سخنگوی سی و دومین نمایشگاه کتاب تهران در اولین نشست خبری سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب، به ارائه آمار و ارقامی درباره میزان فروش کتاب در سه روز ابتدایی نمایشگاه کتاب تهران پرداخت.
بر همین اساس، مبلغ کل فروش در سه روز نخست سی و دومین نمایشگاه کتاب تهران بالغبر ۱۳۰ میلیارد ریال بوده است که مقایسه این رقم با نمایشگاه سی و یکم، حاکی از افزایش 10 درصدی است.
همچنین در همین زمان، تعداد تراکنشها بالغبر 250 هزار بوده است که نسبت به سال گذشته 5 درصد افزایشیافته است.
سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در شرایطی برگزارشده است که به دلیل نوسانات نرخ ارز از سال گذشته و همچنین اختصاص ارز دولتی به واردکنندگان کاغذ که به اعتقاد ناشران منجر به رانت و فساد شده، گرانی کاغذ و قیمت بالای کتابها به مهمترین دغدغههای ناشران و خریداران کتاب تبدیلشده است. موضوعی که در امارهای خانه کتاب از وضعیت صنعت نشر و کتاب در سال 97 نیز محسوس است.
طبق آمارهای خانه کتاب، از مجموع 85 هزار و 12 عنوان کتاب منتشرشده در یازده ماه سال 1397در کشور، 63هزار و 904 عنوان کتاب تألیفی و 21هزار و 108عنوان ترجمه روانه بازار نشر شده است اما در سال 1396، 65هزار و 105 عنوان کتاب تألیف و 19 هزار و 623 عنوان ترجمه بوده است.
همچنین، از مجموع 84هزار و 728 عنوان کتاب منتشرشده در یازده ماه سال 1396، 51هزار و 816 عنوان چاپ اول و مابقی چاپ مجدد بودهاند که تغییر محسوسی در این آمار در سال 1397به چشم نمیخورد.
در یازده ماه سال 1397، شمارگان کل 120 میلیون و 547 هزار و 193 نسخه بوده است که در قیاس با بازه زمانی مشابه سال گذشته کاهش 3 درصدی داشته است.
باوجوداین آمارها تجربههای شخصی ناشران نشان میدهد که موضوع کاهش چاپ کتاب بسیار جدیتر از آمارهای خانه کتاب است.
در نمایشگاه کتاب سیویکم، حدود ۲۱۰۰ ناشر داخلی و ۵۵۰ ناشر خارجی با بیش از ۵۰۰ هزار عنوان کتاب حضور داشتند و در شرایطی که گرانی کاغذ و قیمت بالای کتابها مانند نمایشگاه امسال تا این اندازه محسوس نبود، خرید مردم از نمایشگاه کتاب تهران 97 قریب به ۱۳۰ میلیارد تومان اعلام شد که کل فروش نمایشگاه کتاب سی و یکم در مقایسه با سال 96، 10 درصد افزایش داشته است. حال باید منتظر ماند تا مشخص شود گرانی کاغذ و قیمت بالای کتابهای عرضهشده در نمایشگاه کتاب سی و دوم تا چه اندازه بر قدرت حرید مردم تا روزهای پایانی نمایشگاه تأثیرگذار بوده است.