اولین همایش اقتصادی کشورهای حاشیه دریای خزر و نمایشگاه فناوریهای نوین، قرار است 20 تا 21 مردادماه در منطقه ملی گردشگری آوازه ترکمنستان برگزار شود. در این همایش روی راههای توسعه همکاریهای بینالمللی اقتصادی بین 5 کشور حاشیه دریای خزر تمرکز خواهد شد و قرار است در حاشیه آن، به همت اتاق بازرگانی ترکمنستان، نمایشگاه نوآوریهای تکنولوژی خزر به مدت دو روز از 20 تا 21 مرداد برگزار شود.
بر اساس اظهارات قربانوف، سفیر ترکمنستان در تهران با توجه به درخواستهای انجام شده برای حضور در این نمایشگاه، ویزاها به صورت رایگان از طرف ترکمنستان ارائه خواهد شد. چراکه آنچه در این بین اهمیت بالایی دارد، توسعه مناسبات تجاری بین کشورهای حاشیه دریای خزر است.
به اعتقاد محمدرضا کرباسی، معاون بینالملل اتاق ایران سطح همکاریهای اقتصادی بین این کشورها رقم ناچیزی است که برای تقویت آن باید زیرساختهای لازم با حمایت دولتها مهیا شود. در این منطقه ظرفیتهای خوبی نهفته است که همچنان ناشناخته باقی ماندهاند و از آنها استفاده نمیکنیم.
وی به سه ظرفیت مهم که تاکنون مغفول ماندهاند، اشاره و تصریح کرد: همکاریهای حملونقلی و ترانزیتی در دریای خزر که میتواند به مراتب هزینههای حملونقل را بین این کشورها کاهش دهد، ماهی گیری، گزینه بعدی است که میتوان با احداث شرکتهای مشترک در این حوزه، بهرهبرداری مؤثری از این ظرفیت در دریای خزر داشته باشیم و در نهایت گردشگری که رونق اندکی بین این 5 کشور دارد.
معاون بینالملل اتاق ایران، پیشنهادهایی را مطرح کرد که اگر در این همایش مورد توجه قرار بگیرند، میتوانند زمینه توسعه روابط این کشورها را فراهم کنند. ضرورت ایجاد بانک مشترک، ایجاد شرکتهای حملونقل مشترک ترکیبی، ساماندهی خطوط کشتیرانی فعال در دریای خزر و تسهیل دریافت روادید تجاری بین کشورهای حاشیهای، چهار پیشنهادی بودند که از سوی معاون بینالملل اتاق ایران عنوان شد.
کرباسی تصریح کرد: باید برای کاربردی بودن این همایش 5 تا 6 بخش ویژه را بر اساس مطالعات تخصصی در مورد ظرفیتهای مشترک بین این کشورها، مشخص کرده و اعضای هیات های اعزامی در این همایش را بر اساس نتایج همین مطالعات، انتخاب کنیم تا مذاکرات رودرروی آنها مثمرثمر باشد.
او همچنین در ادامه به تفکیک 6 حوزه همکاری را که باید مورد توجه کشورهای حاشیه دریای خزر قرار گیرد، تشریح کرد. بر همین اساس حمل و نقل به ویژه توسعه حمل و نقل دریایی، گردشگری،صنایع غذایی، انرژی، مصالح ساختمانی، سرمایهگذاری مشترک در حوزههای مختلف از جمله صنعت از مهمترین حوزههایی هستند که به گفته معاون امور بینالملل اتاق ایران باید مورد توجه فعالان بخش خصوصی کشورهای حاشیه دریای خزر قرار گیرد.
معاون امور بینالملل اتاق ایران همچنین با تاکید بر این نکته که تسهیل در صدور روادید اولین گام برای توسعه روابط کشورهای حاشیه دریای خزر محسوب میشود، برگزاری این همایش را فرصتی برای توجه به این مساله عنوان کرد و همچنین افزود: غیر از کشورهای حاشیه دریای خزر، میتوان از ظرفیت کشورهای همسایه حاشیه دریای خزر در این همایش بهره ببریم و حتی شاید برگزاری این رویداد فرصتی برای تعریف پروژههای مشترک باشد.
طبق اظهارات وی قرار است همایش تجاری و نشستهای رودرروی فعالان اقتصادی پیش از نشست مقامات دولتی برگزار شود تا نتایج مذاکرات، نیازها و پیشنهادهای حاصل از این همایش برای تصمیمگیری بهتر مقامات، در اختیار آنها قرار گیرد.
