مهمترین رویدادهای اتاق ایران در هفته‌ اول دی‌ماه

قائم مقام وزیر صنعت در همایش تجلیل از صادرکنندگان نمونه کرمان

برای عبور از شرایط سخت باید خودتحریمی‌ها را برداریم

حسین مدرس‌خیابانی، قائم مقام وزیر صنعت در امور بازرگانی معتقد است: بخشی از مسائلی که سنگ پیش پای فعالان اقتصادی می‌اندازد، مربوط به کج سلیقگی‌ها و کج فهمی‌های موجود در بروکراسی دولتی است و باید برای عبور از شرایط سخت و تحقق توسعه اقتصادی، این تحریم های داخلی را برداریم.

24 آذر 1398 - 11:06
کد خبر : 31470
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بازرگانی گفت: بخشی از تحریم های داخلی مربوط به کج سلیقگی‌ها و کج فهمی‌های مسئولان است مانند این موضوع که با بخشنامه های دولتی سنگ پیش پای فعالان اقتصادی می گذاریم.

حسین مدرس‌خیابانی در همایش بزرگداشت روز صادرات و تجلیل از صادرکنندگان نمونه سال 98 استان کرمان افزود: امسال صادرات غیرنفتی به دلیل کاهش درآمدهای نفتی، مفهوم دیگری پیدا کرده و امروز کشور به کمک تلاش های خستگی ناپذیر صادرکنندگان و با درآمدهای ارزی حاصل از صادرات غیرنفتی تامین و اداره می شود، در حالی که دشمن برنامه‌ریزی کرده بود که با کاهش صادرات نفتی، کشور بدون درآمد خواهد شد.

او ادامه داد: کشور در بسیاری از کالاهای صنعتی، معدنی و کشاورزی با افزایش ظرفیت تولید روبروست که این اتفاق یا به علت کاهش تقاضای بازار به دلیل کاهش قدرت خرید مردم، یا خطای محاسباتی و یا با نگاه صادراتی بوده است.

مدرس خیابانی تصریح کرد: بین رونق تولید و صادرات تفاوتی قایل نیستیم، صادرکنندگان در خط مقدم جنگ اقتصادی، به عنوان شریک واقعی و حامی تولید کنندگان هستند و مسیر رونق تولید با ایجاد بازارهای هدف صادراتی باز می شود.

قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بازرگانی با اشاره به اینکه برنامه صادراتی سازمان توسعه و تجارت در چند حوزه با استفاده از توانمندی های اتاق بازرگانی و بخش خصوصی دنبال می شود، افزود: بخش خصوصی باید در جریان تفاهم نامه اوراسیا قرار گیرد و از آن بهره مند شود.

او خاطرنشان کرد: ایران برای صادرات خود تمرکزی ویژه در حوزه کشوری و کالایی دارد و بر اساس مصوبه شورای عالی صادرات ۱۵ کشور دنیا هدف صادراتی امروز ما قرار گرفتند که آمارها نشان می دهد این ۱۵ کشور هزار و ۲۰۰ میلیارد دلار کالا از دنیا می گیرند که ۲۴ میلیارد دلار معادل دو درصد آن مربوط به ایران است در حالی که ما قدرت صادرات ۱۰۰ میلیارد دلار کالا به این کشورها را داریم.

مدرس خیابانی ادامه داد: در تنوع سازی بازارهای هدف صادراتی تفاهم نامه اوراسیا و تعرفه ترجیحی با کشورهای روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان امضا شده که بر این اساس تعرفه صادرات ۵۲۰ کالا از جمله خرما و مس و برخی کالاهای صنعتی و معدنی برای صادرکنندگان صفر اعلام شده است.

او عنوان کرد: در بخش کالایی نیز میز صنوف تولیدی در سازمان توسعه تجارت شکل گرفته که به توسعه صادرات کالاهای دانش بنیان و پنج کالای سنتی از جمله پسته، خرما، زعفران، فرش و خشکبار توجه می شود.

