هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران 30 آبان 1403

در نشست شورای روسای اتاق‌های سراسر کشور مطرح شد

انتقاد از عملیاتی نشدن بسته‌های حمایتی دولت در استان‌ها

عملیاتی نشدن بخشنامه‌های دولتی در حوزه‌های مختلف مالیات، تأمین اجتماعی و بانک‌ها در مواجهه با مشکلات ناشی از شیوع ویروس کرونا بر بخش‌های مختلف اقتصادی در استان‌ها، موضوعی بود که در نشست شورای روسای اتاق‌های استانی با هیات رئیسه اتاق ایران که به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، مورد انتقاد قرار گرفت.

23 اردیبهشت 1399
کد خبر : 33189
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

نشست شورای روسای اتاق‌های سراسر کشور با هیات رئیسه اتاق ایران به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد. در این بین اجرایی نشدن بخشنامه‌های دولت مربوط به حوزه مالیات، تأمین اجتماعی و بانک‌ها در مورد مواجهه با آسیب‌های ناشی از شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد در استان‌های مختلف مورد انتقاد قرار گرفت. به باور روسای اتاق‌های سراسر کشور همچنان دولت در مورد رسیدگی به این مسائل به اتفاق نظر نرسیده است.

به اعتقاد روسای اتاق‌ها، کمبود ارز مورد نیاز دولت و در نتیجه تلاش برای مدیریت این حوزه و کاهش ثبت سفارش واحدهای اقتصادی منجر به توقف واردات مواد اولیه موردنیاز واحدهای تولیدی شده و تحقق جهش تولید را با مشکل مواجه ساخته است.

این مسائل باعث شد تا نشست شورای روسای اتاق‌ها عمدتا به موضوع کرونا و مشکلات ناشی از آن بپردازند.

در همین ارتباط، مسعود خوانساری، نایب‌رئیس اتاق ایران، جبران آسیب‌های اقتصادی و مقابله با بحران اقتصادی ناشی از کرونا را خواستار شد و در عین حال از تلاش‌های اتاق‌ها در این حوزه تقدیر کرد. وی تأکید کرد: باید به کمک یکدیگر مصیبت به وجود آمده را به حداقل برسانیم و در این رابطه کلیه استان‌ها نقش مهمی به عهده دارند.

نایب‌رئیس اتاق ایران بیان مشکلات بنگاه‌های کوچک و متوسط و یافتن راهکار برای این بخش از اقتصاد را ضروری خواند و از احتمال بروز بیکاری گسترده در کشور خبر داد.

کیوان کاشفی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران دریافت مسائل استانی در مورد کرونا از استان‌های مختلف را برای رسیدگی به آنها لازم دانست و تصریح کرد: از بهمن سال قبل اتفاقات عجیبی در اقتصاد افتاده و متأسفانه همگی مغفول مانده‌اند. این وظیفه اتاق‌های استانی است که مسائل را بررسی و نظرات خود را ارائه دهند.

در ادامه محمدرضا رمضانی، دبیرکل اتاق ایران توصیه کرد که با توجه به ورود افراد جدید به دوره یازدهم مجلس و آشنا نبودن آنها با جایگاه و توانمندی‌های اتاق ایران، روسای اتاق‌ها تعامل با منتخبان هر استان برای ورود به مجلس شورای اسلامی را به طور جدی دنبال کنند.

مظفر علیخانی، معاون استان‌ها و تشکل‌های اتاق ایران، از جمع‌آوری اطلاعات و تهیه گزارشی در اتاق ایران بر اساس آسیب‌های فراروی بنگاه‌ها و پیشنهادهای موجود در مورد دوران پسا کرونا خبر داد که در حال تکمیل بوده و به زودی در اختیار همه اتاق‌ها قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: گزارش‌هایی در مورد عملکرد اتاق‌ها و تشکل‌های مختلف در زمینه مقابله با ویروس کرونا، پیشگیری و درمان بیماران تهیه شده و این گزارش در اختیار رئیس اتاق ایران قرار گرفته است.