کرباسی همچنین تاکید کرد که ضروری است تا قبل از 10 روز برقراری همایش اطلاعات مرتبط با هیاتهای تجاری و هماهنگی با فعالان اقتصادی در حوزههای سرمایهگذاری نامبرده صورت پذیرد؛ ضمن اینکه ضروری است خروجی نشستها و همایش از طرف مجمع تجاری به مقامات عالی کشورهای مشارکتکننده اعلام شود.
تبدیل منطقه خزر به یکی از مناطق مهم ترانزیتی در دنیا
در ادامه احمد قربانوف، سفیر ترکمنستان در تهران، هدف از برگزاری این همایش را تقویت سرمایهگذاری و همکاریهای اقتصادی و تجاری و تبدیل این منطقه به یکی از مناطق مهم ترانزیتی دانست و تصریح کرد: توسعه مناسبات کشورهای حاشیه دریای خزر و استفاده از ظرفیتهای موجود از رویکردهای اصلی دولت ترکمنستان است. برای همین رئیسجمهور این کشور پیشنهاد برگزاری چنین همایشی را در چهارمین اجلاس روسای جمهور کشورهای حاشیه دریای خزر در 30 سپتامبر 2014 میلادی در آستاراخان مطرح کرد.
وی ادامه داد: قرار است در این همایش تدابیر لازم برای اجرای پروژههای بزرگ و جذب سرمایه در حوزه نفت، گاز، حملونقل،بازرگانی، کشاورزی و گردشگری، مورد توجه و بررسی قرار گیرد.
قربانوف همچنین اظهار امیدواری کرد تا همزمان با این همایش، نشستی در سطح وزرای حمل ونقل کشورهای مشارکتکننده برگزار و خروجی این نشست در قالب بیانیه مشترک یا تفاهمنامهای منتشر شود.
بر اساس اظهارات سفیر ترکمنستان در تهران علاقهمندان میتوانند با مراجعه به وبسایت cefavaza2019.gov.tm و ثبتنام در آن آدرس، درخواست خود را مبنی بر حضور در این همایش اعلام کنند.
حمایتهای ویژه دولت قزاقستان از سرمایهگذاران خارجی
گمزت خایروف، کاردار سفارت قزاقستان در تهران نیز برگزاری این همایش را در راستای توسعه روابط و همکاریهای اقتصادی بین کشورهای حاشیه دریای خزر مهم ارزیابی کرد و از مشارکت در آن در سطح وزرا، معاونان ایشان و هیات های تجاری از استانهای مختلف این کشور خبر داد.
وی در ادامه به بخشی از ظرفیتهای تجاری، تولیدی و صنعتی قزاقستان اشاره و تشریح کرد: جذب سرمایههای خارجی یکی از اولویتهای دولت قزاقستان بوده که در همین رابطه زیرساختهای قانونی مناسبی را ترتیب داده است. در حال حاضر سرمایهگذاران خارجی از پرداخت مالیات معاف هستند و میتوانند با حضور در مناطق 12 گانه اقتصادی که در سطح کشور قزاقستان تعبیه شدهاند از دیگر مشوقها و حمایتهای دولت قزاقستان بهره ببرند.
آمادگی کامل فدراسیون روسیه برای برگزاری همایش اقتصادی کشورهای حاشیه دریای خزر
در ادامه، رستم علیاف نماینده فدراسیون روسیه در ایران از آمادگی کامل و حمایت این فدراسیون از برگزاری همایش اقتصادی کشورهای حاشیه دریای خزر خبر داد و تاکید کرد: فدراسیون روسیه تلاش خود را میکند تا بازرگانان روسیه در این همایش حضور بهم رسانند. کمااینکه نخست وزیر یا معاونان او و همچنین وزیر توسعه اقتصاد فدراسیون روسیه در این همایش حضور خواهند داشت.
به گفته علیاف، همایش اقتصادی کشورهای حاشیه دریای خزر نه تنها میزبان اتاقهای بازرگانی مرکزی روسیه خواهد بود، بلکه اتاقهای بازرگانی استانهای همجوار این کشور هم به همراه هیات تجاری خود در این همایش اقتصادی مشارکت میکنند.
برگزاری نمایشگاه « موتور شو»
نماینده سازمان توسعه تجارت و طرف ایرانی هماهنگ کننده نمایشگاه فناوریهای نوین در این نشست از برگزاری نمایشگاه «موتور شو» همزمان با همایش اقتصادی کشورهای حاشیه دریای خزر خبر داد و تاکید کرد این نمایشگاه در سطح بالا برگزار میشود و پذیرش هیات بخش خصوصی از طریق اتاقهای بازرگانی در دستور کار قرار گرفته است.