او با بیان اینکه بنیه نقدینگی عمده صادرکنندگان و تولیدکنندگان کم شده و بازگشت مالیات با تاخیر روبرو است، گفت: برای صادرکنندگان نمونه این زمان از یک ماه به پس از اظهارنامه صادراتی موکول می شود. وی ادامه داد: استان ها باید درگیر مسائل و مشکلات صادرات به عنوان پاشنه آشیل و نقطه اتکا اداره امور کشور شوند و در این زمینه باید از آمایش سرزمینی و برش استانی در توسعه صادرات استفاده کنیم.

مدرس خیابانی تاکید کرد: دولت با همه توان صادرکنندگان را حمایت می کند تا با وجود شرایط دشوار بیرونی کشور، با توانمندی صادرکنندگان از این برهه عبور و کشور را یاری کنیم.

تحریم داخلی یعنی ایجاد موانع بر سر راه تولید کننده

معاون امور استان‌های اتاق ایران نیز در این همایش گفت: یک قاعده کلی و پذیرفته شده در علم اقتصاد وجود دارد که معتقد است اگر کشوری از نیروهای توانمند، موقعیت جغرافیایی مناسب و منابع گوناگون برخوردار باشد و در آن کشور فقر وجود داشته باشد، مشکل از قانون و مدیریت کشور است.

سید جواد زمانی، افزود: تحریم داخلی به معنای ایجاد موانع بر سر راه تولیدکننده است که بدتر از تحریم های خارجی است.

او با اشاره به اینکه مشکل ما در تحریم اقتصادی موانعی است که تحریم داخلی ایجاد کرده ، افزود: به عنوان مثال کاری که باید در یک هفته انجام شود دو سال به طول بینجامد یا اینکه مسئولان استان کار را به وزارتخانه بفرستند و یک کارشناس یک سال آن را طول دهد.

زمانی بیان کرد: چند سال است که رهبر معظم انقلاب شعار اقتصادی برای سال ها انتخاب می کنند و تاکید دارند که موانع را از سر راه فعالان اقتصادی بردارید؛ روسای جمهور قبلی و به ویژه رئیس جمهور فعلی، نمایندگان مجلس، وزرا و استانداران نیز همه بر همین مسئله تاکید دارند اما این پرسش مطرح می شود که چه کسی قرار است موانع را بردارد؟

معاون امور استان‌های اتاق ایران گفت: ما درد را پیدا کرده‌ایم اما در درمان مشکل داریم و اراده‌ای برای انجام کار نداریم. وی افزود: ویروسی بعد از دفاع مقدس وارد کشور ما شده که اصلا از بین نمی رود و آن این است که با هر کسی کار داریم می گویند داخل جلسه است و هنر مسوولان این شده که از داخل جلسه، جلسه در بیاورند و متاسفانه این ویروس به بخش خصوصی نیز سرایت کرده است.

زمانی، با بیان اینکه برگزاری جلسه دیگر کافی است، در اتاق ها را باز بگذارید تا بسیاری از کارها حل شود، افزود: همه ما تئوریسین های خوبی هستیم، خیلی خوب حرف می زنیم و استدلال می کنیم اما در عمل آنگونه که باید نیستیم.

 دیپلماسی اقتصادی متناسب با نیاز کشور باشد

در ادامه این همایش، رئیس اتاق کرمان با بیان اینکه تحریم های خارجی واقعیتی است که بدون هراس باید با آن مقابله کرد، گفت: بخش خصوصی از تحریم داخلی شکایت دارد و توجه به آن به عنوان یک واقعیت ملموس در مسیر صادرات و اقتصاد کشور ضروری است.

سیدمهدی طبیب زاده افزود: مسائل مربوط به حمل و نقل، چندین برابر شدن هزینه تامین مالی، مسائل مربوط به مالیات بر ارزش افزوده، دشواری برگشت ارز حاصل از صادرات و مسائل موجود در گمرکات مرزی کشور و همچنین استاندارد در صادرات کالا، از جمله دغدغه های صادرکنندگان است.

 اوبا طرح این پرسش که صادرکنندگان با این وضعیت و مشکلات چگونه در دنیا به رقابت بپردازند؟ اظهار کرد: همچنین بایستی رایزنان بازرگانی در وزارت امور خارجه بستر صادرات را با استفاده از دیپلماسی اقتصادی فراهم کنند و فعالیت های خود را متناسب با نیاز کشور انجام دهند.