علیخانی از اتاق‌هایی که هنوز گزارش عملکرد خود را در این رابطه تهیه و ارائه نکرده‌اند خواست تا برای جمع‌بندی نهایی این گزارش عملکرد را به معاونت استان‌ها و تشکل های اتاق ایران  انتقال دهند.

علیخانی تصریح کرد: اتاق ایران در اجرای وظایف قانونی محوله مبنی بر ارایه نظرات مشورتی به قوای سه‌گانه همواره سعی بر آن داشته است که بتواند بهترین راهکارها را جهت مقابله با کاهش تبعات اقتصادی ناشی از ویروس کرونا ارایه کند. در همین ارتباط، معاونت استان ها و تشکل ها اقدام به نظرخواهی و گردآوری نقطه‌نظرات  فعالان اقتصادی اتاق های استانی و تشکل‌ها کرده است که جمع بندی نظرات دریافت شده در خصوص مشکلات و راهکارهای جلوگیری از رکود کسب و کار و در نهایت الزمات جهش تولید به زودی در اختیار سازمان‌ها و نهادهای دولتی قرار خواهد گرفت.

آیت‌الله احمدی، رئیس اتاق شهرکرد در مورد بحران اقتصادی و ضربه مهلکی که بر تولید وارد آمده، عدم پرداخت مالیات و حساب‌های تأمین اجتماعی برای یک سال را پیشنهاد داده و بر اعطای وام‌های بلاعوض یا کم‌بهره به واحدهای تولیدی و صنعتی آسیب‌دیده تأکید کرد.

به باور او استمهال و تمدید سه‌ماهه پرداخت مالیات، بیمه و تأمین اجتماعی دردی را از فعالان اقتصادی دوا نمی‌کند.

محسن احتشام، رئیس اتاق بیرجند نیز معتقد است باید برای رسیدگی به مشکلات واحدهای کوچک و متوسط استانی، برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری‌های جدی صورت گیرد.

وی تصریح کرد: اتاق ایران باید طرح‌ریزی استراتژیکی برای بهبود اوضاع واحدهای تولیدی داشته باشد و واحدهای اقتصادی را به سمت اهداف کلان اقتصادی هدایت کند. واحدهای اقتصادی به ویژه در استان‌های کم‌تر توسعه‌یافته به کمک نیاز دارند.

سید کمال حسینی، رئیس اتاق سنندج از برخوردهای ناهماهنگ دولت با مشکلات موجود انتقاد کرد و گفت: در مورد تسهیلاتی که دولت در قالب بخشنامه‌های مختلف مالیاتی، بانکی و تأمین اجتماعی ابلاغ کرده است، در اکثر استان‌ها به صورت بخشی و سلیقه‌ای برخورد می‌شود. اتاق ایران باید مانع از تداوم این رفتار دولت شود.

خورشید گزدرازی، رئیس اتاق بوشهر به مشکلات گمرکی و عدم تأمین مایحتاج مردم اشاره و تأکید کرد: امروز به دلیل مشکلات موجود در گمرکات کشور، مایحتاج مردم به سختی تأمین می‌شود. اتاق ایران باید در این رابطه نیز بسته‌های پیشنهادی خود را به دولت ارائه دهد.

این فعال اقتصادی از تداوم صادرات از بنادر بوشهر به کشورهای حوزه خلیج‌فارس از طریق کانتینرهای یخچال دار و ارسال اولین محموله به کویت از همین روش خبر داد. وی ادامه داد: در حوزه واردات نیز شاهد خواب بخشی از کالاها در گمرکات به دلیل عدم تخصیص به‌موقع ارز هستیم. در این رابطه نیز اتاق ایران باید مکاتباتی را با دولت انجام دهد تا اجازه ترخیص و ورود این کالاها به بازار داده شود.

