نشست آموزشی قواعد مبدأ اوراسیا با حضور معاون امور بینالملل اتاق ایران، کارشناس ارشد سازمان توسعه تجارت در امور بینالملل و مشاور امور بینالملل و توافقهای تجاری سازمان توسعه تجارت برگزار شد. در این نشست همچنین کارشناسان و مدیران امور بینالملل اتاقهای بازرگانی سراسر کشور بهصورت ویدئو کنفرانس مشارکت کرده و سؤالهای خود را با معاون امور بینالملل اتاق ایران و نمایندگان سازمانهای دولتی مطرح کردند.
همچنین آخرین وضعیت تجارت ایران با اوراسیا و مهمترین موانع پیش رو برای توسعه همکاریها نیز بیان و بررسی شد.
در همین ارتباط، محمدرضا کرباسی معاون امور بینالملل اتاق ایران ضمن ارائه آمار و ارقامی از تجارت انجامشده میان ایران با کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا و همچنین تعداد گواهیهای مبدأ صادرشده از 5 آبان (از زمان پیوستن ایران به اتحادیه اوراسیا) تاکنون، تأکید داشت که کرونا تأثیری در تعداد صدور گواهیهای مبدأ نداشته است.
کرباسی با اشاره به آغاز مذاکرات ایران با کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا از 5 آبان ماه سال جاری بهمنظور تجارت آزاد با این کشورها، ابراز امیدواری کرد تا با مذاکرات و رایزنیهایی که انجام خواهد شد تا 80 درصد کالاهای مشمول معافیت شوند.
معاون امور بینالملل اتاق ایران همچنین بر ضرورت هماهنگ شدن استاندارد و مقررات کالاهای صادراتی ایران با کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا تأکید کرد و در همین زمینه گفت: متأسفانه به دلیل عدم رعایت استانداردهای بینالمللی شاهدیم که برخی از کالاهای صادرشده از ایران پس از رسیدن به مقصد، مرجوع میشوند.
کرباسی بر ضرورت آمادگی بخش خصوصی برای بهرهمندی از فرصتهای تجارت با اتحادیه اوراسیا و مزایای تجارت آزاد با این کشورها تأکید کرد.
او همچنین از اعضای اتاقهای بازرگانی سراسر کشور خواست تا مشکلات خود را درباره گواهی مبدأ بهصورت مکتوب به اتاق ایران اعلام کنند.
به گفته میرهادی سیدی مشاور امور بینالملل و توافقهای تجاری سازمان توسعه تجارت نیز، از زمان پیوستن ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا، حجم تجارت ایران با کشورهای عضو این اتحادیه 69 درصد افزایش داشته است که برای توسعه تجارت با این اتحادیه ضروری است تا بخش خصوصی ضمن توجه به این بازارها، موردحمایت هم قرار گیرد.
در ادامه این نشست، کارشناسان، مدیران و نمایندگان اتاقهای بازرگانی سراسر کشور که به صورت ویدئو کنفرانس در این جلسه حضور داشتند، سوالات خود را عمدتا درباره گواهی مبدا، با کارشناس امور بینالملل سازمان توسعه تجارت مطرح کردند.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا توسط 5 کشور روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، بلاروس و ارمنستان تأسیسشده و ارزش مبادلات تجاری آن به حدود 750 میلیارد دلار در سال میرسد. پنجم آبان سال گذشته، موافقتنامه ترتیبات تجارت ترجیحی بین ایران و اتحادیه اوراسیا اجرایی شد و بر این اساس ایران باید ظرف سه سال عضو اتحادیه اوراسیا شود.