رادیو مجازی اتاق ایران - ۳ بهمن 1403

مرکز پژوهش‌های اتاق ایران با ترجمه مقاله‌ای از Harvard Business Review منتشر کرد

تحلیل شوک اقتصادی ویروس کرونا و پاسخ­‌های سیاستی نوآورانه

مجله کسب‌وکارهای هاروارد (‌ Harvard Business Review) در مقاله‌ای با عنوان « تحلیل شوک اقتصادی ویروس کرونا و پاسخ‌­های سیاستی نوآورانه» بر ضرورت اتخاذ نوآوری در دو حوزه بهداشت و درمان و سیاست­گذاری اقتصادی تاکید داشته است. این مقاله توسط مرکز پژوهش‌های اتاق ایران ترجمه شده است.

25 فروردین 1399 - 10:41
کد خبر : 32841
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

مجله کسب‌وکارهای هاروارد (‌ Harvard Business Review)  در مقاله‌ای ضمن بررسی تفاوت بحران مالی ناشی از شیوع ویروس کرونا با سایر بحران‌های گذشته، بر ضرورت اتخاذ نوآوری در دو حوزه بهداشت و درمان و سیاست­گذاری اقتصادی تاکید داشته است. این مقاله توسط مرکز پژوهش‌های اتاق ایران ترجمه شده است. این مقاله، ضمن بررسی هندسه شوک کرونا که پروفایل ریسک آن را از بحران های مالی پیشین متمایز کرده است، توانایی این شوک در آسیب زدن به سمت عرضه و به ویژه، تشکیل سرمایه را تشریح می کند تا با شناخت مکانیسم آسیب رسانی این ویروس به اقتصاد، پاسخ های سیاستی نوآورانه ای را مطرح سازد.

بر اساس این مقاله،، یک بحران طولانی مانند کووید-19 می­تواند تعداد ورشکستگی­ها را در بخش واقعی اقتصاد افزایش دهد، که این امر مدیریت سیستم مالی را حتی سخت­تر می­کند. در عین حال، بحران مالی می­تواند تزریق اعتبارات به بخش واقعی اقتصاد را متوقف سازد. از طرف دیگر، هیچ رهنمودی در خصوص مدیریت بحران­هایی که بخش واقعی اقتصاد را در مقیاسی بزرگ منجمد یا فلج می­کنند وجود ندارد. در واقع، هیچ نسخه از پیش آماده­ای برای حل بحران نقدینگی تسری­یافته به کل اقتصاد موجود نیست. اما در این میان، تنها گزینه قابل تمسک، «نوآوری» در دو حوزه بهداشت و درمان و سیاست­گذاری اقتصادی است. زیرا بحران­های بی­سابقه، نیازمند پاسخ­های سیاستی نوآورانه هستند.

مجله کسب‌وکارهای هاروارد عملیاتی شدن این راهکار را در گروی تحلیل هندسه شوک این ویروس در وهله اول و مدیریت مسیر حرکت این شوک از مخرب­ترین شکل به سمت گزینه­های کم­خطرتر در مسیرهای بعدی می‌داند و به طور مفصل به بررسی آن می‌پردازد. توجه به این نکته مهم است که هیچ یک از سناریوهای شوک که برای ویروس کرونا در این مقاله بیان شد اجتناب­ناپذیر نیستند و این شوک در تمام مناطق جغرافیایی به صورت خطی یا یکنواخت اتفاق نمی­افتند.

«تحلیل مکانیسم آسیب­رسانی کووید-19 به اقتصاد» دیگر بخشی است که در این مقاله به آن پرداخته شده است. بر این اساس،  مشکلات نقدینگی و مشکلات سرمایه در دو بخش « انجماد بخش واقعی اقتصاد» و « شوک نظام مالی» مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. در نتیجه این بررسی، ریسک­های مالی و ریسک­های بخش واقعی اقتصاد از دو طریق به یکدیگر مرتبط هستند: نخست، یک بحران طولانی مانند کووید-19 می­تواند تعداد ورشکستگی­ها را در بخش واقعی اقتصاد افزایش دهد، که این امر مدیریت سیستم مالی را حتی سخت­تر می­کند. در عین حال، بحران مالی می­تواند تزریق اعتبارات به بخش واقعی اقتصاد را متوقف سازد.

علاوه بر این ، مقاله Harvard Business Review ،  «نوآوری­های سیاستی» را از دیگر اقدام مهم دولت‌ها و مکمل سایر طرح‌هایی می‌داند که برای مقابله با بحران مالی شیوع ویروس کرونا در پیش گرفته شده است. برای نمونه، بانک­های مرکزی به اجرای طرح «پنجره­های تنزیل» پرداخته­اند که با تخصیص نامحدود منابع تأمین مالی کوتاه­مدت از سرایت مشکلات نقدینگی به نظام بانکی جلوگیری می­کند. این مقاله پیشنهاد می‌دهد علاوه بر این، یک «پنجره تنزیل بخش واقعی اقتصاد» نیز مورد نیاز است تا به طور نامحدود نقدینگی مورد نیاز خانوارها و بنگاه­ها را تأمین کند.

در پایان این مقاله آمده است : «سیاست‌­های اقتصادی نوظهور در ارتباط با بحران کرونا، ایده­های ارزشمند بسیاری در خود دارند که از این میان می­توان به موارد زیر اشاره کرد: «تسهیلات واسط»با بهره صفر و یک دوره سخاوتمندانه بازپرداخت که در طول دوره بحران کرونا به خانوارها و بنگاه­ها اعطاء می­شود؛ استمهال وام­های رهنی وام­گیرندگان مسکونی و تجاری، اصلاح مقررات بانکی در حوزه تأمین مالی و بازتعریف شرایط وام­های موجود. چنین سیاست­های اقتصادی نوآورانه‌­ای می­‌تواند اثرات اقتصادی این ویروس را در سمت عرضه کاهش دهد. با این وجود، برای تحقق این امر تیم اجرایی کشورها باید سریع و کارآمد وارد عمل شود.»

مقاله ترجمه شده Harvard Business Review  را تحت عنوان «تحلیل شوک اقتصادی ویروس کرونا و پاسخ­‌های سیاستی نوآورانه» از اینجا دانلود کنید.

موضوعات :
در همین رابطه