقال دانش و فناوری و ساخت واحدهای نیروگاهی با بازده بالای 60 درصد، از جمله موارد مندرج در قرارداد یاد شده است.
دائمی خاطرنشان کرد: افزون بر آن تفاهم نامه ها و قراردادهای ریز و درشت دیگری نیز توسط این وزارتخانه با خارجی ها امضا شده که البته اجرای برخی از آنها نیاز به حل شدن کامل مشکلات بانکی کشور دارد.

** دولت تمایلی به تغییر تعرفه های آب و برق ندارد

معاون وزارت نیرو گفت : هیچ تغییری در تعرفه های آب و برق در سال 95 داده نشده و تعرفه گذاری موجب اشتباه مشترکان در مصرف آب و برق می شود و در عین حال قانون اجازه افزایش تعرفه ها را به دولت داده، اما دولت به دلیل برخی ملاحظات تمایلی به تغییر آنها ندارد.

** انتقال آب خزر
دائمی پیرامون مسایل مطرح شده در انتقال آب از دریای خزر به فلات مرکزی ایران، یادآور شد: وزارت نیرو مخالفتی با استفاده از آب های غیرمتعارف ندارد، اما این انتقال مشروط به اخذ مجوز زیست محیطی و تحمیل نشدن هزینه های طرح به اعتبارات دولت است.
به گفته این مقام مسئول، براساس اجرای این طرح پیش بینی می شود، قیمت هر مترمکعب آب بین 90 تا 120 هزار ریال در هر مترمکعب شود که فقط برای مصارف شرب خواهد بود.

** تشکیل بازار آب
وی ادامه داد: سیاست وزرات نیرو، ایجاد بازارهای محلی آب است که به طور نمونه در منطقه «موجن» (از توابع استان سمنان) تشکیل شده و در این زمینه حتی از دانشجویان دکترا خواسته شده تا با استفاده از این موضوع در پایان نامه های خود، به تحقیق و پژوهش بیشتر در آن بپردازند.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارتخانه یاد شده تاکید کرد: ایجاد نظام تنظیم مقررات آب (همچون بخش برق) و ایجاد تشکل های آب بران، از جمله ملزومات تشکیل این بازار است.
وی تحقق بهره وری بالا در حوضه های آبریز را به عنوان شرط اساسی موفقیت طرح های انتقال آب از سایر کشوها ذکر کرد و گفت: در غیر این صورت، انتقال آب گران قیمت از سایر کشورها مقرون به صرفه نیست.
به گزارش ایرنا، فرماندار بغداد در اردیبهشت ماه امسال گفته بود، ایران صادرات برق به استان بصره را از سر گرفته و بر اساس اعلام شورای استان بصره، ساخت خط لوله انتقال گاز از ایران به عراق در مراحل نهایی خود قرار دارد.
وی افزود، به‌دلیل بدهی عراق به ایران بابت واردات برق، طرف ایرانی چند هفته پیش صادرات برق به بصره را متوقف کرده بود و گروهی از عراق برای حل این مشکل به ایران اعزام شده بودند.
مجیب الحسنی، رئیس کمیته انرژی دولت عراق نیز گفت، خط لوله انتقال گاز که قرار است گاز مورد نیاز نیروگاه‌ها را تأمین کند، 82 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
این مقام مسئول عراقی افزود، برق مورد نیاز استان بصره، سه هزار و 500 مگاوات است و بر اساس قرارداد امضاشده با ایران، روزانه 50 میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه‌های برق بصره ارسال می شود.

در همین رابطه