هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران 30 آبان 1403

معاون بین‌الملل اتاق ایران در راستای توسعه صادرات تأکید کرد

لزوم تهیه و اجرای پروتکل‌های بهداشتی- تجاری با کشورهای همسایه

معاون بین‌الملل اتاق ایران در نشستی که به صورت ویدیو کنفرانس با رئیس اتاق اهواز و فعالان اقتصادی این منطقه انجام شد، ضمن تشریح وضعیت بازگشایی مرزهای ایران با کشورهای همسایه و از سرگیری فعالیت‌های تجاری، از رایزنی با دولت ترکیه و عراق به منظور فعال شدن مجدد مرزهای این کشورها با ایران خبر داد.

18 اردیبهشت 1399
کد خبر : 33134
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

معاون بین‌الملل اتاق ایران و مدیرکل روابط بین‌الملل گمرک جمهوری اسلامی ایران در جلسه‌ای با رئیس، اعضای اتاق اهواز و فعالان اقتصادی این منطقه با تأکید بر لزوم تعریف استانداردهای جدید برای حفظ و ارتقای کیفیت کالاهای صادراتی متناسب با شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا در کل کشورهای دنیا و حفظ بازارهای صادراتی، وضعیت مرزهای کشور را بررسی کردند.

بر اساس اظهارات محمدرضا کرباسی، معاون بین‌الملل اتاق ایران از هفته دوم فروردین 99 شرایط صادرات به کشورهای همسایه بهتر شده و این روند روزانه مطلوب‌تر می‌شود. وی با بیان این نکته که همچنان مذاکرات با دولت‌های عراق و ترکیه برای بازگشایی مرزها ادامه دارد از وضعیت مناسب تجاری در مرز ایران و ارمنستان، ایران و آذربایجان، ایران و افغانستان و مرزهای آبی ایران با روسیه و چهار کشور عضو شورای همکاری‌های خلیج‌فارس (امارات، قطر، کویت و عمان) خبر داد. البته در مورد این چهار کشور باید از شناورهای فلزی یخچال دار استفاده کنیم.

معاون بین‌الملل اتاق ایران همچنین شرایط مرزی بین ایران و پاکستان را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: بازارچه‌های مرزی پیشین و رندان باز هستند و از این طریق صادرات کالاهای ایرانی به پاکستان انجام می‌شود، البته امیدواریم که رایزنی‌های دولت هرچه سریع‌تر به نتیجه برسد و مرز میرجاوه نیز فعالیت خود را آغاز کند.

کرباسی در مورد مرز ایران و ترکمنستان نیز از شرط ایجاد تونل ضدعفونی و عبور کامیون‌ها از این تونل و سپس امکان ورود آنها به خاک ترکمنستان خبر داد و افزود: این موضوع در حال نهایی شدن است و امیدواریم با حل این مسئله امکان ورود کالاهای ایرانی علاوه بر ترکمنستان با سه کشور دیگر که در همسایگی ترکمنستان هستند، مهیا شود.

به باور وی در حوزه تجارت نیازمند اقدامات ویژه وزارت بهداشت و وزارت امور خارجه هستیم تا پروتکل‌های بهداشتی را با کشورهای همسایه تهیه و امضا کنند. در عین حال درخواست داریم گواهی سلامت برای رانندگانی که در بخش ترانزیت فعال هستند، صادر شوند و شرکت‌ها بر اساس این گواهی مبادرت به ارسال محموله‌های خود کنند. این اقدام اثر مستقیمی روی نگاه کشورهای مختلف برای توسعه همکاری‌های تجاری با ایران دارد.

کرباسی در ادامه به وضعیت مرزی ایران و عراق اشاره کرد و ادامه داد: در حال حاضر مرزهای تمرچین باشماق و پرویزخان باز بوده و محدودیتی برای صادرات از این مسیرها نداریم. البته هنوز مرز مهران و شلمچه باز نشدند و امیدواریم مذاکرات مقامات دولتی دو کشور هر چه سریع‌تر به نتیجه برسد و باز شدن این دو مرز نیز روند صادرات کالاها تسهیل شود.