یونس ژائله، رئیس اتاق تبریز از مشکلات موجود برای تأمین مواد اولیه تولیدات و محدودیت در ثبت سفارش مواد اولیه سخن گفت. بر اساس اظهارات او، گروه‌هایی تشکیل و واردات در انحصار عده‌ای خاص قرار گرفته و منجر به بروز فساد بیشتر در این حوزه شده است.

این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران با بیان این نکته که باید صادرات را جدی گرفت تا ارز کشور تأمین شود، گفت: امروز برعکس، شاهد گسترش محدودیت‌ها در این حوزه هستیم؛ به جای تسهیل فضا و رفع موانع، آنها افزایش می‌دهیم و به همین دلیل منابع کشور به سمت بورس سوق پیدا می‌کند، بورسی که در آینده پاسخگوی این میزان از سهامداران نخواهد بود و می‌توان نتایج بدی را برای آن پیش‌بینی کرد.

وی از امور بین‌الملل اتاق ایران نیز خواست تا در مورد صادرات، فعال‌تر عمل کند. ژائله بازار اوراسیا را موقعیت خوبی برای رشد صادرات ایران توصیف کرد که نباید فراموش شود هرچند امروز به دلیل مشکلات مربوط به گواهی مبدأ هنوز نتوانستیم از این موقعیت استفاده کنیم.

منوچهر توسطی، رئیس اتاق اراک بازنگری در دیپلماسی اقتصادی و پیدا کردن راهی برای حل مسائل اقتصادی ناشی از کرونا را مورد تأکید قرار داد و گفت: اگر دولت به این موضوعات توجه نکند در نیمه دوم سال با مشکلات سخت‌تری مواجه خواهیم شد و یکی از این مسائل تعدیل نیروهای انسانی خواهد بود.

مهدی بخشنده، رئیس اتاق قزوین حجم بالای نقدینگی و کنترل ارز با این شیوه را عامل توقف تولید برشمرد و خواستار لغو موانع و بروکراسی‌های موجود شد.

وی از اتاق ایران خواست تا افزایش تعداد وابسته‌های تجاری در بازارهای هدف را دنبال و از این طریق به رشد تجارت کشور کمک کند.

جمال رازقی، رئیس اتاق شیراز بر این باور است که نتیجه اقدامات دولت در شعارها گم شده و اگر به همین شیوه جلو برویم اتفاقی رخ نمی‌دهد. وی با بیان این سئوال که سال گذشته سال رونق تولید بود و غیر از دو ماه پایان سال که با مسئله کرونا مواجه شدیم، چه اتفاقی برای تولید کشور رخ داد؟ گفت: دولت باید کارنامه یک سال گذشته خود را ارائه دهد. اتاق ایران می‌تواند به کمک آمار و اطلاعات دقیق وضعیت سال گذشته را ترسیم کند.

مهدی طبیب زاده، رئیس اتاق کرمان ایجاد ستاد جهش تولید در سازمان برنامه و بودجه که سازمانی غیرتولیدی است را اقدامی نادرست خواند با این حال از اتاق‌های سراسر کشور خواست تا در این ستاد فعالانه حاضر شوند.

این فعال اقتصادی ابلاغ کند بخشنامه‌های دولت به استان‌ها را در این شرایط مورد انتقاد قرار داد و تشریح کرد: زیرساخت‌های لازم برای ایجاد پنجره واحد الکترونیکی به همت اتاق‌های سراسر کشور فراهم است. حال با توجه به منویات رهبری می‌توان این پنجره واحد را در کشور مهیا کنیم.

شعبان فروتن، رئیس اتاق ایلام نیز به بسته بودن مرز مهران طی دو ماه گذشته و آسیب‌های جدی که به تجار وارد آمده است، پرداخت.

عبدالکریم ریگی، رئیس اتاق زاهدان نیز ، تصریح کرد: تا یک هفته قبل مرز پاکستان به ایران بسته بود و از یک هفته قبل تنها برای انتقال مواد غذایی مرز را باز کرده‌اند. با پیگیری‌های صورت گرفته روزانه 20 کامیون اجازه عبور از مرز را دارند ولی گذر این تعداد کامیون، مشکلی را حل نمی‌کند؛ پیش از این روزی 400 کامیون از مرز عبور می‌کرد.

