السَّلامُ عَلیَکِ یا فاطِمَةَ الزَّهرا (سلام الله علیها)

رادیو مجازی اتاق ایران - 23 آبان 1403

در همایش اقتصادی – تجاری ایران و سوریه مطرح شد

اجرای موافقت‌نامه تجارت آزاد بین ایران و سوریه فرصتی برای تقویت روابط اقتصادی

در همایش اقتصادی – تجاری ایران و سوریه بر لزوم اجرایی شدن موافقت‌نامه تجارت آزاد که چندین سال قبل بین دو کشور به امضا رسیده بود، تأسیس شرکت‌های مشترک برای صدور کالا و برپایی نمایشگاه‌های مختلف به منظور معرفی توانمندی‌های دو کشور به یکدیگر، تأکید شد.

11 اردیبهشت 1398
کد خبر : 28512
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

همایش اقتصادی – تجاری ایران و سوریه با حضور هیاتی از سوریه به سرپرستی رئیس اتاق صنایع دمشق در اتاق ایران برگزار شد.

در این همایش، رئیس کمیته مشترک ایران و سوریه و عضو هیات رئیسه اتاق ایران، رئیس ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران با عراق و سوریه، سفیر سوریه در تهران و نایب‌رئیس اتاق صنایع سوریه حضور داشتند.

دیدارهای رودررو بین بازرگانان و فعالان اقتصادی دو کشور نیز در حاشیه این نشست انجام شد. با توجه به عدم آشنایی بخش خصوصی دو کشور از یکدیگر و نبود اطلاعات کافی از نیازها و توانمندی‌های موجود در ایران و سوریه، برگزاری چنین همایش‌هایی از سوی هر دو طرف مورد توجه قرار گرفت.

از سویی تأسیس شرکت‌های مشترک و صدور انواع کالا و خدمات به کشورهای دیگر، بهره‌گیری بخش خصوصی دو کشور از عواید حاصل از اجرای موافقت‌نامه تجارت آزاد که مدت‌ها قبل بین ایران و سوریه به امضا رسیده است، تسریع در عملیاتی شدن سند راهبردی همکاری‌های مشترک که به‌تازگی در سفر معاون اول رئیس‌جمهور ایران به سوریه به امضا رسید و در نهایت اجرایی شدن تفاهم‌نامه بین بانک‌های مرکزی ایران و سوریه از مهم‌ترین موضوعاتی بود که در این همایش مطرح شد.

کیوان کاشفی، رئیس کمیته مشترک ایران و سوریه و عضو هیات رئیسه اتاق ایران در ابتدا به عزم و اراده راسخ دو کشور برای تقویت روابط اقتصادی اشاره کرد و گفت: علی‌رغم وجود ظرفیت‌های بسیار بالا در هر دو کشور و از طرفی روابط عمیق سیاسی بین ایران و سوریه، همچنان سطح مناسبات اقتصادی دو کشور قابل دفاع نیست.

بر اساس اظهارات وی در طول یک سال گذشته قدم‌های خوبی برای توسعه همکاری‌های اقتصادی بین ایران و سوریه برداشته شده است اما موانعی مانند نبود ضمانت‌نامه‌های بیمه‌ای، نبود روابط بانکی و مشکلات موجود در مسیر حمل‌ونقل و ترانزیت اجازه نمی‌دهد که بخش‌های خصوصی دو کشور همکاری‌های خود را بیش از این افزایش دهند.

این فعال اقتصادی مهیا شدن زمینه آشنایی بیشتر تجار ایران و سوری از یکدیگر را ازجمله عوامل تقویت روابط اقتصادی بین دو کشور دانست و تصریح کرد: رفت‌وآمد هیات مای اقتصادی و برپایی نمایشگاه ابزاری هستند که در کسب اطلاعات لازم از اقتصاد کشور مقابل راهگشا بوده و باید مورد توجه اتاق‌های بازرگانی و صنایع دو کشور باشد. در این رابطه بخش خصوصی نقش مهمی برعهده دارد.

این عضو هیات رئیسه اتاق ایران از عملیاتی نشدن موافقت‌نامه تجارت آزاد بین ایران و سوریه انتقاد کرد و ادامه داد: به‌تازگی تعرفه‌های بالایی برای برخی اقلام صادراتی ایران به سوریه تعیین شده است که برای توسعه روابط باید این رویه تغییر کند.

به اعتقاد رئیس کمیته مشترک ایران و سوریه، خدمات فنی و مهندسی، جاده‌سازی، پل‌سازی، ساختمان‌سازی، سیستم‌های آب‌رسانی، دارو و تجهیزات پزشکی، صنایع غذایی، کشاورزی، معدن و لوازم‌خانگی، مصالح ساختمانی، حمل‌ونقل و گردشگری حوزه‌هایی هستند که می‌توان روی آنها با طرف سوریه‌ای کار مشترک انجام داد.