او در ادامه از اتاق‌های استانی به ویژه اتاق‌های مرزی خواست تا با همکاری استانداری‌ها برای باز شدن مرزهای زمینی تلاش کنند.

 معاون بین‌الملل اتاق ایران در بخش دیگری از سخنان خود تشویق صادرکنندگان به فعالیت بیشتر و گسترده‌تر را با توجه به مشکلات موجود بسیار مهم دانست و تصریح کرد: به عنوان مثال می‌توان تمهیداتی اندیشید و مجوز واردات 100 درصد درآمد حاصل از صادرات را به فعال اقتصادی داد تا بتواند در قالب لیست تهیه شده از کالاهای اولویت دار برای واردات، این نیاز را از طریق بازار کشورهای همسایه تأمین کرد. البته معتقدیم که پیمان سپاری به قوت خود باقی باشد اما دولت با این اقدام به بخش خصوصی اجازه می‌دهد برای توسعه تجارت با همسایگان قدم بردارد.

وی پیشنهاد دیگری را مبنی بر نگاه ویژه دولت در تسهیل واردات موقت کالا و استفاده از ظرفیت‌های خالی واحدهای تولیدی، ایجاد ارزش افزوده و صادرات کالاهای نهایی تولید شده را مطرح کرد.

کرباسی در ادامه ظرفیت‌سازی بلندمدت کشور را معطوف به تجهیز ناوگان حمل‌ونقل زمینی یخچال دار دانست و تأکید کرد: چون در حال حاضر بیش‌ترین صادرات ایران به کشورهای همسایه، کالاهای فاسدشدنی است، با توجه به شیوع ویروس کرونا، بسیاری از کشورها اعلام کردند، صادرات کالا در کانتینرهای یخچال دار، بیشتر مورد اقبال است تا صادرات کالا به صورت فله و با کامیون.

او همچنین به بحران غذایی در دنیا به دلیل شیوع ویروس کرونا اشاره و تشریح کرد: در همین دوران کشورها اعلام کردند اجازه صادرات مواد غذایی به کشورهای دیگر را نمی‌دهند. از آنجا که پیش‌بینی می‌شود این ویروس تا مدت‌ها میهمان ما خواهد بود بنابراین لازم است برای جلوگیری از امکان مواجه با کمبود غذا در کشور برنامه‌ریزی بلندمدتی تهیه و اجرایی کنیم.

بر اساس گفته‌های کرباسی طبق قانون برنامه ششم توسعه باید میزان صادرات کالاهای تولیدی کشور تا پایان برنامه ششم توسعه 21.7 درصد رشد کند. تحقق این هدف با توجه به شرایط حاکم بر اقتصاد امروز به حمایت‌های ویژه دولت و سیاست‌گذاری‌های مطلوب و تشویق‌کننده نیاز دارد.

در ادامه حسین کاخکی، مدیرکل روابط بین‌الملل گمرک نیز در مورد وضعیت مرزهای کشور با همسایگان گفت: در حال حاضر مرز ایران با ارمنستان باز بوده و فعالیت به صورت محدود انجام می‌شود. با مقامات ترکیه نیز نشست‌هایی به صورت برخط داشتیم و وعده دادند، موضوع را در اسرع وقت حل کنند. البته همین الآن هم صادرات به صورت محدود انجام می‌شود.

بر اساس اظهارات او در بخش اقلیم عراق نیز مشکل چندانی وجود ندارد و مشکل اصلی مربوط به بخش اصلی عراق است که هنوز مذاکرات به نتیجه نرسیده است.  او اعلام کرد: البته از کانال‌های مختلف موضوع را پیگیری می‌کنیم و امیدواریم هرچه سریع‌تر به نتیجه برسیم.

در همین رابطه