 بر اساس اظهارات او امروز با انباشت محصولات در پشت مرزهای پاکستان مواجه هستیم و این موجب ضرر تولیدکنندگان می‌شود. دیپلماسی اقتصادی در این شرایط کارآیی دارد و باید از آن بهره برد.

شهلا عموری، رئیس اتاق اهواز از عملیاتی نشدن بسته‌های حمایتی دولت انتقاد کرد و عدم هماهنگی بین این بخشنامه‌ها را یک معضل جدی دانست.

بر اساس گفته‌های او نوبت برداشت محصولات کشاورزی رسیده و این محصولات باید صادر می‌شدند اما متأسفانه مرزها بسته است.

محمود تولایی، رئیس اتاق کاشان، وضعیت صنایع و اقتصاد را نامناسب خواند و از تعطیلی یا کاهش ظرفیت تولید خبر داد و گفت: دولت تاکنون هیچ بسته عملیاتی برای بهبود اوضاع صنایع آسیب‌دیده ارائه نکرده است. باید دولت را بیدار و تأکید کنیم در چند ماه آینده، کسب وکارها با بحران جدی مواجه هستند. این موضوع حساس است و نباید مغفول باقی بماند.

وی به دو نکته کلیدی اشاره کرد؛ نکته اول اینکه دولت ارز کافی در اختیار ندارد و مجبور شده برای مدیریت آن ثبت سفارش‌ها را محدود کند که این سیاست منجر به کاهش مواد اولیه موردنیاز تولید شده است. نکته دوم آنکه دولت بی‌پول است و متأسفانه اولویت را تأمین هزینه‌های خود قرار داده است.

در جمع‌بندی این نشست، غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران در ابتدا به مجموعه اقدامات انجام شده اشاره کرد و گفت: حدود 151 اقدام عملی در ارتباط با بخش‌های مختلف کشور و مشکلات فعالان اقتصادی انجام دادیم که تا عید فطر مجموعه این اقدامات را در اختیار روسای اتاق‌های سراسر کشور قرار می‌دهیم تا اگر مطلب تکمیلی بر این اقدامات دارند مدنظر قرار گیرد.

شافعی در ادامه به دو مسئله مهم اشاره کرد. بر اساس نظر او دولت در تنگنای شدید قرار دارد. درآمدهای نفتی به وضع بدی رسیده و کسری بودجه را در پی دارد و از طرف دیگر واحدهای اقتصادی با مشکل مواجه هستند و همگی نیاز به حمایت دارند و اما این میزان حمایت با این منابع محدود امکان‌پذیر نبوده و اثرگذاری لازم را ندارد. در حقیقت باید توجه داشت که با تقاضای نامحدود و منابع محدودُ باید اولویت‌بندی اتفاق بیفتد تا اثرپذیری اقتصادی داشته باشد.

رئیس اتاق ایران شرایط امروز را استثنایی و نقطه عطفی در زندگی بشری توصیف کرد و گفت: امروز با پدیده ناشناخته‌ای روبه‌رو هستیم که با ابتکار عمل توانستیم تا حدودی در مقابل آن بایستیم و مشکلات را حل کنیم. اتاق‌های استانی در این شرایط کمک‌های خوبی ارائه دادند که قابل‌تقدیر است.

به اعتقاد شافعی امروز این نگرانی، به حق وجود دارد که در تأمین مواد اولیه تولیدی که به جهش تولید منجر می‌شود، دچار مشکل شده‌ایم، در این رابطه باید تصمیماتی گرفته شود که خوشبختانه گزارشی در حال تکمیل و نهایی شدن است.

رئیس اتاق ایران: فاصله بین ابلاغ و اجرای تصمیمات در شرایط بحران طولانی است

در همین رابطه