ایران و سوریه ریه‌های تنفسی یکدیگر هستند

سامر الدبس، رئیس اتاق صنایع دمشق نیز بی‌اطلاعی بخش‌های خصوصی ایران و سوریه از یکدیگر را یک نقطه ضعف جدی در روابط دو کشور برشمرد و تشریح کرد: اتاق‌های بازرگانی و صنایع دو کشور موظف هستند روابط بین بخش‌های خصوصی را تا سطح روابط سیاسی دو کشور ارتقا دهند.

وی ادامه داد: امروز که سوریه وارد مرحله بازسازی شده است، نیاز فراوانی به انواع محصولات ازجمله آهن، سیمان، برق و غیره دارد. بخش خصوصی ایران با شناسایی این نیازها می‌تواند به کمک ما بیاید.

رئیس اتاق صنایع دمشق با بیان این مطلب که بخش خصوصی باید بعد از شناخت مشکلات و موانع و انتقال آنها به دولتمردان، زمینه را برای همکاری‌های بیشتر آماده کند، گفت: ایران و سوریه از اعمال تحریم‌های ظالمانه رنج می‌برند اما در همین وضعیت می‌توانند ریه‌های تنفسی یکدیگر باشند.

تأکید بر تأسیس نمایندگی شرکت‌های خصوصی در کشور مقابل

حسن دانایی فر، رئیس ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران با عراق و سوریه از اراده رهبران دو کشور برای توسعه همکاری‌های اقتصادی سخن گفت و تأکید کرد: در حال حاضر توازن لازم بین مؤلفه‌های سیاسی، امنیتی، نظامی، فرهنگی و اقتصادی در ارتباط بین ایران و سوریه وجود ندارد. البته بخش خصوصی و اتاق ایران طی یک سال گذشته قدم‌های خوبی برداشته و با ایجاد کمیته مشترک بازرگانی و دفتر بازرگانی ایران در سوریه که به‌زودی کار خود را شروع می‌کند، به دنبال زمینه‌سازی برای رسیدن به سطح روابط گسترده‌تر است.

وی ادامه داد: با پیگیری‌های اتاق ایران از آبان 97 تا به امروز شش نشست بین تجار دو کشور ترتیب دادیم که می‌تواند در برقراری روابط عمیق‌تر بین دو کشور مؤثر باشد.

رئیس ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران با عراق و سوریه خواستار اجرایی شدن تفاهم بانک‌های مرکزی دو کشور، برطرف شدن موانع موجود در مسیر حمل‌ونقل کالا و افزایش تعداد پروازهای بین ایران و سوریه شد.

بر اساس اظهارات وی در تفاهمی که بین دو بانک مرکزی انجام شده است، بانک‌های دولتی و خصوصی دو کشور می‌توانند در کشور مقابل شعبه دائر کنند و از طریق پولی ملی، مناسبات اقتصادی خود را توسعه دهند. از طرفی باید راه جدید و نزدیک‌تری بین ایران و سوریه در نظر گرفته شود که نیازمند ایجاد روابط سه‌جانبه بین ایران، عراق و سوریه است.

دانایی فر همچنین بر تأسیس دفاتر نمایندگی شرکت‌های خصوصی در کشور مقابل تأکید کرد و گفت: این کار به شدت در تقویت مناسبات بین ایران و سوریه مؤثر است.

تدوین برنامه مشترک بین ایران و سوریه برای تقویت همکاری‌های اقتصادی

عدنان محمود، سفیر سوریه در تهران به نیاز دو کشور به شراکت راهبردی با حفظ منافع اشاره کرد و گفت: امروز سروسامان دادن به وضعیت اقتصاد در اولویت برنامه‌های سوریه قرار دارد. با توجه به آغاز فعالیت‌های بازسازی در سوریه و همراهی ایران در دوران سختی، جایگاه ویژه‌ای برای تجار ایرانی در بازار سوریه وجود دارد.

وی تأکید کرد: آنچه باید مورد توجه ما قرار بگیرد، فراهم کردن زمینه برای آشنایی بیشتر بخش‌های خصوصی ایران و سوریه از یکدیگر است. نیازهای دو کشور باید شناسایی و برنامه کار مشترکی تدوین شود.

به باور سفیر سوریه در تهران، موافقت‌نامه تجارت آزاد فرصتی برای توسعه همکاری‌ها بوده هرچند هنوز مفاد آن به نفع بخش خصوصی مورد استفاده قرار نگرفته است. امروز هر دو کشور به دلیل تحریم‌ها، شرایط یکسانی در برابر یکدیگر و در مقابل دیگر کشورها دارند. این وضعیت ایجاب می‌کند که در کنار هم در حالت بسیج اقتصادی باشند.

موضوعات :
در همین رابطه