هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران - 5 آذر 1403

غلامحسین حسنتاش در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران

ماجرای صفر کردن صادرات نفت ایران، تنها یک فشار روانی است

به اعتقاد حسنتاش کارشناس نفتی، آمریکایی‌ها با ایجاد فشار روانی می‌خواهند اقتصاد ایران را از درون دچار مشکلات بیشتری کنند؛ ولی واکنش قیمت دلار در داخل و واکنش قیمت جهانی نفت به این اعلام جدید امریکائی‌ها، نشان می‌دهد که این حنا اگر نگویم دیگر رنگی ندارد، بسیار کمرنگ شده است.

05 اردیبهشت 1398
کد خبر : 28406
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

کاخ سفید روز دوشنبه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که دونالد ترامپ تصمیم گرفته است معافیت خریداران نفت ایران از اجرای تحریم‌ها که 10 روز دیگر به پایان می‌رسد را تمدید نکند.مقامات دولت ترامپ تأکید کرده‌اند که همچنان به تلاش برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران ادامه خواهند داد و تصمیم ترامپ برای تمدید نکردن معافیت‌ها نیز در همین راستا اتخاذ شده است.

با این حال واکنش بازارهای جهانی و داخلی به این تصمیم ترامپ و همچنین موضع‌گیری مسولان ارشد اجرایی کشور، به اعتقاد برخی از کارشناسان نشان می دهد، کاخ سفید در تصمیم خود با شکست مواجه خواهد شد.

غلامحسین حسنتاش کارشناس حوزه نفت در خصوص تصمیم اخیر آمریکا مبنی بر عدم تمدید معافیت‌های نفتی ایران به «پایگاه خبری اتاق ایران» گفت: من فکر می‌کنم مساله صفر کردن صادرات نفت ایران که امریکایی‌ها متناوبا مطرح می‌کنند و در گذشته هم چند بار مطرح و عقب نشینی کرده‌اند، بیشتر جنبه فشار روانی دارد. قبلا هم این را مطرح کرده‌ام که تجربه نشان داده است در دور گذشته تحریم‌ها (قبل  از برجام) مهم‌ترین فشار بر علیه ایران مسال نقل و انتقالات مالی بوده است. ما دسترسی کامل به پول نفتی که صادر می‌کردیم نداشتیم و در این مورد هم امریکایی‌ها هرکاری توانستند کرده‌اند. یعنی ایران می‌تواند مقداری نفت صادرکند و بالانس بازار جهانی نفت هم بهم نریزد ولی دسترسی کامل به درآمد آن نداشته باشد. پس چرا این قدر مساله صفر کردن صادرات ایران مطرح می‌شود؟ معلوم است که این یک فشار روانی است.

وی افزود: به نظر من امریکایی‌ها با این فشار روانی می‌خواهند اقتصاد ایران را از درون دچار مشکلات بیشتری کنند؛ ولی واکنش قیمت دلار در داخل و واکنش قیمت جهانی نفت به این اعلام جدید امریکائی‌ها، نشان می‌دهد که این حنا اگر نگویم دیگر رنگی ندارد، بسیار کمرنگ شده است.

حسنتاش تصریح کرد: میزان فشار امریکایی‌ها بستگی کامل به شرایط بازار و وضعیت عرضه و تقاضای جهانی نفت خواهد داشت؛ یعنی اگر مثلا بازار در شرایطی قرار گیرد که عرضه بر تقاضا فزونی داشته باشد و قیمت‌ها روبه کاهش بگذارد این کار غیرممکن نیست اما در شرایط فعلی بسیار بعید به نظر می‌رسد.

این کارشناس حوزه نفتی با بیان این موضوع که در حال حاضر بازار با مشکل روبروست، افزود: بسیاری از اعضاء اوپک مثل ونزوئلا و لیبی مشکل دارند؛ در ماه مارس سال جاری که اطلاعات آن  قطعی شده است اعضاء اوپک جمعا بیش از 500 هزار بشکه در روز کاهش تولید داشته‌اند.ظاهرا هند ترکیه و کره جنوبی اعلام کرده اند در حال رایزنی برای برگرداندن معافیت‌ها هستند بعید نیست که تا حدی موفق شوند چون همانطور که گفتم در حال حاضر بازار تحت فشار است و امریکایی‌ها بعید است بتوانند خیلی بر این مساله سماجت کنند. اما در هرحال در ماه‌های آینده مقدار بیشتری از صادرات نفت ایران کاهش پیدا خواهد کرد.

وی در پاسخ به این سوال که در شرایط فعلی دولت ایران چه رویکرد یا راهکاری را باید در بازار جهانی اتخاذ کند، بیان کرد: با توجه به خروج یک طرفه امریکا از برجام باید با یک دیپلماسی منسجم و فعال فشار را بر روی امریکایی‌ها زیاد کرد. به نظر من خصوصا در مورد سیل که یک پدیده طبیعی غیرقابل پیش‌بینی است و کمتر کشوری در جهان می‌تواند به تنهایی با آثار و تبعات آن مواجه شود باید یک کمپین بین‌المللی راه‌انداخت که مسائل مربوط به بازسازی آثار آن مستثنی از تحریم باشد و سهمیه صادرات نفت خاصی باری بازسازی آثار سیل در نظر گرفته شود. این یک مساله انسانی و حقوق بشری است. چنین کمپینی می‌تواند ادعای واهی دولت امریکا  که در کنار مردم ایران و در مقابل حکومت قراردارد را راستی‌آزمایی کند.

 

در همین رابطه