طبیب زاده، خاطرنشان کرد: دو میلیارد و 200 میلیون دلار صادرات سالانه استان کرمان است که با عزم جدی مسئولان و استفاده از ظرفیت ها، امکان افزایش صادرات تا مرز ۱۰ میلیارد دلار وجود دارد.

رئیس اتاق کرمان گفت: اتاق کرمان سال آینده را سال صادراتی استان نامگذاری کرده که در این زمینه باید مسائل ارزیابی و احصا شود، به سمت رفع مشکلات حرکت و اقدامی عملیاتی، اجرایی و قابل ارائه تهیه کرد.

 برای مقابله با تحریم های داخلی به جای سخنرانی عمل کنید

استاندار کرمان نیز در این همایش با اشاره به اینکه صادرات استان در هفت ماه ابتدای امسال ۳۲ درصد نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته رشد داشته است، گفت: استان با وجود تمامی مشکلات در صادرات رشد داشته که این امر نشان دهنده حرکت رو به جلو است.

محمدجواد فدائی خاطرنشان کرد: ۷۰ درصد صادرات ما به پنج کشور دنیا انجام می شود و با همسایگان تراز  تجاری منفی داریم که باید به شناخت بازارهای بیشتر و رفع موانع صادرات پرداخت.

وی ادامه داد: صادرات بر قیمت داخلی تاثیر می گذارد و هر سال نگرانی جنوب کرمان برای آزاد کردن و ممنوعیت صادرات محصولات به صورت لحظه‌ای بیشتر می شود و تصمیم گیری هایی که تکلیف را مشخص نمی کند در تولید و صادرات ما تاثیر می گذارد و به نوعی خودتحریمی محسوب می شود.

فدائی، بیان کرد: برای تامین مالی جلسات زیادی با مسئولان صندوق توسعه ملی و بانک ها داشتیم و این نتیجه حاصل شده که رفع مسائل حوزه صادرات به قدرت استلال ما بر می گردد.

وی با بیان اینکه مدیران عالی کشور باید تکلیف تفاهم نامه FATF را به سرعت مشخص کنند، تصریح کرد: این تفاهم نامه بر توسعه صادرات ما تاثیرگذار است و پیوستن به آن به سیاست گذاری های داخلی مربوط می شود که امیدواریم سیاست گذاران کلان به سرعت این تفاهم نامه را رسیدگی و تکلیف آن را مشخص کنند.

استاندار کرمان گفت: برای مقابله با تحریم های داخلی باید عمل کنیم زیرا سخنرانی‌ها مشکلی را رفع نمی‌کند.

  سهم نیم درصدی ایران از صادرات دنیا

مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران نیز در ادامه این همایش به ساختار اقتصادی مبتنی بر نفت و صنعت کشور که متناسب با تامین نیاز داخل شکل گرفته و در حال حاضر صنعتگران ما را برای ورود به بازارهای جهانی و رقابت، با مشکلات زیادی روبرو کرده اشاره کرد و افزود: همین مسائل باعث شده ایران از حجم 25 تریلیون دلاری صادراتی دنیا، با احتساب نفت نیم درصد و بدون احتساب آن 0.23 درصد سهم داشته باشد.

افروز بهرامی، خاطرنشان کرد: بخش عمده صادرات کشور همان پتروشیمی است که باید به آن توجه کرد زیرا این مسئله می‌تواند آینده صادرات را با تهدید روبرو کند. وی گفت: در شرایط کنونی باید از ظرفیت ۱۵ کشور همسایه استفاده کنیم، اگر چه ریسک صادرات به این کشورها بالاست و صادرکنندگان در این زمینه بسیار نگران هستند.

بهرامی خاطرنشان کرد: در تمام دنیا بیمه‌ هایی برای صادرات تشکیل شده که بتواند ریسک حاصل از وصول مطالبات کالا را جبران کند که به همین دلیل صادرکنندگان به صندوق ضمانت صادرات مراجعه می کنند.

 در این همایش از 17 صادرکننده نمونه و پنج صادرکننده شایسته تقدیر در حوزه های کشاورزی، صنایع فلزی، پتروشیمی و فرآورده های نفتی، صنایع غذایی، محصولات شیمیایی و مصالح ساختمانی، با اهدای لوح سپاس و تندیس ویژه همایش تجلیل شد.

موضوعات :
در همین رابطه